Alman Olimpik Sporlar Birliği’nin espor’u reddetmesi, Alman Oyun Sektörü Derneği’nin tepkisini gördü.

  • Alman Olimpik Sporlar Birliği(Deutschen Olympischen Sportbundes) esporun bir spor dalı olarak sayılmak için gereken kriterleri sağlamadığını belirtti
  • DOSB bu açıklamasında spor simülasyonlarını ve “eGaming” olarak adlandırdığı diğer oyunları ayrı yerlere koyarak ikinci kategorinin oyun bağımlılığı ve pazarlama teşvkileri konusunda risk taşıdığını belirtiyor.
  • Alman Oyun Sektörü Derneği(GAME) ise, DOSB’nin “esporun ne olduğunu anlamaktan uzak” olduğunu, Alman Espor Birliği ise DOSB’nin “esporun spor olmasının altında yatan en basit konseptleri bile kavrayamadıklarını” söyledi.

Espor Almanya Hükümeti tarafından değerlendirmeye alırken DOSB‘nin de konu hakkındaki fikirlerine önem veriyor. Geçtiğimiz pazartesi günü, Alman Olimpik Sporlar Birliği bu konu hakkındaki kararını “esporun bağımsız bir spor olarak görülemeyeceği” şeklinde açıkladı.

DOSB bu açıklamasında FIFA veya sanal okçuluk gibi elektronik spor simülasyonlarının “eGaming” olarak adlandırdığı League of Legends veya Counter-Strike gibi oyunlardan bağımsız olarak kabul edildiğini belirttikten sonra, bu konu hakkındaki ihtimal ve riskleri açıkladı. Bu açıklamada espora yapılan yatırımlara ve pazara değinmenin yanı sıra, Dünya Sağlık Örgütü(WHO)’nün dikkat çektiği oyunların içerdiği şiddet unsurlarına ve sağlık sıkıntılarına yol açmasına da açıklamasında yer verdi.

Sonuç olarak DOSB bu konu hakkında “eGaming” olarak belirtiği oyunların kale alınır bir spor aktivitesi olduğunun kabul edilemeyeceğini ve üyeleri arasında bağımsız olarak bunların bulunmasının gerekmediğini açıkladı. Ayrıca bu kararın alınma sürecinde 25 kişilik bir çalışma grubu ile de görüşüldüğünü belirtti.

Bu karardan daha önemlisi ise Federasyon, Alman vergi kurallarının espor organizasyonlarının lehinde değiştirilmemesi gerektiğini savundu. Şu anki Alman koalisyon hükümetinin esporu bir spor olarak kabul etmesinin, bu kulüplerin kar amacı gütmeyen kuruluşlar olarak kabul edilmesine zemin hazırlayabileceğini ve bu durumun firmanın hem ticari hem de kurumsal vergilerini azaltmasına yol açarken, vergiden kar sağlayan hibeler alabileceğini belirtti.

Alman Espor Birliği(ESBD) ise DOSB’nin bu kararına karşı çıktı. ESBD başkanı Hans Jagnow “Alman Olimpik Sporlar Birliği’nin esporun spor olduğuna dair en basit noktaları bile algılayamadığını” söyledi. “DOSB yönetimi bugün Almanya’da önü çok açık olan bir espor hareketine karşı kendisini çok yanlış bir şekilde konumlandırdı ve bu hareketi ile konuya ilgi duyan gençlerin güvenlerini kaybetti” diye de ekledi.

ESL ve Freaks 4U Gaming gibi yerel organizasyonların yanı sıra Riot Games ve Activision Blizzard‘ın ülkesindeki ofislerini de içinde bulunduran GAME de konu hakkında açıklamalarda bulundu. GAME CEO‘su Felix Falk, DOSB’nin ne yazık ki esporu anlayamadığını ve bunu sanal spor simulasyonlarını ve eGaming’i ayrı tutarak çok net bir şekilde gözler önüne serdiğini, söyledi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC) ise kendi içinde farklı görüşlere sahip olsa da, 21 Temmuz’da İsviçre’nin Lozan şehrinde bu konu hakkında bir oturum yapmış ve konunun incelenmesi için bir irtibat grubu kurmuş durumda. Asya Olimpiyat Konseyi(OCA) ise esporu disiplinlerinden biri olarak kabul etmiş ve bu sene yapılacak olan Asya Oyunları’nda spor oyunu olmayan birkaç oyunu da etkinliğe dahil etmiş durumda.

Espor DOSB’nin bu kararının yanı sıra bir gerileme de yaşayabilir. Eylül ayında Federal Almanya Hükümeti esporun tanımını yapması için DOSB’ye yetki vermişti. Açıklamada nihai kararın koalisyon hükümeti tarafından verileceğini ve esporu tanıma taahhüdünü yerine getirirken DOSB’nin onayına ihtiyacı olmadığına yer verilmişti.

Geçen hafta ESL One Hamburg etkinliğinde bir basın konferansı veren ESL CEO’su Ralf Reichert DOSB’nin espor sahnesi hakkındaki tartışmalarının devam etmesi gerektiğini söyledi. Sport.de websitesine konuşan Reichert “hiç bilgisayar oyunu oynamamış insanların bu konu hakkında karar vermesinin kendisini endişelendirdiğini” söyledi.

28 Kasım’da Alman Parlemento’su Spor Komitesi espor hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için açık bir oturum düzenleyecek.