Bir önceki makalemizde CS:GO’da karşımıza çıkan Skin bet’in (Eşya kumarının) online poker ile aynı yolda gittiğini sizlere iletmiştik. Dün itibariyle bu kumar sitelerini kullanan kişilerin başı biraz ağrıyacak.

Geçen hafta ve bu hafta genelinde Valve’a birçok dava açıldı. Davaların dayanakları ise Valve’ın bu skin kumarını desteklediğini ve oluşmasına açık ortam sağladığıydı. Bildiğiniz üzere çoğu ülkede kumar yasak. Ancak bu CS:GO’ya ve sistemine gelince iş biraz değişiyor. Bilmeyenler için şöyle açıklayabiliriz. Elinizde oyunda rasgele kazandığınız gerçekte olmayan bir nesne -skin- oluyor. Bunun gerçekte bir para değeri Valve’ın sisteminde yok. Siz bu kazandığınız skinleri Steam’in kendi Pazar alanında satabilirsiniz. Eğer bu eşya ilk size düşmüşse bunun pazardaki fiyatını dahi ayarlayabiliyorsunuz. Eğer ki satılırsa Steam Cüzdanınıza belli bir miktar para geliyor. Durum 3. şahısların açtığı sitelerde değişiyor. 3. şahıslar açtıkları bu sitelerde market değerine bağlı veya kendi koydukları değerlere bağlı olarak bu skinlere sizlere kendi değerlerini veriyorlar. Kasinolardaki chip mantığı. Markette 100 dolar olan bir skininiz var diyelim. Bunu 3. Şahısın sitesine koyduğunuzda size 100 dolarlık chip veriyor. Bununla rulet, yazı tura, kazı kazan gibi oyunlar oynabiliyorsunuz eğer sitede varsa.

Dün yapılan açıklamayla birlikte Valve bu duruma artık el atıyor. Açıklama aynen şu şekilde:

“2011’de oyuncuların oyun içi ekonomide istedikleri oyun içi olan eşyaları daha kolay elde etmesi için bir özellik ekledik.

Bu kumar sitelerinin artmasıyla birlikte Steam takas sistemine yönelim oldu ve bununla birlikte bizim ilişiğimizle ilgili bazı yanlış anlaşılmalar başladı. Bir noktayı netleştirmek istiyoruz. Bu sitelerle bir ticari bağımız bulunmamaktadır. Onlardan herhangi bir şekilde bir kazanç sağlamadık. Steam oyun içi olan eşyaları gerçek paraya döndürecek bir sisteme sahip değildir.

Bu siteler 2 basit sistemle bağlılar. Birincisi bizim OpenID API’yımızı kullanarak oyuncunun Steam hesabı ve eşyaya sahip olmasının kontrolü. Diğer bilgiler ise kullanıcı tarafından kendi girilmiş veya herkese açık olan profilinden elde edilmiş bulunmaktadır. İkinci olarak bu siteler otomatik Steam hesapları oluşturarak bir gerçek kullanıcının yaptığı ağ isteği göndermesi.

OpenID API’yı kullanarak kullanıcılarla aynı ağ isteğiyle bu kumar işini yapmak bizim API ve kullanıcı sözleşmemizde izin verilmemektedir. Bu sitelere Steam üzerinden yaptıkları operasyonları durdurmaları için bir ihtar göndereceğiz eğer gerek olursa daha ileriye gideceğiz. Kullanıcılar oyun içi envanterlerini ve takaslarını bu bilgiyi göz önüne alarak kontrol etmelidir.”

Yani eğer bu sitelerde kumar oynuyorsanız eşyalarını çekmeniz için kısa bir süreniz var. Yoksa hepsi tarih olma tehlikesi altında. Ayrıca durumla ilgili olarak ne çok bilinen sitelerden biri olan www.csgodouble.com operasyonlarını bu açıklama doğrultusunda durduracağını şimdiden açıklamış durumda.