Chris Lombard tarafından düzenlenen Dota 2 Stars Arena ve Solid Dota 2 Challange turnuvalarının 9.000 dolar değerindeki para ödülü sponsorların katkısı olduğu halde kazanan takımlara verilmedi. Kazanan 4 takım; Flipsid3 Tactics, Power Rangers, ProDota Gaming ve Danish Bears turnuvalar sona erdikten sonra iletişimin koptuğunu ve herhangi bir girişimin olmadığını doğruladılar. Sponsorlardan biri olan LootMarket de Chris Lambard‘a söz verdikleri ödül havuzunun 4.000 dolar‘ını ödediklerini belirtti.

The International, Major turnuvaları ve diğer önemli LAN turnuvaları dışında oyuncuların kazanç ve pratik sağladıkları ideal yol online turnuvalardı.

İşler aslında çok basit yürüyor. Organizasyoncular sponsorlarla anlaşıyor, takımlar birbirleriyle yarışıyor ve izleyiciler bu takımları izliyor. Daha sonrasında kazanan takımlar ödül alıyor. Ve sponsorlar organizasyona ödeme yapıyor. Organizasyon da kazanan takımlara.. Ama burada işler biraz karışmış görünüyor.

ProDota Gaming, Dota 2 Stars Arena turnuvasını birincilikle bitirerek 3.000 dolar’ı haketmişti. Power Rangers ise ikinci olarak 2.000 dolar alacaktı.
Birkaç hafta sonra ise Solid Dota 2 Challange turnuvasını Flipsid3 Tactics (!Rebels!) kazandı. CIS takımlarından (Bağımsız Devletler Topluluğu takımları) için ise 2.500 dolarlık ödülün 1.500 dolarını Danish Bears ile paylaşacaklarını ummuşlardı.

Bu dört takımın da ortak noktası aynı kişi tarafından düzenlenen farklı turnuvalarda para ödüllerini alamamaları oldu.

Dota 2 Stars Arena ve Solid Dota 2 Challange turnuvaları Mart ve Nisan ayları içerisinde ard arda aynı kişi, Chris Lombard tarafından düzenlenmişti.

Fakat Chris Lombard Dota 2 turnuvalarında bilinen bir isim değildi. Online turnuvalar yaygınlaştıkça bilinmeyen yüzlerin turnuva düzenlemesine alışılmıştı.

Lombard en başta ProDota Gaming, Power Rangers, Flipsid3 Tactics ve Danish Bears gibi takımları davet ettiğinde, hiçbir takım kuşku duymadan davetini kabul etmişti.
LootMarket, GameKit gibi bilindik sponsorları görünce, kimse Lombard’ın meşruyetini sorgulamadı.

LootMarket Solid Dota 2 Challange için 4.000 dolar yatırımda bulundu.
GameKit ise Dota 2 Stars Arena için 5.000 dolar yatırım yaptı.

Olayların seyri sırasında Lombard sessizliğini korudu ve hiçbir şey yapmadı!
Küçük online turnuvalarda genellikle takımlar 30 gün içerisinde ödüllerini alırlar. Zaman çoktan gelip geçti ve ödüllerini alamayan takımlar durumu sorgulamaya başladılar.

ProDota Gaming‘in menajeri Ivan “Ivan” Karpor DotaBlast’a Chris Lombard’a birçok kez ulaşmaya çalıştığını söyledi. Karpov’a göre Chris Lombard bir kere cevap vermiş, ve sponsor olan GameKit’in Mayıs ayında direkt olarak takımın banka hesabına parayı yatırdığını söylemişti. Fakat ortada öyle birşey yoktu. Daha sonra tekrar Lombard’a ulaşamadığını belirtti.

ProDota Gaming’in sahibi ve üst düzey yöneticisi Maxym “Max” Dyakonyuk kısa ve net bir cümleyle durumu belirtti.

“Ne yazık ki söyleyecek birşey yok. Herşey çok net, bu basit bir dolandırıcılık.”

Power Rangers menajeri Nikita “BigStar” Shastakou da Lombard’a ulaşamadıklarını ve paralarını alamadıklarını doğruladı.

Flipsid3 Tactics ve Danish Bears‘da aynı durumla karşı karşıyalardı. Farklı turnuva, fakat aynı organizatör.
Lombard’a ulaşmayı deneyip başarısız olduktan sonra, ödülün izini aramak için sponsor olan LootMarket‘e gittiler. LootMarket ise turnuvanın bitiminden hemen sonra Chris Lombard adına paranın yollandığını ispatlayan PayPal hesabını gösterdi.

Flipsid3 Tactics‘in sahibi ve üst düzey yöneticisi Hector “Frost” Rosario şöyle belirtti;

“2012-2014 yılları arasında olabilecek olayların Dota 2 camiasında halen devam ettiğini görmek çok üzücü. Sponsorlara tavsiyem, küçük ve çok bilinmeyen online turnuvalarda ödül paralarının gerçekten doğrudan oyunculara gittiğine emin olmaları gerektiğidir. Yıllardır Dota camiasında organizatörlük yapmış biri olarak, daha önce CS:GO, SF5 gibi oyunlarda da deneyimim olduğunu varsayarsak, sponsorların oyunculara olan en büyük sorumluluğu, onlara yapılacak olan ödemeyi güvence altına almalarıdır. Ödemeler takımlara ve organizasyona olacak şekilde bölerek de yapılabilir. En basit örnekle, bir kendinize ödüyorsanız bir de oyuncular için ödeme şekli oluşturabilirsiniz. Sponsorlar işin sonunda bu tarz olaylarla isimlerinin anılmasını istemezler ve karışmazlar. LootMarket için ve kendi oyuncularımız için gerçekten kötü hissediyoruz. Topluluk olarak yeni, isimleri olmayan turnuvalarda kuralların onlar tarafından değil bizim tarafımızdan konulması gerektiğine inanıyoruz. 2016 yılındayız ve bu tarz olayların hala yaşanıyor olması utandırıcı bir durum.”

LootMarket de Lombard’a PayPal üzerinden yatırdıkları ücretin iptali veya iadesi gibi bir durumun söz konusu olamacağından yakınıyor. 

Lootmarket‘in üst düzey yöneticisi Kevin Wimer şöyle söyledi;

“Chris Lombard ile anlaşmamız oldukça basitti. Biz turnuva için gerekli olan çıktıların, linklerin, yayında ve organizasyonda gerekli olabilecek herşey için belli bir ödeme yapacaktık. Onla çalışmak çok kolaydı ve bizim için işler yolunda gidiyordu. Gelecek turnuvalarda katılımcıların güveni ve tazminatı alabilmelerini umarak bir daha hataya nasıl engel olabiliriz bilmiyorum. Bir daha hiçbir sponsorun Mr. Lombard ile çalışmayacağına emin olabilirsiniz.”

DotaBlast Chris Lombard’a ulaşmaya çalıştı fakat henüz bir yanıt alamadı.

Kötü şöhrete sahip turnuva organizasyoncularının dolandırıcılıkları;

Valve, serbest piyasa yaklaşımıyla küçük çaplı online turnuvaları destekliyor. Market üzerinden yeterli para ve imkan sağlandığı takdirde biletler satışa sunuluyor ve online ve LAN turnuvalarına herkes katılabiliyor. Bu durum kötü niyetli ve nakit para isteyen insanların eline düşünce istenmeyen sonuçlar doğabiliyor.

Ionut “Ar1sE” Turtoi, Basically Unknown takımında oynarken sponsorsuz takımlarda oynamanın zorluklarını dile getirdi.

“Basically Unknown takımı sponsorsuzdu. Ve de hiç turnuvalardan para kazanmamıştı. Genç oyuncuları en çok motive eden ve inançlarını sağlayan şey finansal güvencelerinin olmasıdır. Bizim turnuvalardan kazandığımız ödüllerin yatırılması bazen 3 ayı buldu.”

Geçen sene Burden United, 4 Clovers and Lepricon ve London Conspiracy 15.000 dolarlık ödül havuzuna sahip DOT.Fair‘a davet edilmişti. Organizatörler fişi çekerek turnuvayı iptal edip takımlara masraf ödemelerini yapamamışlardı.

Her zaman küçük, sponsorsuz takımlar etkilenmiyor.

  • Major All Stars, Invictus Gaming‘e bir yıldan fazla bir sürede geçtiği halde ödüllerini hala ödeyemedi.
  • Haziran’dan Aralık 2015’e kadar süren WCA turnuvasının ödemeleri henüz yapılamadı.
    2015 yılında düzenlenen bu turnuvada birinci gelen ve 370.200 dolar ödülü kazanan Alliance takımı henüz daha ödemesini alabilmiş değil. Alliance‘ın önceki menajeri Kelly Ong Xiao Wei, Mart ayında ödemeyi alamadıklarını belirtti.
  • Summers Rift‘in bir parçası olan Jimmy “Demon” Ho, Haziran 2015 yılında düzenlenen Americas Pro Qualifiers‘da birinciliği almıştı. 50.000 dolar’lık ödülü kazanan Ho, ödülün henüz daha ödenmediğini belirtti.DotaBlast 2 ay önce WCA organizasyonuna ulaştı fakat henüz bir yanıt alamadı.Maalesef ödülün kazananı olsanız da bazen hakettiğinizi veremiyorlar. İnsanları hayal kırıklığına uğratıyorlar. Umarım bu tarz olayların bir daha yaşanmayacağı daha güzel turnuvalara..
Önceki İçerikEU LCS’in Yeni Gözdesini Tanıyalım
Sonraki İçerik1vs1 Overwatch Etkinliğine Davetlisiniz!
Minik elleriyle Windows 95'te açtığı Urban Chaos adlı oyunla oyun dünyasına giriş yaptı. Play Station'un başından kalkmadı. Tekken serisinin hayranı oldu. Ardından internet kafelerde Age of Empires, Counter Strike 1.5 oynarken buldu kendini. Half Life oynarken hayatı sorguladı. Red Alert, Generals derken kendisini strateji oyunlarının içinde buldu. Tabii ki Sims serilerinin hepsini oynadı. Maid çağırıp sinsi tuzaklar kurdu. Ortaokulda Knight Online oynadı. Sonra MMORPG baş yapıtı WoW'a geçti. Diablo 3, Warcraft derken erkek arkadaşı Dota 2 Beta Key hediye etti. O günden beri Dota 2 oynuyor. Dota 2 kadın takımının kaptanı.