Facebook tamamen oyuna adanmış yeni bir yayın platformu ile Twitch’in karşısına çıkıyor.

Canlı video özelliğinin bir parçası olarak, fb.gg’de oyuncular, yayıncıları keşfetmek ve takip etmek için kendi alanalarına sahip olacaklar. Daha önce insanlar Facebook’da, haber kaynaklarında, gruplarında ya da sayfalarında çıkan oyun yayınlarını izlediler. Fb.gg ile artık canlı ve önceden kaydedilen oyun oturumlarına ev sahipliği yapan tek bir merkez var. GG ise oyun sonunda söylenen “iyi oyun (good game)” geleneksel bir mesajı temsil ediyor.

Facebook sektördeki kişileri daha belirgin sıralamalarla cezbetmeye çalışacak. Her ne kadar Facebook oyun yayıncılığına yaptığı ev sahipliğiyle tanınıyor olmasa da, 2.2 milyara ulaşan kullanıcı sayısı ile diğer kalabalık platformlarda geri planda kalan ya da öne çıkmakta zorlanan yayıncıları etkileyebilir.

Sosyal medya devi, yeni gelen oyuncuların yüksek kaliteli içerikleri hızla yayınlamaları ve emekleri karşılığında para kazanmalarına yardımcı olmak adına tasarlanmış bir Level Up Programı’nı da duyurdu. Facebook, Ocak ayında, içerik oluşturucuların canlı yayın akışları için finansal anlamda ödüllendirilmesinin bir yolunu oluşturacağını duyurdu. Artık Facebook Yıldızları olarak adlandırılan özellik, popüler yayıncıların yayınladığı videoların, hayranlarının desteği sayesinde paraya dönüştürülmesini sağlıyor. Level Up’a sahip olan oyuncular ayrıca önümüzdeki aylarda başlaması beklenen bir özellikle canlı yayın özelliklerine erken erişim kazanacak.

Fb.gg’nin ana sayfasına, önde ve ortada görünecek büyük bir otomatik oynatma videosu da dahil olmak üzere, devam eden canlı yayınlar hakim olacak. Aşağıda ise kullanıcılar, oyunlara, önerilen yayınlara, henüz bitmiş canlı yayınlara ve arkadaşların izlediği videolara göre filtreleme işlemi yapabilecek. Facebook, Fb.gg’nin kullanıcılara takip ettikleri oyunlar, beğendikleri sayfalar ve bulundukları gruplara göre yeni videolar keşfetme imkanı da sunacağını açıkladı. Let’s Play serileri, e-spor müsabakaları ve sektöre ait diğer içerikler sitede canlı olarak yayınlanacak.

Şimdilik, Fb.gg neredeyse tamamen Fortnite yapan yayıncılarla dolu durumda. Oyun geçen yıl PUBG (Player Unknown’s Battle Grounds)’a benzer bir kalabalık savaş moduyla karşımıza çıktı. Şu anda 40 milyonun üzerinde oyuncusu olan oyun şimdiden büyük bir e-spor organizasyonu olmak için vites arttırmış durumda.

Bu yazıyı yazarken, sitede hali hazırda aktif olarak Fortnite yayını yapan 2.800 ve bu yayınları izleyen 241.000 kişi bulunmakta. Bu sayı, oldukça şaşırtıcı bir şekilde, internetteki en büyük oyun yayıncılığı sitesi olan Twitch’deki Fortnite izleyici sayısının iki katı. Hangi servis Fortnite izleyicisinin kalbini kazanmayı başarabilirse, büyük paralar kazanma şansına erişebilir. Bu yılın başında Twitch, ünlülerden oluşan All-Star kadrosu sürecinde Tyler “Ninja” Blevins’in yaptığı Fortnite yayını ile tek bir yayında ulaşılan en yüksek seyirci rekorunu kırdı. Yayın öyle bir noktaya gelmişti ki, anlık 630.000 canlı izleyici sayısına ulaşmıştı.

Facebook yeni platformun henüz deneme aşamasında olduğunu ve kullanıcıların ilgili oyun içeriklerini keşfedebilecekleri bir özet akışı gibi özellikleri test etmeye devam edeceğini söylüyor. Ayrıca, önerilerde iyileştirmeler, daha fazla dilde genişletilmiş bir oyun video içeriği ve bir Anında Oyunlar sekmesinin mobil cihazlara entegre edilmesi çalışmaları da sürüyor.