Dev finansal hizmetler şirketi Goldman Sachs, geçtiğimiz günlerde espor endüstrisine yönelik kapsamlı bir rapor yayınladı ve açıkladığı rakamlar tüm piyasayı alt üst edecek gibi gözüküyor!

2017 yılında, yıllık 655 milyon dolar olan espor gelirinin, 2022 yılında tam 2,96 milyar dolar olacağını açıklayan Goldman Sachs, beş yıl içinde gelir miktarının bu kadar artma sebeplerinin en başında her yıl katlanarak artan espor oyuncu sayısını gösteriyor.

Rapora göre 2018 yılında 3,65 milyar “online nüfusun” yaklaşık 2,2 milyarı “oyuncu nüfus” olarak açıklandı. Espor izleyici kitlesi ise toplam online nüfusun yalnızca %5’ini oluşturuyor. Aktif oyuncular içinde bile espor henüz tam doyuma ulaşmamış kabul ediliyor.

BASIN HAKLARI, SPONSORLUĞUN ÖNÜNE GEÇİYOR

Şu an için espor gelirlerinin yaklaşık %14’ünü basın hakları oluştururken, sponsorluklar %38’ni oluşturuyor. Goldman Sachs, sponsorluk oranlarının ileride büyüyeceğini söylese de basın haklarının büyüme hızının daha fazla olacağını ve 2022 sonunda espor gelirlerinin %40’ını oluşturacağını açıkladı.

Yakın zamanda ise bunun artçılarını hissettik zaten. Özellikle Overwatch liginin Twitch’le birlikte yaptığı 90 milyon dolarlık yayın anlaşması bu artçıların başını çekmekte. Facebook’un da ESL ve Gfinity ile yayın anlaşmaları yapmak için kolları sıvadığını düşünürsek, basın haklarının büyüme oranını görmek için fazla beklememize gerek kalmayacak gibi.

BEKLENMEDİK FORTNITE ETKİSİ

Fortnite bu yılı daha yarılamadan rekor üstüne rekor kırdı; önce izleyici sayısıyla, sonra da 100 milyon dolarlık espor ödülü açıklamasıyla. Ubisoft, Activision, Blizzard ve Turtle Beach yetkililerinin hepsi de Fortnite‘ın espor ve oyun endüstrisindeki pozitif etkisini kabul etti zaten.

Goldman Sachs’a göre Fortnite‘ın espor üstündeki etkisi, profesyonel pokerin yükselmesiyle eş zamanlı olarak artıyor. 2003 yılında Chris Moneymaker kod adlı amatör poker oyuncusunun büyük ligi kazanmasıyla online poker bir anda şaha kalkmış ve sadece üç yıl içinde ödül havuzu 10 milyon dolar genişlemişti.

Fortnite‘ın da benzer bir etkisi oldu. Özellikle yeni çıkan oyunlara, oyuncuların alışma süresi, amatörlüğünü üstünden atıp “pro” bir oyuncu olması için geçen zaman çok uzun sürüyordu. Şu an bile Overwatch liginde sadece 12 profesyonel takım bulunmakta ve NA LCS liginde de 10 tane.

Yayınlanan rapora göre Fortnite ve diğer battle royale oyunlar, tüm amatör oyuncularına tamamıyla eşsiz, rekabetçi bir tecrübe yaşatıyor. Diğer oyunculara göre nispeten daha zayıf bir oyuncu, kurduğu zekice pusularla, bulduğu güzel saklanma yerleriyle ya da kendisinden daha yetenekli oyuncularla takım oluşturarak en iyi oyuncuyu bile alt edebiliyor. Bu sayede daha az yeteneğe sahip bir oyuncu bile rekabetçi hissini ve başarısını tecrübe edebiliyor. Bu yüzden daha çok tecrübesiz ve ilk kez battle royale oyunu oynamak isteyen oyuncular için Fortnite oldukça cazip geliyor.

GELECEK, BÖLGESEL TURNUVALARDA

Geleneksel sporlarda, bölgesel gelirlerin ortalama %54’ü bilet satışlarından, bölgesel yayınlardan, marka anlaşmalarından ve hediyelik eşyalardan geliyor. Amerika’daki dört büyük geleneksel spor liginin -NFL, NBA, MLB, NHL- gelirlerinin %23’nü sadece bilet satışları oluşturuyor. Espor her ne kadar global çapta izleyici kitlesi oluştursa da espor ligleri, bölgesel turnuvalardan gelir elde etmek konusunda çok az adım atabildi.

Bu yıl, hem Overwatch hem de NBA 2K ligleri bölgesel takımlarını kullanarak espor sektörünü ilk kez “bölgesel gelir”le tanıştırdı. NBA 2K ligi takımlarının bazıları bölgesel sponsorlarla anlaşırken, diğer takımlar da kuruldukları bölgelere özel, “bölgeselleştirilmiş” markalar oluşturmaya başladı. NRG Esports’un kurucularından ve aynı zamanda başkanı Andy Miller, Goldman Sachs’a yaptığı açıklamada San Francisco Shock takımının ürünlerinin büyük bir çoğunluğunun Kuzey Kaliforniya’da satıldığını söyledi. Bölgesel takımlar yaratarak, NA LCS gibi dünya çapında izlenen liglerin başaramayacağı bir bölgesel gelir akışı yaratmaya başlandı.

2020 yılında, Overwatch ligi, her takımın kendi bölgesinde “ev oyunları” açarak bölgesel geliri bir adım öteye taşımaya planlıyor. Goldman Sachs’ın raporuna göre Overwatch liginin bölgesel geliri 2020 yılına kadar %108 büyüyerek 3,7 milyon dolara çıkacak ve 2022 yılına gelindiğinde bu rakam 7,6 milyon dolar olacak.

Kaynak: https://esportsobserver.com/goldman-sachs-esports-report/