Son zamanlarda Güney Kore‘de League of Legends oyun hesabı hacklenmesi, birçok genel ve profesyonel oyuncuların hesap gizliliklerinin ifşa edilmesinden dolayı çok büyük bir problem olmaya başladı. Ve bu oyuncuların hesaplarını geri almaya çalıştıklarını anlatan o korkunç hikayeler halk arasında yayıldı!

Kore’nin en büyük forumlarından biri olan Inven‘de şu aralar hacklenmiş ve kalıcı olarak kapatılmış hesabını 5 ay boyunca kurtarmaya çalışan Koreli oyuncunun muhabbeti dönüyor. Hikaye gözler önüne serildikten sonra Inven kullanıcıları Riot kuruluşu ağır bir şekilde eleştirmeye başladılar. Genel ile profesyonel oyuncular karşılaştırıldığında hesap kurtarmada çifte standart uygulandığının görülmesi, hackleyen kişinin davranışları yüzünden genel oyuncuların hesaplarının kalıcı olarak kapatılması, sonrasında da bu oyuncuların suçsuzluklarını ispatlamaya çalışırken karşılarına zor engeller çıkması, son zamanlar oluşan tartışma konuları oldu.

Hesabı hackleyen kişinin oyunda yasal olmayan programlar kullanması yüzünden hesap kalıcı olarak kapatılabilir. Ve bu durumu geri çevirmeye çalışmak hem zor hem de uzun bir süreçtir. Bu durumla karşılayan oyuncular Riot Destek‘e başvurdukları zaman, Riot tarafından onlara “hacklenme durumunu destekleyen ya da kanıtlayan kanıt elde etmeleri ve bunu bilişim suçu adı altında polise ihbar etmeleri” söylenir. Bu gerçekten çok sıkıntılı bir süreç olabiliyor, çünkü polisin soruşturmayı yürütmesi zaman alıyor. Mesela yukarıda bahsettiğimiz haberi hatırlayın, gerekli belgeleri toplayabilmek toplam 5 ay sürmüş.

Kore’de hack suçuyla uğraşmak diğer ülkelere göre çok daha zordur çünkü Kore’de bütün online oyunlarda yaş ve kimlik bilgilerinin doğrulanması istenilir. Tek bir sosyal güvenlik numarası ile 3 tane farklı League of Legends hesabı açılabilir. Ve bu 3 hesabın da banlanmasından sonra Riot, hesabın bağlı olduğu sosyal güvenlik numarasını kara listeye ekler ve bu yüzden kişi bir daha bu oyunu oynayamaz. Koreli bir oyuncu için kalıcı hesap kapatılmasının “hayat boyu oyun oynayamamak” anlamına geldiğini gördüğümüze göre, artık neden Riot kuruluşundan bu konuda biraz daha hassas olmalarının beklendiğini anlıyoruz. En azından hacklenmeyi engellemek konusunda dikkatli olmaları ya da oyuncuların mağdur olduklarına dair yardımcı olmaları bekleniyor. Ama bu tabii ki de konu değil.

Bu durumdan mağdur olan birkaç oyuncu Riot kuruluşuna yardım için başvurmuş. Fakat Riot Destek’ten gelen cevaba bakılırsa suçu kullanıcıya atmışlar! Cevap da bu gönderide ekran görüntüsü olarak altı çizilerek kaydedilmiş. Çevirisi ise şöyle:

“Üzülerek belirtmek isteriz ki, hesabınızın kalıcı olarak kapatılması sizin yüzünüzden olmasa da, ceza suçlu bulunan hesaba verildiği için, bu kapatılmayı hesabınızdan geri çekmek çok zor. Ayrıca bu durumun bir daha yaşanmaması için hesap güvenliğinize biraz daha dikkat etmenizi umuyoruz.”

Şaka gibi değil mi? Yaraya tuz basmak gibi olacak ama, Riot kullanıcılarına iki aşamalı doğrulama ya da kimlik denetleyici hizmeti sunmuyor ki kullanıcılar hesaplarını korusun! Özellikle de tek bir hack tüm oyun hayatınızı bitirebilir durumdayken.

Bu durum sadece genel oyuncular arasında değil, profesyonel oyuncular arasında da yaşanıyor. Geçtiğimiz haftalarda Longzhu Gaming takımından orta koridor oyuncusu Shin “CoCo” Jin-Young ve Samsung Galaxy takımı destek oyuncusu Cho “CoreJJ” Yong-In hacklendiğini belirtmiştir. Daha da güncel bir haber olarak Royal Never Give Up takımından Cho “Mata” Se-Hyoung ise Facebook hesabından oyun hesabının hacklendiğini duyurmuştur. Profesyonellerin ödeme yoluyla bunu halletmesi ise bu lükse maddi olarak gücü yetmeyenler arasında sıkıntı yarattı.

Dal budak salmış bu hacklenme olaylarının sonucu olarak Daily Sports‘tan Lee Si-Woo bir haber yayınladı. Gönderide Riot kuruluşunun bir şifre değiştirme etkinliği yapacağını ve şifresini değiştiren oyunculara bir adet Hextech Sandığı hediye edeceklerini duyurdu. Ayrıca 30 günden fazla aktif olmadığı için güvenlik altına alınan hesaplar, tekrar aktifleştirmek için kimlik doğrulama istenildiğinde, bir ekran açılacak ve kullanıcılar buradan şifrelerini değiştirdikten sonra hediye sandıklarını alabilecekler. Riot bildirisinde, kişisel ya da email doğrulama bilgilerinde bir değişiklik olduğu zaman kullanıcıya alarm veren bir program geliştirmeye çalıştıklarından da bahsediyor. Bir süre sonra da tek kullanımlık şifre ya da iki aşamalı doğrulama sistemi de gelebilir.

Kaynak: http://slingshotesports.com/