FIFA 18 Nisan ayında 20 sıra birden atlayarak Twitch’de en çok izlenen 10 espor oyunu listesine girmeyi başarmıştı. Aynı ayda, toplam ödül havuzu konsol espor etkinliklerinde 2.5 milyon dolara ulaştı ve 2017 ilk çeyrekteki rakamını ikiye katladı.

Newzoo’nun yayınladığı bu içerikte kendilerinin Oyun Yayınları Takipçisinde topladığı verilerle, konsol espor oyunlarını, oyunun izlenim saati, piyasa payı ve büyük turnuvalarına göz atacak.

İlk Dört Ayda İzlenme oranı %95.5

2018’in ilk 4 ayında, büyük konsol espor etkinliklerinin (en az 5000$ ödüle sahip etkinlikler) Twitchdeki izlenmeleri 14.1 milyon saatte gelip, 2017 ilk çeyreğindeki rakama göre %95.5’lik bir artış sergiliyor. Bu aşırı büyüme oluşan yeni etkinliklere bağlı gözükmüyor. 2017 yılında 43 etkinlik yapılmışken 2018’de 46 etkinlik yapılacak. Genele baktığımızda konsol espor oyunları Twitch’de ve Youtube Gaming’de toplamda %4.5’luk bir orana sahip.

İki FIFA 18 Ultimate Team Champions Cups, Call of Duty World League ve Halo World Championship series toplam saatlik izlenmenin yarısını oluşturuyor. Call of Duty ise 5.8 milyon saatle en popüler oyun olarak karşımıza çıkıyor, arkasından 3.9 milyon saatle FIFA 18 geliyor. Konsol arenasında ise Activision, EA, Capcom, Microsoft, MLG ve Evo ana etkinlik düzenleyicileri olarak karşımıza çıkıyor. Topladığımızda Ocak-Nisan ayları arasındaki Twitch ve Youtube Gaming’deki izlenmenin %75 bu firmalara ait.

Türlerde ise dövüş, nişancı ve spor oyunları konsol esporunu domine ediyor.  Bu üç tür toplam 2018’in ilk dört ayındaki toplam izleme saatinin %99’unu oluşturuyor. Dövüş oyunları %41’lik izleyici market payını kendinde tutarken, nişancı %38 ve spor oyunları %21’lik payı kendinde tutuyor.

İleriye baktığımızda, çapraz platform desteği konsollarda esporun gelişmesinde büyük bir faktör olacak. Bu hem alanı büyütürken hem de ulaşılan kitleleri büyütecek.

FIFA 18 ve Clash Royale Nisan’ın En Hızlı Tırmanan Espor Oyunları

Dota 2 Nisan’da espor yayınları arasında en çok saatlik izlenmeyle Twitch’de 1. ve Youtube Gaming’de 2. sırada bulunuyor. Twitch’de ise 2. sırada 17.2 milyon saat espor izlenmesiyle Overwatch bulunuyor. 2 aylık aranın ardından, Manchester’daki FUT Champions Cup #2 ile birlikte FIFA 18 20 sıra birden atlayarak 9. sıraya çıkıyor.

Youtube Gaming’de ise Mart ayının ilk dört oyunu yerlerini korumayı Nisan ayında başarmış. Clash Royale 12 sıra yükselerek 5. sıraya gelmiş. Bu yükselmenin ise yeni eklenene Klan savaşı özelliğinin gösterdiği başarı ve ünlü oyuncularla yayıncıların yayınları olmuş. Aynı zamanda Clash Royale League Asya bu performansa katkıda bulunmuş.

Fortnite toplam izlenmede hem Twitch hem de Youtube Gaming’deki 1.’liğini koruyor. İki platformda da sıralamalar neredeyse stabil. Yeni çıkan God of War Nisan ayına 19.9 milyon saat ile 8. olarak girmişti ve Sea of Thieves aşağı göndermişti. Youtube Gamingde ise Mobile Legends: Bang Bang 2 sıra daha yükselerek 4. oldu.

Kaynak: https://newzoo.com/insights/articles/console-esports-viewership-is-on-the-rise/