ESPN’nin röportajında konuşan NHL yetkilisi Gary Bettman hokey liginin genişleme methodunun espor için kullanıldığı bazı planlarını paylaştı. NBA gibi farklı bir lig açmaktansa -NBA 2K League-, hokey espor oyunlarını kullanıp sporun kendisine daha fazla ilgi çekmek istiyor.

Bettman ESPN’e: “Esporu ve hokey video oyunlarını kullanıp oyunlarımıza daha fazla ilgi ve bağlılık getirmek istiyoruz.” diyor.

Bu yıl tabiri caizse NHL espor suyuna parmaklarını sokarak NHL Gaming World Championship turnuvasını bizlere duyurdu. Uluslararası 1’e 1 oynanacak turnuvada Amerikalı, Kanadalı ve Avrupalı oyuncular 100.000 dolar ödül havuzu için mücadele edecek. NHL İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Chris Golier’e göre lig espor yaklaşımını dikkatle yapıyor ve turnuvaları bir deneme alanı olarak kullanıyor. Önümüzdeki yıl Lig’in planları daha hırslı olacak.

Geleneksel spor oyunlarının Rocket League gibi standart bir espor oyununun izleme oranlarına gelmesi çok zorlu ama NBA 2K League popüler sporlarla birlikte daha büyük kitleye ulaşılabileceğini ve sponsorlukların olabileceğini gösterdi. Ligdeki basketbol espor takımlarından 17’si en azından bir markayla partnerlik imzaladı. Bunlardan en alışılmadığı ise Bedgear yatak markasının Mavs Gaming ile yaptığı ve Indiana Ulusal Muhafızlarıyla Pacers Gaming partnerlik imzalamıştı. Bazı NBA takımları olan sponsorlarını NBA 2K League takımlarına genişletmişti en net örnek ise New York Knicks’in Squarespace ile yaptığı anlaşmaydı.

Eğer NHL takımların çoğunu katılma konusunda ikna edebilirse – Bettman ise hepsinin gelmesini ummakta – aynı boyutta sponsorlukları espor kısmında görebiliriz. Ligin ileri sürmesine rağmen NHL Gaming World Championship bir testti ve NHL birçok partnerini etkinliğe almıştı bunlara Bridgestone, Honda, Dunkin’ Donuts, Geico ve Scotiabank dahil.

NBA ve NHL’in espor stratejilerindeki methodlar Activision Blizzard ve Ubisoft’un, Overwatch ve Rainbow Six Siege’te yaptıklarına benziyor ama biraz farklılıklar var. NBA, Blizzard gibi ağır bir biçimde ön tarafa yatırım yapıp bir bayi ligleri kuruyor aynı zamanda kendini büyük medya kuruluşlarındaki ana başlıklarda gösteriyor. NHL ise Ubisoft gibi daha methodolijik geliştirip daha dikkatli ilerliyor. Farklı programları test edip ona göre yükseltmelerini yapıyor. Overwatch League ve NBA 2K League bu sene daha fazla öne çıkmasına rağmen Rainbox Six’in popülerliğinde anlık bir büyüme gözüküyor. Eğer NHL bu kısımda devam ederse başarıyı bulur.