Overwatch’ın gelecek güncellemesi oyuna rekabetçi modu getirecek. Oyunun yöneticisi Jeff Kaplan ise rekabetçi modu çevreleyen bazı ayrıntıları Cuma günü yayımladığı videoda açığa çıkardı.

Oyuncuların performansları baz alınarak oluşturulan yetenek temelli rekabetçi ya da sıralı oyun modları, pazardaki çok oyunculu oyunlar-League of Legends, DOTA 2, Counter-Strike:Global Offensive gibi-için başlıca öğelerden biri. E-spora alanına katılmak için can atan Overwatch gibi altıya altı bir shooter oyununa yapılması gereken en normal eklenti de haliyle bu mod oluyor.

Blizzard kapalı beta sırasında rekabetçi sıralı bir mod denemişti ve çok ses getiren tepkiler almıştı. “Anlaşılan o ki rekabetçi modumuz, oyuncular için yeterince rekabet unsuru içermiyordu.” diyor Kaplan.

Oyuncular yarışma ve rekabet duygusunun daha iyi hissedilebildiği bir mod istiyorlardı. Ve Blizzard’ın oyuncuları “gelişmiş(advanced)”, “meydan okuyucu(challenger)”, “usta(master)” gibi keyfi rütbelere yerleştirdiği ve bu sıralara gelebilmek için yetenekten ziyade çokça maçı bitirmiş olmalarının yettiği, rütbe dahi düşülemeyen beta sistemi oyunculara bu rekabet ruhunu pek veremiyordu.

Blizzard bu unsur ve deneyimleri akıllarında tutarak rekabetçi modu, çıkışından bir ay evvel elden geçirdi.

  • Oyuncular direkt olarak dahil oldukları maçların oranlarına bağlı bir Yetenek Sınıflandırması ile yerleştirilecekler, bu oran ise her maç öncesi tüm oyunculara görünür olacak
  • Sezon uzunluğuysa bir aydan üç aya kadar çıkarılacak. Böylece oyunculara yeteneklerini göstermeleri adına biraz daha zaman tanıyıp, gerçekten hak ettikleri sıralamaya gelmeleri içinse fırsat verilmiş oluyor
  • Maç düzenleri Ani Ölüm durumunu en aza indirecek şekilde güncellenmiş olacak, ancak şimdilik detaylar belli değil
  • Hanamura ve Volskaya gibi hücum haritaları ise tek taraflı oyunları en aza indirmek için belirtilmemiş güncellemeler alacak
  • Rekabetçi oyunlar sonucu kozmetik hediyeler veriliyor olacak. Yüksek rütbedekiler için limitli olmasa da verilecek özel hediyeler de bunlara dahil.

Bu bir takım değişiklikler oyunculara istedikleri gibi yeteneklerini deneyip, kendilerini geliştirmelerini sağlayacak bir ortam oluşturmayı vaat ediyor.

Yetenek Sınıflandırması, Rekabetçi Oyun’da kişinin kullanıcı tabanında nerede olduğunu gösterecek 1’e 100’e kadar bir numara olacak. Nerede olduğunuzu görmenizi sağlayacak da bir pano olacak. Takımda beraber girilen oyuncular dahi olsa yükleme ekranında herkese tüm oyuncuların sıralaması gösterilecek. Bu değişiklik, oyuncuların kimi zaman içinde bulundukları durumun haksız olduğu konusunda duydukları endişeyi önlemeli. Katıldığınız maç sizin için kötü talihse bile, en azından bunu bileceksiniz ve eğer ki kazanırsanız da, daha iyi bir sıralamaya yerleşmiş olacaksınız.

Bu Blizzard’ın oyuncuların rütbelerde geçiş yaptıkça onlara “ilerleme kaydetme” duygusu vermeye odaklı oyun modu hakkındaki orijinal fikrinden oldukça uzak. Önünde sonunda bu ilerlemeyi bayağı hale getirecek son rütbeye gelene değin, oyuncuların kendi yetenek seviyesindekilerle yaptıkları maçlardaki yüzde ellilik kazanma oranı bile, onların puan kazanmasına yetiyordu. Ayrıca bir aylık sezon, yüksek sıralama oyuncularının gerçekten nerede olduklarını görebilmek adına, sezonun büyük çoğunluğunda düşük seviye oyunlarla başa çıkmaları anlamına geliyordu.

“Bunun gibi bir sistemin kötü yanıysa bazen aşağılara düşecek olmanız.” diyor Kaplan. “Merdivenleri her zaman tırmanmayacaksınız. Bazı zamanlar olacak ki yetenek sıralamanız düşecek. Rekabetçi oyunlarda arzulanan ve oyuncuları çeken bir düzenin de bu olduğunu düşünüyoruz.”

Evet, sıralamamız düşebilir. Bazı oyuncular gerçekten çok kötüler ve bunu da bu yolla öğrenecekler. Ama oyuncular bebek değiller. Şımartılmaya ihtiyaçları yok, özellikle de rekabetçi ruha sahip olması gereken bir konuda.

Aynı zamanda sezonun süresinde yapılan değişiklik, oyunculara daha uzun bir sürede nasıl ilerlediklerini, hangi sıralamada olduklarını göstermek için bir şans tanıyor olmalı. Beta süresince, rekabetçi mod bir ay sürmüştü. Bu da tüm zamanın sizi yalnızca uygun bir sıralamaya getirilmeye harcanmasından ibaretti. Şimdiyse yavaş yavaş, yaz sezonuyla başlayıp sonbahara kadar devam edecek ve ardından gelecek küçük bir arayla gerçek bir sezon halini alıyor.

Rekabetçi moda gelecek en büyük güncellemeyse harita düzenlemeleri olabilir.

Kaplan’ın söylediğine göre kapalı beta süresinde yapılan rekabetçi oyunların %35’lik kısmı Ani Ölümle sonuçlanıyordu. Asıl bir turnuva karşılaşmasındaysa kronometre kullanmaksızın bu oran %50’ye kadar çıkabiliyordu.

Harita dengesi, yetenek seviyesine göre değişiklik gösterdiği için saptanması zor olan bir problem. Düşük seviyelerde savunma haritaları %60 ya da daha çok kazanma oranına sahip. Ama yetenek seviyesi yükseldikçe bu sayılar çevriliyor, yüksek yetenekteki saldıran taraf %60’lık oranda kazanıyor ve bazı haritalarda turnuva maçlarında bunu %70’e kadar zorlayabiliyor.

Blizzard yeni Rekabetçi Oyun güncellemesine kronometreyi getirecek gibi değil ancak böylesi bir soruna çözümleri varmış gibi görünüyor. Kaplan’ın dediğine göre değişiklikler Ani Ölümü daha aza indirecek. Hiçbir takımın tamamiyle galip olmadığı oyunlar için ayrılmış bir deneyim. Ayrıca, Ani Ölüm rastgele en güçlü noktada olmaktansa karşılaşmanın gerçekleştiği haritada bitecek. Takımların verilen haritada nasıl oynadığına dair daha karakteristik sonuçlar vermesi gereken bir değişiklik.

Keza, Hanamura ve Volskaya gibi iki kontrol noktasının birbirini takip ettiği hücum haritaları, daha adil bir karşılaşma deneyimi üretmek adına güncellenecek. Bu kategorideki haritalar turnuva oyunlarında nadiren oynanıyor çünkü sıklıkla tek taraflı sonuçlanıyor: Eşit yetenek seviyesinde olan takımların karşılaştığı maçlar dahi olsa, saldıran taraf eğer her şey düzgün ilerlerse tek bir takım savaşını kazanıp tüm harita üzerinde 2 dakika içerisinde tıpkı hızlı bir çığ gibi hakimiyet kurabilir. Bu kesinlikle tatmin edici bir harita deneyimi değil.

Bu değişikliklerin nelere yol açmış olduğu Rekabetçi Modun çıkış tarihi yaklaştıkça meydana çıkacak.

Rekabetçi Oyunlarda yer almak, her sezon oyunculara yeni simgeler ve yeni kostümler kazanma şansı verecek. Bunlara yeni altın silahlar da dahil.

Kaplan’ın dediğine göre “Reinhardt’ın altından tokmağını gördüğünüz anda gerçekten çok etkileneceksiniz.”

Anlaşılan altın silahlar tüm rekabetçi oyuncuları için geçerli olacak ancak yüksek sıralamalardaki oyuncular bu silahları daha hızlı elde edecek.  Hem de sadece en iyinin iyisi için seçkin ödüller de olacak.

Her şeyi hesaba kattığımızda, bunlar Overwatch’ın  gelecekteki e-spor düzenlemelerinde ne beklememiz gerektiğine dair birkaç esas fikri şekillendirecek, Rekabetçi Oyun modunu hoşça karşılayacak bir yığın güncelleme olacak.

Hala Blizzard’ın adını koymadığı sayılı hatalar var. Rekabetçi sırada grupla kasılmak gibi. Bir başka Blizzard ismi, Heroes of the Storm, iki kişiden büyük takımların sıralı karşılaşmalara katılmasını engellemiş durumda çünkü bu yalnız oynayan kişilerin hazır bir grupla yaptıkları karşılaşmalarda sıklıkla verimsiz maç deneyimleri yaratıyor. Overwatch her büyüklükteki gruba izin vererek işleyecek gibi görünüyor ki bu takım oyununun ön planda olması gereken bir durumda gayet mantıklı gibi. Ancak ne yazık ki aynı zamanda merdivende en üst basamağa kuvvetle muhtemel takımca giren kişiler tarafından hükmedileceği anlamına da geliyor.

League of Legends’ın derecelideki tekli ya da çiftli sıra anlayışını değiştirip yerine, her büyüklükteki takımlara imkân veren dinamik sıralamayı uygulamaya koyduğunda patlak veren ve bu konuyu çevreleyen tartışma göz önünde bulundurulsa bu büyük bir problem. Eğer bu Overwatch için işe yaramazsa, bu tarz atılımların en azından tartışmaya açık olduğunu gösterecek.

Kaplan: “Overwatch ve Overwatch’ın oyuncuları için doğru olanı yapmak adına zamanla bu sistemi değiştirmeyi planlıyoruz.”

Kaynak: http://www.dailydot.com/esports/overwatch-kaplan-competitive-play-details/