Daha önceki haberimizde sizlere Lozan’da yapılacak olan Olimpiyat Espor Panelinin programını duyurmuştuk. Oldukça hareketli ve verimli geçen bu panelde, espora yön veren firmaların CEO’ları pek çok açıklamada bulundu.

Panel, Uluslararası Spor Federasyonları (GAISF) başkanı Patrick Baumann‘ın herkese hoş geldin demesi ve açılış konuşması yapmasıyla başladı. Baumann, şu cümleleriyle paneli açtı:

“Bugünkü panelin asil amacı oli̇mpi̇yatlar ve espor topluluğu arasında ortak bi̇r anlayış kurmak, yapısıyla, değerleriyle iki platformu ortak bir paydada toplamak. Bi̇rlikte ilerleyebilmek için karşılıklı fayda sağlayacak adımlar atmak istiyoruz.”

Baumann, üç kez NBA şampiyonluğunu tadan ve aynı zamanda espor takımı Echo Fox’un sahibi Rick Fox‘u, paneli yönetmesi için sahneye çağırdı. Fox, “Umarım bu panel, gelecekte yapılacak daha nice panel için atılmış ilk adım olur.” dedi.

Panelin ilk başlığı olan “Espor Dünyası” ile Fox, dünyanın önde gelen espor firmalarının CEO’larını tek tek sahneye çağırdı.

Blizzard Entertainment başkanı ve CEO’su Mike Morhaime, “2010 yılında geldiğimiz en önemli dönüm noktalarından birisi, internette herkesin kullanımına açılan yayın platformlarını başlatmak oldu. Bu sayede isteyen herkes dünyanın neresinde olursa olsun kendi turnuvasını yayınlayabilmeye ve izleyebilmeye başladı. Sanırım espor endüstrisinin bugün bu kadar hızlı büyümesinin en büyük sebeplerinden biri de buydu. Bence şu an başka bir dönüm noktasına daha geldik. Espor endüstrisine fazla önem vermeyen ya da dikkat çekmek istemeyen kişi ve kurumlar bile artık bu sektöre ilgi duymaya başladı. ESPN’nin ilk kez Overwatch Ligi’ni yayınlayacak olması bunun en büyük örneğidir, hem de kanalın en çok izlendiği saatlerde ki daha önce böyle bir tecrübe yaşamamıştık. Sektöre ilgi duymaya başlayan yeni sponsorlarımız da var, oldukça büyük bir demografiğe sahibiz. Çoğu geleneksel spora göre 20-40 yaş daha genç bir spor türünden bahsediyoruz, yani henüz genç bir sektör ama aynı hızda büyümeye devam edeceğini düşünüyorum.” dedi.

Riot Games CEO’su Nicolo Laurent de katılanlar arasındaydı. “Topluluğumuz için görmeyi en çok istediğim ve bu uğurda çalışmalar yürüttüğüm şey, devletleri de bu sektöre dahil etmek,” dedi. “Esporu ayrı bir disiplin olarak tanımak, uygun yasal düzenlemeleri ve sistemleri oluşturmak bizim büyümemizi sağlayacaktır. En çok acı çektiğimiz konulardan birisi uluslararası yolculuk, bazı ülkeler espor atletlerini hoş karşılarken -mesela Amerika’da atlet vizesi alabiliyorsunuz- bazı ülkeler bu konuda daha ön yargılı ve dar görüşlü, bu da esporun dünyanın bazı bölgelerinde büyümesine engel oluyor. Umarım bu panelle birlikte espor, dünyanın daha çok yerinde resmi olarak tanınan bir spor haline gelir.”

Kore Espor Birliği’nin (KeSPA) genel sekreteri Kim Cheol-Hag, “1998 yılından başlayarak espor dünyasını oyuncu merkezli bir endüstriden, izleyici kitlesi olan bir spor türüne dönüştürmeye başladık,” dedi. Starcraft’ın Kore’de 20 yıldır oldukça popüler olduğunu söyleyen Cheol-Hag, oyunun izleyici kitlesinin seyir ömrünün 2-5 yıl arası olduğunu söyledi. Ek olarak Kore Espor Birliği’nin sadece oyunların eğlence katsayısını arttırmak için çalışmadığını, aynı zamanda oyuncuların “mesleki” bir eğitimden geçerek sadece ödül kazanmaya değil, “daha saygın bir oyuncu” olmaya da teşvik ettiklerini söyledi.