Steam’in hileci topluluğu her yıl milyonlarca dolarlık değere sahip bir ağ, ve bu oluşum sandığımızdan daha da derine gidiyor.

Valve’in her sene düzenlenen Steam Geliştirici Günleri’nde Easy Anti Cheat’ten Simon Allaey ve Aarni Rautava 40 dakikalık “Anti-Hile” konuşmasında Steam’in yarasını deşti. İkili Steam’de hile yapmanın nasıl ve nedenleri hakkında derin bir konuşma yaptı (Video İngilizce’dir):

Değindikleri bazı konu başlıkları şöyle:

  • Steam topluluğunun hile yapan oyunculardan intikam almak için pusuda bekleyen bir grup ‘vigilante’ mevcut.
  • Bazı özel hile toplulukları oldukça seçici, içlerine girmek için Skype üzerinden görüşmeler yapıyorlar. Eğer içeri girebilirseniz, bazı yerler sizden pasaport bile istiyor. Bu da sizin tam olarak kim olduğunuzu bilmek ve sizi daha rahat takip edebilmeleri için gerekli.
  • Bazı hilelerin kısıtlı yetenekleri olabiliyor ve prestije dayalı satılıyor. Yakalanması imkansız olduğu söylenen bazı son derece özel hilelerin fiyatı 1000 doları bulabildiği söyleniyor.
  • Hileyi satan kişiler genelde yasal iş adamlarından oluşuyor, vergi ve diğer bütün yasal gereklilikleri yapıyorlar. Kayıtlara göre aralarında yılda 750 ila 1.5 milyon dolar arasında geliri olan bir firmalar da var.
  • Oynaması ücretsiz ve düşük fiyatlı oyunların, G2A ve çeşitli Bundle’lar gibi, hile yapmaya daha elverişli olduğu, çünkü oyuncunun birden fazla kopya almasının oldukça kolay olduğu biliniyor.
  • Çoğu hilecinin ise kötü niyetli olmadığı, aslında her ne kadar mantığa aykırı görünse de olsa diğer oyuncuların oyun tecrübesini kötü hale getirmek istemedikleri ikilinin değindiği maddeler arasında.