Street Fighter oynarken hangi kolu kullanacaksınız? İşte uzun zamandır cevabı aranan sorunun cevabı bu yazıda.

Bu soruyu kime sorduğunuza göre çok farklı cevaplar alabilirsiniz. Ama aslında, cevap çok basit. Hangi oyun koluyla daha rahat ediyorsanız onu kullanmanız gerekir. Bu yazı ise en iyi opsiyonların fiyatları artıları ve eksileri üzerine yoğunlaşacak bir yazı olacak.

Öncelikle oyunun arcade stick tipi bir oyun kolu ile oynanması gerektiği genel yargısını bir sorgulayalım. BU YANLIŞ. Bana inanmıyorsanız, The Evolution 2014 Ultra Street Fighter 4 şampiyonuna sorun, Louffy. Burda gördüğünüz gibi turnuvada PS1 kumandası ile oynuyor. Veya Smug’ a sorun, Dudley adlı karakterin en başarılı oyuncularından birisi, şu efsanevi komboları Xbox 360 koluyla çıkartıyor.

Size uygun oyun kolunu seçmek tabi ki sizi otomatik olarak bu seviyelere taşımayacak ama, buralara gelmek için size fazlasıyla yardımcı olacaktır.

Klasikler- Arcade Stick

Bana kalırsa Arcade Stick’lerin en büyük avantajı, boyutları. Elinizi üstünde istediğiniz gibi konumlandırıp, geniş yapısından ötürü bütün tuşlara erişim sağlayabiliyorsunuz. Normal oyun kollarında ise, klasik tutuşla sadece başparmağınızla tuşlara erişebiliyorsunuz. Çok görülmese de tüm parmaklarla tuşa erişim olan tutuşlarda var tabi, fakat bu tutuşlar Arcade Stick’ in sağladığı konfor eve rahatlığı sağlamıyor.

Ayrıca tuşların geniş, büyük ve yaylı olması da bazı oyuncuları fazlasıyla rahat ettiriyor. Yaylı sistem ve yön kolu diğer tuş sistemlerine göre daha fazla geridönüşüm verdiğinden ötürü çift basma ve hareket zamanlaması konusunda daha başarılı olduğu savunuluyor. Ayrıca çaresizce tüm tuşlara basmak için de Arcade Stick biçilmiş kaftan!

Kötü yönleri ise, Arcade Stick’ ler diğer kollara oranla daha pahalılar. Ve önceden bahsettiğim boyut avantajının dezavantaj kısmında ise, çok büyükler dolayısıyla taşıma söz konusu olduğunda gerçekten yorucu oluyor.

Mad Catz Tournament Edition S+ Arcade Fightstick

199 $ / 159 £ / 220 €

Mad-Catz-Tournament-Edition-S-Arcade-FightStick

Mad Catz markasının Street Fighter 5 için lisanslı olarak çıkardığı 2 üst seviye üründen iyi olanı diyebilirim, daha sade bir dizayna sahip olmasına rağmen.

TES+, touchpad dahil tüm Playstation 4 tuşlarıyla beraber geliyor, ki genelde Arcade Stick’ lerde standart değildir. Touchpad, Street Fighter çalışma modunda ufak işlevlere sahip oluyor, dolayısıyla bu gayet tatlı bir eklenti olmuş. Ayrıca Stick’ in, konsola hangi sinyali yolladığını da seçebiliyorsunuz. Sol analog, sağ analog, yön tuşları gibi.

Fightstick’ in üstüne bütün PS4 tuşları koyulmuş, L3 ve R3 gibi çok az kullanılanlar bile. Bu da herhangi bir ekranda, istenilen tuşa basamadığınız için takılı kalmayacağınızı gösteriyor. Ana tuşların tamamı Sanwa Denshi marka parçalardan yapılmış. Sanwa saygın bir arcade( bizim deyimimizle ATARİ) yapımcısı, hatta Street Fighter kabinlerinin tuş takımlarını yapan firma.

Kendisinden biraz daha pahalı kuzeni, TE2′ nin daha şık ve köşeli bir tasarımı mevcut fakat şahsen TES+’ nın sade tasarımı ve önceki modellerde kullanılıp kanıtlanmış şasisi bu modeli yazmama teşvik etti beni. Daha uzun zamanlı test yapılabilecek bir ortam oluşmadı fakat TES+ yapımında dayanıklılığın ön sırada tutulduğunu düşünüyorum. Bahsettiğim aynı şasiye sahip eski modeller uzun süre işlevsel olarak kullanılabiliyordu.

PC kullanıcıları, bu aletin PS3/PS4 kullanımı amacıyla yapıldığınıgöz önünde bulundurmaları gerekir. PC’ de sorunsuz çalışmasını sağlamak için uğraş gerekebilir fakat önceki modelleri tak-kullan olarak kullanılabiliyordu. Ayrıca unutmayın ki eski PS3 aletleri, PS4′ de Street Fighter 5′ te sorunsuz çalışıyor.

Hori Real Arcade Pro 4 Kai

149.99$ / 129.99£ / 149.99€

Hori-Real-Arcade-Pro-4-Kai

Mad Catz firması Street Figher’ ın resmi lisansına sahip, ve lisanslı olarak fazlasıyla kaliteli ürünler çıkarıyorlar, fakat piyasada onların da bir rakibi söz konusu, Hori. Firmanın Real Arcade Pro 4 Kai modeli, Tournament Edition cihazlara oranla biraz daha ucuz, biraz daha plastik ve daha hafif.

Her ne kadar ucuz da olsa, bu kalitesiz olduğu anlamına gelmiyor, aksine fazlasıyla kaliteli, bu modele de eklenen touchpad, PS4′ te Street Fighter 5 oyunu için tercih edilebilir. Mad Catz markası japon Sanwa firmasının parçalarını kullanırken, Hori kendi tuş takımlarını kullanıyor, ve az farkla da olsa daha zayıf hissettiriyor. Ama bunlara rağmen fiyat performans olarak gayet başarılı ve şasi olarak şahsen daha güzel buluyorum.

Mad Catz Fightstick Alpha

79.99$ / 69.99£ / 89.99€

Mad-Catz-FightStick-Alpha

Mad Catz – Capcom işbirliğinin bir diğer meyvesi, Fightstick Alpha! Bu cihaz her konuda minimal olarak tasarlanmış, hem üstündeki süsleme sadece sağ alt köşesinde yer alan Street Fighter 5 logosundan ibaret, hem de cihazın boyutu daha önce bahsettiğim cihazlardan çok daha küçük. Cihazın ismi, önceki SF oyunlarına bir gönderme olmakla beraber, boyutundaki küçüklüğün fiyatına da yansıdığını görüyoruz.

Cihazda, Stick kısmı ile düğme kısmı dip dibe sokuşturulmuş durumda değil, konfor göz ardı edilmemiş, fakat küçük olmasının tabi ki bir dezavantajı var. Cihazda Street Fighter oyunu için sadece kısayol görevi gören 2 tuş eksik(3 yumruk veya tekmeye aynı anda basmanızı sağlayan tuşlar). Ayrıca touchpad de ne yazık ki bulunmuyor. Tuş takımında ise, Mad Catz yine Sanwa’ dan vazgeçmemiş durumda.

Cihaz basit, ufak, kaliteli bir cihaz. Amacınız sadece bir Arcade Stick alıp Street Fighter oynamak ise, gösterişte gözünüz yoksa, bu cihaz size çok başarılı bir giriş sağlıyor.

Konsol Dövüşçüleri – Gamepad

Daha önce belirttiğim gibi, klasik bir oyun veya konsol kumandası yani Gamepad ile dövüş oyunları oynamak gayet makul bir yöntem, fakat dövüş oyunları diğer oyunlara kıyasla daha komplike oyunlar, bu da beraberinde seçenekleri getiriyor.

Klasik PS4 kolu, herhangi bir PC kolu veya Xbox 360 kolu gibi kesinlikle kullanılabilir opsiyonlar dışında, dövüş oyunları için özel üretilmiş gamepadler de mevcut. Arcade Stick tarzı kollar ile klasik oyun kolları arasında kalan, hibrit diyebileceğimiz modeller ise aşağıdaki gibidir.

Mad Catz FightPad PRO

59.99$ / 49.99£ / 69.99€

madcatz_fightpad_pro

Oyun içi karkater temalarında süslenme opsiyonuyla da piyasada bulunan bu cihaz, Arcade Stick ve Gamepad arasında kalanları hedefleyerek geliştirilmiş olup, onlara konforlu bir opsiyon sunmayı amaçlamıştır. Sonuç ise fazlasıyla yumuşak yön tuşları, bir adet analog yön tuşu, 3×2 şeklinde dizilmiş geri kalan tuşlar. Bu cihazlar bir nevi Sega Saturn’ ün varisleri sayılabilir, ki Saturn dövüş oyunlarında üst kalite olarak görülürdü.

Diğer cihazların aksine, bu gamepad simetrik bir yapıya sahip değil. Sol tarafı tam tutulma ve kavrama için dizayn edilmiş durumda, fakat sağ tarafındaki kısım biraz kısa tutularak, “pençe tutuşu” olarak adlandırılan tutuş şekline de konforlu bir olanak sağlamak hedeflenmiş. Cihazda PS4 touchpad, ve PS3 fonksiyonları mevcut.

Hori Fighting Commander 4

44.99$

Hori-Fighting-Commander-4

Mad Catz’ in ürününe göre daha şişmanca, yuvarlak hatlı bir dizayna sahip Commander 4. Aynı asimetrik tasarıma sahip olan cihaz, minik bir Arcade Stick gibi tutularak dövüşme imkanı sağlıyor, tek farkı ise Joystick olması gereken yerde yön tuşları olması.

Hori firması, analog yön tuşunu gereksiz bir opsiyon olarak görüp tamamen kaldırmış, ve yön tuşları üstüne yoğunlaşmış. Cihazın üstünde konfor sağlaması amacıyla 45 derecelik açıya kadar dönebilen yön tuşları mevcut. Ne derece işlevsel olacağı benim açımdan da merak konusu olmasıyla beraber, FightPad PRO’ dan biraz daha az özelliğe sahip bir model gibi gözüküyor.