Espor dünyasının gözdesi League of Legends çıktığı günden bu yana sürekli büyüyen bir topluluğa sahip olmuştu. Oyunun eSpor tarafı içinse kendisi kadar hızlı gelişmediğini söyleyebiliriz. 18 farklı eSpor takımının altında imzasının bulunduğu bir şikayet mektup Riot Games’e gönderilmiş durumda.

Geçtiğimiz günlerde Slingshot‘ın paylaştığı mektupta, birden fazla takım yöneticisinin -ki bahsettiğimiz takımlar LCS takımları- oyunun yapımcılarına gelir paylaşımı ve düşme tehlikesi hakkında bilgi verdikleri yer alıyor. Mektupta ligden düşmenin kaldırılması, her takım için dijital öğe gelirinden pay, ayrıca LCS’i ve oyunun genelini teşvik ettirdiği için takım bedellerinin 700.000 Dolar civarına çıkarılması istekler arasında.

Mektup ise şu şöyle başlıyor;

Marc, Whalen, Jarred ve Jason:

Geçtiğimiz yıl Kuzey Amerika ve Avrupa LCS takımları, takımların LCS katılımıyla alakalı sorunları Riot’ta bulunan yetkililere dile getiriyor. Bu çabanın bir parçası olarak, hem Kuzey Amerika hem de Avrupa takımlarının Riot’la konuşutuğu bu sorunlar kritik noktaya ulaşmış durumda.

Çözülmesi Gereken Sorunlar

Riot ve takımlar arasında devam eden konuşmaların hedefi çok sayıdaki ciddi sorunu çözmek. Bunlar:

  1. İş güvenliğinin eksikliği, adil maaş bedeli, oyuncular için eksik ödenek ve düşme tehlikesinden kaynaklanan daha kısa kariyerler.
  2. Eksik ödenekler ve düşme tehlikesi sebebiyle takımların LCS oyuncularına yatırım yapmasının kısıtlanması.
  3. Ligden düşmeden kaynaklanan LCS ve taraftarlar arasında zayıflayan ilişkiler.
  4. Ligden düşme tehlikesi ve LCS’in sponsor kısıtlamasından dolayı takım sponsorluklarının zarar görmesi.
  5. Takımların kaynaklarını LCS’ten Challenger Series’e yönlendirmesi sonucu eksik ödenek ve düşme tehlikesi kaynaklanan profesyonel olmaya giden yolda etkili olmayan eleme sistemi.
  6. Takımlara yapılan eksik ödeneklerden kaynaklanan finansal sıkıntılar.

Cloud9, CLG, Envy, Team Liquid, SoloMid, Fnatic ve diğer takımların genel kararlılık ve LCS’in kârlılığı üzerinde durduğunu söyleyebiliriz. Ligden düşme ihtimalinin yarattığı değişmez bir tehdit ve Riot’un yeni görünen 2018 planlarında takımları kiralatmaya başlaması, birçok takımı kendi kaderiyle başbaşa bırakıyor, oyunun gelişimini güvenli olmayan bir yönteme çeviriyorlar.

Bunun bir sonucu olarak, terimleştirdikleri “Uzun dönemde para kazanma planları için para kaybet” felsefelerine bir adım geri attırmış oldular.

Ağustosun sonlarında, gelir paylaşımı Team SoloMid’in sahibi And “Reginal” Dinh vesilesiyle gündeme gelmişti. “Daha büyük ödüller ve oyuncular için daha fazla yatırım görmek istiyorum.” diyen Reginal sözlerine “Takımlar için gelir fırsatları büyük bir sorun” ekledi.

Cevap olarak, Riot’un kurucularından Marc Merrill, takım sahiplerinin sahtekarlığıyla oyuncuların adil olmayan ödeneklerden şikayet için Reddit’e geldi. “Biraz sevgi göster Regi, ama eğer oyuncularının maddi durumları hakkında çok endişeliyse, belkide para kaybettiği diğer espor dalları yerine League takımına League of Legends’tan kazandığı milyonlardan biraz daha harcamalı.” Şeklinde konuştu.

Bunlardan sonra, Riot Reginald ve diğerleri tarafından yapılan şikayetleri çözmeyi amaçlayan gelir yapısındaki değişikliğe gitti. Bu değişimler, Dünya Şampiyonası zamanı satılan belli kostümlerin %25’lik gelirinin Dünya Şampiyonası ödül havuzuna eklenmesini, ayrıca 2017’de gerçekleşecek gelir paylaşımı fırsatları hakkında verilmiş olan sözleri içeriyordu. Yukarıdaki mektuptan anlayabileceğiniz gibi birçok LCS takımı bu adımların tek başına yeterli olacağına inanmıyor.

En son Christopher “MonteCristo” Mykles, Yahoo Esports’la yaptığı bir röportajda, Owerwatch yorumculuğu yapmanın League sunuculuğu yapmaktan çok daha karlı olduğunu dile getirmişti. “Blizzard’ın bana 2 haftada, Riot’un Dünya Şampiyonası için 5 haftada ödediği parayı ödüyor” diyerek Overwatch World Cup’ta ki katılımı hakkında görüşlerini söyledi.

Şu anda, Riot Kuzey Amerika’da ki League oyuncularına sezonluk $12.500 kazanmalarını garantiliyor. Şirket geçtiğimiz yıl tek başına 1.6 Milyar $ gelir elde etti.