İki hafta önce Team Liquid Kuzey Amerika’nın yükselen yıldızı Kenneth “koosta” Suen’in takıma katıldığını açıklamıştı. İşin ilginci, Suen NME’de kalmak için birçok teklifi geri çevirmişti. Team Liquid’in Koosta’ya Aralıkta, NME’nin bilgisi dahilinde olmadan teklif götürdüğü ortaya çıktı.

Anlaşmaya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre bu direkt görüşmeyi yapan tek takım Team Liquid değil. Ancak anlaşma yapan tek takım onlar. NME ise bunun Suen’in kontratının ihlali anlamına geldiğini, diğer takımların ilk ret hakkı sebebiyle reddedildiğini iddia etti. Bu olay ortaya çıktığında ise NME oyuncuyu boş yere kaybetmektense, kısa süreli bir kontrat imzalatarak daha iyi bir maaş verdi.

Team Liquid ise bu uzatılmış kontrata rağmen Şubat’ta Suen’le anlaşma imzaladı. Bu anlaşma geçersiz kılındı.

Bu detayların ilgi çekmesinin bir başka sebebi de, Team Liquid’in kurucu ortağı Steve Arhancet’in meslektaşı olan LCS takımı sahibi Chris Badawi’yi ‘kaçak avcılık’tan azarlaması. Arhancet, Badawi’nin bu hareketlerine Travis Gafford’la yaptığı röportajda “Dürüst olmayan, bilerek kuralları çiğneyerek, sadece kendi isteklerine hizmet etmek için takım kurmak sağlıklı değil. O bizim endüstrimizde olmaması gereken biri.  Ve onun bu hareketini bencilce ve sahtekarca buluyorum” demişti. Badawi, 2016’nın sonuna kadar Riot tarafından tanınan bir League of Legends takımı sahibi olmaktan men edildi.

Bu röportaj Gafford ve Arhancet arasındaki ilişkinin düzeyi sebebiyle topluluk tarafından alay konusu oldu. Öyle ki Gafford organizasyon adına görsel içerik oluşturmak için Arhancet tarafından karşılanan Maui ‘de bir haftasonu tatilini kabul etmişti.

Sam Lingle’in araştırmasına göre Badawi’nin ceza almasını garantilemek için diğer takım sahiplerinin de yalan söylediğini itiraf eden bir araştırma başlattı.

Counter-Strike gibi bir oluşumun yönetici bir kolu olmaması bir yana, özellikle iş takım içi işleyişe geldiğinde, Valve mümkün olduğunca dahil olmamayı tercih ediyor. Bu tarz bir çok olayın kapalı kapılar arkasında yüksek ücretlerle ve özel avukatlarla çözüldüğü biliniyor. Kırılgan bir ekosisteme bağlı iş yürütmekte şirketlerin itibarı kritik hale geliyor.

Hikaye NME için kesin bir mutlu son değil. Suen’i uzatmalı anlaşma ile ikna etmiş olsalar da, oyuncudan yazılı bir kopya almış değiller. Yasal yollara başvurmaktasa Suen’in maaşından kurtulmak adına oyuncunun yeni takımına gitmesine izin verdiler. NME’deki bazı kaynakların, Team Liquid’in oyuncuya daha sonra takıma gelebilmesi için önerilen uzatmalı anlaşmayı imzalamaması yönünde öğüt verdikleri yönünde şüpheleri var.

Bryce Blum, iki tarafın sözcüsü bir avukat, Aralık olayıyla ilgili bir açıklama yayınladı. Bu açıklamanın yayınlanabilmesi için NME ve Team Liquid de müvekkil gizliliği haklarından feragat ettiler, açıklama şöyle:

“Koosta’nın sözleşmesi bitiyordu. Sözlü olarak da NME’yle süre uzatmak için anlaşmıştı. Bu süre zarfında TL’den NME’nin bilgisi dışında biri oyuncuyla iletişim kurdu. Bu durumda ikisini birden savunamayacağım için dostane konuşmalar yaşandı ve Team Liquid anlaşmadan çekildi.

Team Liquid birinin oyuncuya NME’yle konuşmadan ulaştığını kabul etti, benim bilgim ise Steve Arhancet’in bu konuşmalardan hiçbirine dahil olmadığı yönünde. NME sözlü bir anlaşma olduğunu söyler söylemez Team Liquid geri çekildi ve yanlış anlaşılma için özür diledi. Bana göre bu yaşanabilecek karışık durumların bir pratiği oldu.”

NME’den de konuyla ilgili açıklama geldi:

“Bütün bunlar çok sinir bozucuydu, ama günün sonunda yapmamız gereken şey oyuncunun istediği oldu. Kendi adıma Kenny’nin oyununu geliştirip Major’lerde rekabet edebilecek olmasına sevindim.”

Team Liquid’in de resmi açıklaması şu şekilde:

“Team Liquid’in sahiplerinin konuşmasına dayanarak, NME yönetimi ve iki tarafın avukatları, görüşmeleri ve soruşturmayı profesyonelce idare ettiler. Bu sırada işle alakalı sorunlar oldu, Team Liquid’in ilk ret hakkını farketmemesi, ancak kontratı ihlal ettikten sonra farketmemizi sağladı. Kaçak gözlem, kurcalamayı kınamaya devam edip, bir oyuncuyla anlaşma imzalarken menajerler, avukatlar, takım sahipleri ve yönetimle çalışmaya devam edeceğiz. NME’nin yönetiminin de bizimle aynı görüşte olduğuna inanıyoruz.”