Dota 2’de her zaman en çok istenen unvan The International’ı kazanmak olmuştur ve her geçen yıl bunu kazanmak biraz daha zorlaşıyor. Bu sene yapılan müthiş finalin ardından ise yeni bir şampiyonumuz var; Evil Geniuses!

Her şeyden önce biraz The International geçmişinden bahsedelim size. The International, ilk defa 2011 yılında Gamescom‘da, Dota 2 açıklandıktan çok kısa bir süre sonra düzenlenmişti ve çoğu insan Dota 2’yi ilk defa burada izlemişti. Bu açıklanan turnuvanın ödül havuzu 1.6 milyon dolar gibi o zaman için insanların inanamadığı uçuk bir rakamdı. Yapılan bu ilk turnuvayı Na’Vi kazanmıştı ve 1 milyon dolarlık birincilik ödülünü cebine atmıştı. 2012 yılında ise yine dağıtılan toplam ödül aynıydı ama bu sefer farklı bir birincimiz vardı. IG finalde Na’Vi’yi yenerek 1 milyon doların sahibi olmuştu. 2013‘te ise katılan 16 takımdan 13’ü davetle katılmıştı ancak ilk iki turnuvadan farklı olarak 3 takım ise elemelerle katılmıştı bu turnuvaya ve farklı bir şey daha vardı bu turnuvada: The Compendium.

2013 compendium

2013 yılında turnuvadan önce “The International 2013 Interactive Compendium Bundle” ile karşılaştı Dota 2 oynayan insanlar. Compendium, interaktif bir şekilde kullanılabilen bir kitap ve o turnuvayla ilgili istatistiklere buradan göz atabiliyorsunuz, ayrıca turnuvada yapılan maçların sonuçları hakkında tahmin yapıyorsunuz. Bu Compendium’ların bir ortak özelliği ise Valve‘ın amaçladığı belirli miktardaki paralara ulaşıldığında, Compendium sahiplerine ek özellikler geliyor. Bunlar genel olarak oyun içinde kullanılan kozmetik eşyalar. Compendium’ların en büyük özelliği ise, oyuncuların Compendium’a harcadığı paranın %25‘i, yapılacak olan turnuvanın ödül havuzuna gidiyor. Compendium’dan gelen paralar ile birlikte 2013’te yapılan turnuvanın ödül havuzu 2,874,381 dolara ulaşmıştı . Yani yaklaşık 1.2 milyon dolarlık bir katkı sadece Compendium’dan gelen paralardı. Bu turnuvayı ise finalde Na’Vi’yi yenen Alliance kazandı ve 1.4 milyon dolarlık ödülün sahibi oldular. Bu turnuvada dağıtılan ödül bir eSpor müsabakasında dağıtılan en büyük ödül olarak yerini koruyordu. Ta ki 2014 yılında The International 2014 düzenlenene kadar!

2014 prize pool

2014 yılında düzenlenen The International ise eSpor müsabakalarını tamamen farklı bir boyuta taşıdı. Turnuva 18 bin kişilik kapasitesi olan KeyStone Arena‘da düzenlendi ve biletleri sadece 1 saat içinde tükendi. 11 takımın davet ile katıldığı turnuvada, 4 takım bölgesel elemeler ile belli oldu. 1 takım ise wild card ile bölgesel elemelerden seçilerek katılmaya hak kazandı. Bu turnuvanın ödül havuzu ise eSpor tarihinde bir ilke imza atarak 10 milyon doları aştı. Turnuva sona erdiğinde dağıtılacak olan toplam ödül 10,931,103 dolardı ve bu 2013 yılındaki ödülü yaklaşık dörde katlayarak, dağıtılan ödüller arasında açık ara birinciliğe yerleşti. Bu turnuvayı ise finalde VG’yi mağlup eden Çin takımı Newbee kazandı ve 5 milyon dolarlık birincilik ödülüne sahip oldular.