Dün de haberini yaptığımız üzere Valve, getirdiği yeni kuralla Valve sponsorlu CS:GO etkinliklerinde koçların maç sırasında oyuncularla etkileşimini kısıtlamıştı. Koçların sadece oyun öncesi ısınmada, molalarda ve devre arasında oyuncularla konuşabilmesine izin veren kuralı Valve bu kuralı koçların limitsiz iletişimlerinin onları etkili bir altıncı oyuncu yaptığını söyleyerek “Bununla beraber etkinliklerimizin amacı bütün CS yeteneklerini barındıran en iyi beş-kişilik Counter Strike ekibini bulmak olması, koçların şu anki pozisyonda bu amaca hizmet etmemesine sebep oluyor.” şeklinde açıklama yapmıştı.

Ancak herkes Valve’le aynı fikirde değil. Bazı analistler ve yorumcular Twitter’dan dile getirdikleri olumsuz tepkilerde, bunun gereksiz ve düpedüz oyuna zarar verecek bir karar olduğunu söyledi.

 

Yine de, Valve bu değişiklikte kararlı. Kural ise bütün turnuvalar için değil, CS:GO’nun en büyük turnuvası sayılan Major’ler için geçerli. Valve’in bu yıl gerçekleşen her Major turnuvaya 1 milyon dolar vermeye başladığını da hatırlatalım.

Valve kuralları değiştirdiği duyurunun arkasından yayınladığı bildiride profesyonel takımlarla konuştuğunu ve onların odak noktasının “koçlukla alakalı, hazırlık, destek ve rakip analizi” olduğunu belirtti.

“Onlarla 5 kişinin yapması gereken işi (ekonomi takibi, taktikler ve genel durum farkındalığı) 6 kişiye yaymanın amaçlarımızdan biri olmadığını yeni takımların da üst seviyedeki takımlarla rekabet edebilmesi sağlamaya çalıştığımızı açıkça söyledik. Bunun dışında diğer koçluk görevlerine potansiyel herhangi bir zarar verme endişemiz yoktu. O zamandan beri oyuncuların sahada daha geniş bir yeteneğe sahip olmak için yönlendirildiği ve koça güvenmek yerine işin bir kısmını da hallettiği bariz”

İronik olarak, yeni kuralı tetikleyen şeyin bir takım koçunun etkinlik organizasyonuna, organizasyonun da Valve’e yönlendirdiği mailde oyunculara maç esnasında daha fazla erişim istemesi oldu. “Yönlendirilen mailde onlarla konuştuğumuzun dışında, takımların koçları bizim endişelerimiz ve Major’lerin amacının aksi yönünde kullanmak istediğini gördük. Takımlar koçlarını oyun içi lider konumunu daha da ilerletmeden bir karar vermemiz gerekiyordu ve biz de gelecek Major’de takım koçundan oyuncuların sorumluluklarını almayı tercih ettik.”

“Koçların oyun içi liderliğine yatırım yapmış takımların kısa zamanlı bocalayacak olmasını anlıyoruz. Ancak, bizim amacımız Major ve Minor’lerin CS’ye dair yeteneklerde mükemmeliyet gösteren herhangi bir 5 kişilik takımın turnuvayı kazanabilmesi yönünde ve bu kural da bu amacın ayakta kalabilmesi için şart”

“Kısa zamanlı bocalama”‘dan kasıt, yüksek seviyede olup, koç oyununu kullanan Natus Vincere, NiP, Liquid, mousesports ve FaZe gibi takımların performanslarında kayıp olacağı yönünde. Performansların ne kadar etkileceğini, hangi takımların bunun üstesinden gelebileceğini keşfetmemiz, ESL’in de kuralı kabul etmesiyle, yeni kuralla düzenlenecek olan ilk CS Major’unda yani 1-2 Ekim tarihinde başlayan ESL One New York’de görebileceğiz.