2014 senesinde elektrikli motorların yarış araçlarına girmesi ile yeni bir seri olan Formula E doğmuştu. Sadece elektrik motorlarının kullanıldığı seri başta büyük tepkiler almıştı. Olmayan motor sesleri, yavaş araçlar, şampiyonanın formatı gibi birçok sebepten ötürü eleştirilmişti. Ancak zaman içerisinde önem kazanan bir seri haline geldi. Tabi bunda önceden başta Formula 1 olmak üzere birçok yarış serisinde yarışmış pilotların Formula E’de boy göstermesi önemli bir etken olmuştu.

Geçtiğimiz sene Formula E yönetiminin Las Vegas’ta sanal bir Formula E yarışı yapmak istediklerini sizlere duyurmuştuk. Elektriği temel alan bir şampiyonanın simülatörler eşliğinde sanal bir yarış olarak yapılması yönetimin aklına oldukça yatmıştı.

Geçen hafta bu beklenen yarış Consumer Electronics Show’da yapıldı. 10 tane oyuncu ve 10 tane profesyonel sürücüyü bir araya getiren etkinlikte birinci sırayı alacak sürücüye 200.000$ ödül ve toplam ödül havuzu 1.000.000$ olarak belirtildi. Yarışta Bono Huis birinci olurken, Felix Rosenqvist ikinci, Olli Pahkala üçüncü oldu. Ne yazık ki bazı aksaklıklar olmadı değil. Serinin önemli sürücülerinden Lucas di Grassi arızalı simülator sebebiyle start alamadı, yarış süresi kısaltıldı ve yarışta ertelemeler yapıldı. Ayrıca oyun içi bir hata da yarışa gölge düşüren başka bir etken oldu.

Vegas’ta olan, Vegas’ta kalır

Formula E yarış konsepti olarak insanları yarış ile bir arayı getirmeyi amaçlayan bir seri. Bu sebeple Formula E yarışları özel pistlerde değil, şehirlerde bariyerlerle çevrilmiş cadde pistlerde yapılıyor. Serinin formatında bulunan bir diğer detay ise fanboosting. Fanboost, yarışlardan önce taraftarlar tarafından yarışçılara verilen oylar ile hesaplanıyor ve verilen oy doğrultusunda sürücünün yarış içerisinde kullanabileceği araca ekstra güç veren bir sistemi devreye sokuyor.

Yarışta yapılan pit-stopların ardından liderliği alan Olli Pahkala şaşırtmıştı. Sürücü yarışı birinci sırada bitirdikten sonra yapılan incelemelerde Pahkala’nın bir sistem hatası yüzünden fazladan fanboost kullandığı ve bu sebeple haksız bir avantaj elde ettiği tespit edildi. Kendisine verilen 12 saniye cezasının ardından üçüncü sıraya gerileyen Pahkala yerini Bono Huis’e bırakmış oldu.

Bu Formula E sanal yarışı eSpor’un motorsporları dalında yapılmış en büyük organizasyon oldu. Profesyonel sürücüleri, oyuncular ile buluşturan bu ve benzeri etkinlikleri ileri ki dönemlerde görmeyi istiyoruz. Ancak umarız ki benzer aksilikler tekrarlanmaz.

Karşıyaka Spor Kulübü, Espor’a Giriş Yaptı!