Bugüne kadar oyunlarda kahramanları ve kötü adamları canlandırdınız. Takımıyla birlikte üssünü korumaya çalışan şampiyonları, hatta keçi veya bir dilim ekmeği bile yönettiniz. Bunlara ek olarak, futbol veya basketbol takımlarının başına geçip, düzgün bir planlama ile onları en tepeye çıkartmaya uğraşan menajer rolünü üstlenebildiğiniz oyunlar da oldu. Şimdi inceleyeceğimiz oyunda ise, eSpor dalında yer edinmeye çalışan bir karakteri veya e-spor takımını zirveye ulaştırmaya çalışan bir menajer olacaksınız.

Steam üzerinden Erken Erişim kapsamında yayınlanan Pro Gamer Manager, yeni başlayan oyunculara iki seçenek sunuyor. Kariyer modunda, kendi yarattığınız karakter ile FOBA oyununa dahil olabilir ve dünya sıralamasında yerinizi yükseltebilirsiniz. Diğer seçenek olan Menajerlik modunda ise, FPS ya da FOBA oyunlarından birini seçebilir ve sıfırdan oluşturduğunuz takımınız ile turnuvalara girebilirsiniz. Gelin bu iki ayrı oyun moduna ve özelliklerine beraber bakalım.

Kariyer Modu

2016-01-31_00007

Oyunun öncelikli olarak odaklandığı ve muhtemelen vaktinizin çoğunu geçireceğiniz kısım kariyer modu olacaktır. Burada öncelikle kendinize bir karakter yaratacaksınız. İsterseniz rastgele hazırlanmış bir karakter de olabilir fakat, karakterinizin oyun stilini de etkileyecek seçenekler olduğundan, bunu önermiyorum.

Karakterinizin adı, soyadı, yaşı, milliyeti (Türkiye’de seçenekler arasında) ve lakabı gibi seçimlerin ardından, kişiliği ve oyun stilini de seçebiliyorsunuz. Kişilik seçimi yaparken nasıl bir oyun stili tercih edeceğinizi düşünmeniz gerekiyor. Mesela kendinden emin bir kişiliğe sahip oyuncular hem cesur hem de çok hızlı sinirlenmeyen oyuncular olmasına rağmen, düşük takım çalışmasının getirdiği problemler yaşayabilirler.  6 farklı kişilik arasından kendinize uygun olanı seçtikten sonra hiçbir paranız, hayranınız veya yetenek puanınız diyebileceğimiz EP olmadan oyuna başlıyorsunuz.

Oyun bu kısımda size yapılabilecek iki ya da üç seçenek sunuyor. İsterseniz FOBA oynayabilir ya da FOBA oynayan ünlü oyuncuların yayınlarını izleyebilirsiniz. Oynadığınız oyunlardan biriktirdiğiniz EP sayesinde karakterinizin güçlü yönlerini ortaya çıkarmasını sağlayacak araştırmaları da bu evrede yapmanız mümkün. Ayrıca belli bir seviyeye ulaştığınızda kendi oyunlarınızın yayını yapabilir ve buradan topladığınız bağışlar ile masraflarınızı karşılayabilirsiniz. Bu evrede belli bir enerjiniz var ve yaptığınız her hareket bu enerjinin bir kısmını alıyor. Günü nasıl geçireceğinizi planlayıp, uyumadan önceki zamanınızı en efektif şekilde değerlendirmelisiniz. Bu evrede en çok uğradığınız yer, büyük ihtimalle, FOBA oynamak olacaktır.

2016-01-31_00004
Şampiyon seçim ekranında farklı şampiyonların farklı tiplere sahip olduğunu görebiliyorsunuz. Bunun ötesinde şampiyonlar arasında bir fark bulunmuyor.

FOBA hepimizin bildiği, alışkın olduğu MOBA türünde bir oyun. Dota ve Leauge of Legends oyunlarına aşina iseniz, bu aşamada çok yabancılık yaşamayacaksınız. Başlangıçta yalnızca Destek şampiyonları arasından seçim yapabilseniz de, birkaç oyun attıktan sonra kendinize farklı bir rol seçebiliyorsunuz. Şampiyon seçimi ardından, oyun sırasında geliştirmek istediğiniz yönü seçiyor ve sonra seçim ekranına geçiyorsunuz. Seçim ekranında iki takımın yaptığı seçimler ve bunlara göre takımların ne durumda olduğuna dair kısa bir bilgi alıyorsunuz. Daha sonra seçtiğiniz role göre oyun tarzınızı belirleyecek üç kategoriden seçimleri yapacaksınız. Oyunun genelinde ne kadar agresif bir oyun sergileyeceğiniz, koridor evresinde ne tür bir oyun oynayacağınız ve takım dövüşlerinde kimlere odaklanmak istediğinizi seçebiliyorsunuz. Seçimler sonunda maç başlıyor ve kısa bir bekleme süresinin ardından skor ekranı karşınıza çıkıyor. Bu ekranda zafer ve mağlubiyetin sebepleri, maçın en iyi ve en kötü oyuncuları gibi kısa bilgileri görebiliyorsunuz.

Karakterinizin yeteneklerini geliştirmek isterseniz ünlü FOBA oyuncularını izleyerek de bunu yapabilirsiniz. Watch Stream seçeneği ile ulaştığınız menüde 4 farklı oyuncudan birini izleyebilir ve karakterinizin yeteneklerini geliştirebilirsiniz. Research kısmında ise maçlardan gelen EP ile karakterinizin rolünü değiştirebilir, bir şampiyon üzerinde ustalaşabilir ya da rolünüzün alt görevleri üzerinde kendinizi geliştirebilirsiniz. Ayrıca para kazanmak için kullanacağınız canlı yayın yapma özelliğini de buradan açabiliyorsunuz. Bütün bu geliştirmeler bir miktar EP harcıyorsunuz ve karaterinizin belli bir sayının üzerinde hayranı olması gerekiyor.

2016-01-29_00001

Karakteriniz yaşayan bir insan ve doğal olarak masrafları var. Bu yüzden FOBA oyununda kendini geliştirirken, bir yandan da para kazanması gerekiyor. Bunun için birkaç farklı yol var. Sponsor bulma, bir takım ile anlaşma ve canlı yayın yapma gibi para kazanma yöntemleri bulunuyor. Takımlar ve sponsorlar kulağa hoş gelse de, oyunda asıl para kazanma kaynağının canlı yayınlar olduğunu söylemekte fayda var.

Career seçeneği ile ulaştığınız menüde bir takım aradığınızı duyurabilirsiniz. Birkaç gün içerisinde teklifler gelecek ve bir takıma dahil olabileceksiniz. Takımın gerçekleştirdiği maçları izlemek, takım toplantılarına gitmek ve sonunda takım ile birlikte turnuvalara katılmak mümkün. Ayrıca haftalık olarak bir ücret alıyorsunuz ve masraflarınızı bu şekilde de karşılayabiliyorsunuz.