Türkiye’de Elektronik Spor

Ülkemizde eSpor gelişmekte olan bir dal. Yıllar önce internet cafe savaşlarıyla başlayan DotA, Counter Strike takımları bir süre sessizliğe gömülmüştü. Bunlar aslında sektörün başlangıçlarıydı. İnsanlar oyunlardaki rekabet ile kendi güçlerini kanıtlamaya çalışıyorlardı. Muhtemelen o zamanlarda kimse eSporun bu kadar gelişip dünyaca ilgi toplayabileceğini düşünmüyordu. Ama özellikle uzak doğu ve dünyanın birçok tarafında eSpor kültürü oluşmaya başlamış, takımlar turnuvalarda oynamak için ülkeler arası seyahatlere başlamıştı. Ülkemizde ise Dark Passage gibi büyük takımlar Dreamhack gibi organizasyonlara katılıp boy göstermeye çalışmışlardı. World Cyber Games’in ülkemizde elemeler düzenlemesi de Türkiye’deki eSpor’un temellerini atan hareketlerden olmuştur.

Türkiye eSpor açısından hep takipçi bir ülke olma konumundaydı, hala da o şekilde ilerliyor. Özellikle Riot Games Türkiye ofisinin açılmasıyla eSpor konusunda önemli atılımlar yapıldı. Günümüzün en çok oynanan MOBA türü oyunu League of Legends insanlar arasında hızla yaygınlaşıp insanları rekabetçi oyun oynamaya sürükledi. Başlarda oyuncular takım kurup turnuvalara girerken, günümüzde insanlar takımların oyuncularına sunduğu oyun evlerinde gün boyu çalışıp, antrenman yaparak maçlara hazırlanıyor. Oyuncularımız eskisi gibi turnuvaya bir hafta kala çalışmaya başlamıyor, sezon içerisinde düzenli olarak antrenmanlarını tamamlıyorlar.

Riot Games’in ülkemize yaptığı yatırım sayesinde Türkiye dünya çapında kabul edilebilecek bir bölge haline geldi. Henüz Kuzey Amerika, Avrupa, Çin, Kore gibi üst düzey ligler kadar büyük bir bölge olarak görülmese de, ikinci dereceden bir bölge diyebiliriz. Takımlarımıza Wild Card turnuvaları ile uluslararası organizasyonlarda üst düzey bölgelerle karşılaşma hakkı tanınıyor. Dark Passage 2014 yılında Dünya Şampiyonası biletini bu şekilde kazanmış ve grup aşamasında ülkemizi temsil etmişti. Beşiktaş’ın Aces High’ı bünyesine katıp eSpor takımı kurması, dünya üzerindeki ilk oldu. Dünyada ilk eSpor takımı kuran spor kulübü Beşiktaş ise bir ilki gerçekleştirdi.

League of Legends ile birlikte artan rekabetçi ortam diğer oyunları da etkiledi. İnsanlar dünya çapındaki sahnelerde boy göstermek için çabalamaya başladı. Buna verilebilecek en iyi örneklerden biri 2014 yılında HWA Gaming’in Starcraft 2 oyuncusu Zerghamdi’nin Valencia’daki Dreamhack Summer turnuvasına katılmış olmasını gösterebiliriz. Ayrıca 2015 senesi içinde kurulan Counter Strike: Global Offensive takımı Space Soldiers’ın oyun evi kurup antremanlar yapması, bunun üzerine yurt dışına çıkan ilk Türk takımı olması eSpor’un gelişimini gösteriyor.

DotA 2 sahnesinde de ülkemiz için önemli adımlar atıldı. 2013 yılının son aylarında Turkcell Superonline’ın sponsorluğunda Merlin’in Kazanı’nın düzenlediği turnuva büyük ilgi toplamış ve DotA 2’nin potansiyelini göstermişti. Ondan sonraki diğer bir önemli Dota 2 etkinliği ise Aralık 2014’te ESL tarafından GameX’te düzenlenen toplam 21.000 TL ödüllü turnuvaydı, ki aynı ödül havuzunu Hearthstone da paylaşıyordu.

Ne var ki bazı eSpor dalları parlayamadan sönebiliyor. Oyunun yeterli ilgiyi görememesinden dolayı turnuvalarının yapılmaması, ödül havuzunun düşük olmasından dolayı oyunları bırakan oyuncular gördük. Starcraft 2 konusunda ülkemiz yeteri kadar ilgi yakalayamadı, oyun çok parlayamadan sessizliğe gömüldü diyebiliriz. DotA 2 de benzer şekilde beklenen topluluk oluşturulamadı. Turnuvalar ve kazanç oranı düşünüldüğünde pek karlı olmadığını düşünen oyuncular oldu. Bunlardan en önemlisi HWA Gaming’in eski DotA 2 oyuncusu Elwind’in geçtiğimiz yıl League of Legends’a geçmesi diyebiliriz. Elwind şuan Türkiye’nin en iyi ikinci takımı pozisyonunda bulunan Dark Passage’da üst koridor oynamakta.

Ülkemizde eSpor her geçen ay gelişmeye devam etmekte. League of Legends’ın lokomotifliğinde oyunculuk birer meslek haline gelmekte. Takımlar daha geniş vizyonlu olarak kuruluyor, başaıların peşinden koşuyor. Türkiye’de eSpor’un gelişmesi sadece League of Legends ile sağlanamaz. Diğer oyunlara da destek verilmeli, turnuvalar düzenlenmeli ve oyunculara gerekli imkanlar sağlanmalı. Benim görüşüm; potansiyeli olan oyunlar var, bu oyunların Türkiye ofisi olmadığı için gözden kaçırılmamalı, onlara da rekabet ortamı oluşturulmalı.