League of Legends’ta destek rolünde oynayan oyuncuların görevi görüş sağlamak, başta saldırı gücü taşıyıcıları olmak üzere diğer rolleri korumak ve takımın ihtiyaçlarını karşılayacak şampiyon seçimlerini yapmaktır. Destekler genellikle oyunculara altın kazandıracak minyonları kesmezler ve hasar tehdidi olurlarken diğer taşıyıcılardan skor çalmamaya çalışırlar. Çünkü her hangi bir şekilde minyon toplamazlar veya rakip oyuncuları öldürmezler. En iyi destek şampiyonları işlerini az bir kazançla yaparlar; Üçlü Kuvvet veya Rabadon gibi pahalı, hasar eşyaları satın almaya bağlı değillerdir. Bir destek olarak eşya seçimleriniz bir miktar kısıtlıdır, bu yüzden bu rol için en iyi şampiyonlar yeteneklerinin etkili olmasına güvenmelidir.

İyi Bir Destek Şampiyonu Ne Yapar?

Destek şampiyonunun takımına sağlayabileceği farklı şekilde yararlar vardır. Ayrıca şampiyonların üstün olduğu alanların örneklerini söyleyeceğim. Bu kılavuz takımınızın güçlü ve güçsüz yanlarını ölçmenize yardımcı olacak güzel bir araç olacaktır.

Savaş Başlatma/Güçlü Çarpışma

Örnekler: Leona, Alistar, Rakan

Savaş Başlatma bir fırsat doğduğunda takımınıza bir savaş başlatma yeteneğidir.

Savaştan Çıkma

Örnekler: Janna, Nami, Maokai

Janna’nın Q’su ve R’si veya Nami’nin R’si gibi Savaştan Çıkma yetenekleri takımınızın içine atlayan şampiyonlara engel olmak ve kötü geçen bir takım savaşından kaçmak için kullanılabilir.

İyileştirme

Örnekler: Soraka, Sona, Nami

İyileştiriciler hasar konusunda kötü olsalar da dürtme kompozisyonlarına ve hasar şampiyonlarının bulunduğu koridorlara karşı harika bir çözümdür.

Kalkanlama

Örnekler: Janna, Karma, Lulu

Kalkanlar dürtmelere karşı daha az güvenilirdir çünkü saldırılara karşı çok hızlı bir refleks sergilemeniz gerek, ama hasar çıkarma konusunda iyileştiricilerden daha iyilerdir. Adeta bir kamyon dolusu hasar yiyen takımınızın ön cephesini sonradan iyileştirmektense aldığı hasarı azaltmak daha iyidir.

Tutma/Yakalama Potensiyeli

Örnekler: Morgana, Blitzcrank, Thresh

Bu şampiyonlar savaş başlatabilirler ama daha az güvenilirlerdir. Bunlar daha çok korumasız bir şampiyonu bedavaya yakalayıp takımına sunma konusunda iyilerdir. Eğer takımınızın kompozisyonu 5’e 5 savaş konusunda bir araya gelme sorunları yaşıyorsa aradan birini çıkarmaya bakmalısınız. Öncelikler görüş kontrolü sağladığınızdan emin olun!

Genel Koruma

Örnekler: Tahm Kench, Zilean, Taric

Zilean ölümüne rakip takıma dalan Olaf gibi şampiyonlar için harika bir seçimken, Tahm Kench rakip takımın kolaylıkla harcayacağı taşıyıcınızı koruma konusunda kendini gösteriyor.

Tanklık

Örnekler: Galio, Sion, Braum

Bazı takım kompozisyonlarının ihtiyacı yetenek atışlarını engelleyebilecek ve kitle kontrolü sağlayacak(bu konuya birazdan geleceğiz) güvenilir bir tanktır.

Hasar

Örnekler: Velkoz, Brand, Zyra

Fazla hasar göz çıkarmaz ya? Bu şampiyonlar bir destek iyi iş çıkartabilirler çünkü taban hasarları oldukça yüksektir. Bu sayede yetenek gücü kazandıracak eşyalar almadan da rakiplerine hayli hasar verebilirler. Hasar odaklı destekler aynı zamanda alan kontrolü sağlamakta da iyilerdir. Bu sayede Ejderha, Nashor gibi görevlerde alan kontrolü kazanabilir, girmeye çalışan olursa da cezalandırabilirsiniz.

Kitle Kontrolü

Tüm destekler farklı şekillerde de olsa kitle kontrolüne sahiptir. Rakiplerinizin taşıyıcılarınıza ulaşmasını önleme ve taşıyıcılarınızın takım savaşı boyunca hayatta kalması hususunda kitle kontrolü kritik bir yetenektir.

Hangi Destek Şampiyonunu Yasaklamalıyım?

Eğer ki bir destek yasaklamak istiyorsanız Bliztcrank harika bir tercihtir, özellikle şampiyon havuzunuz onun oyun tarzına karşı zayıf kalıyorsa. Ancak, Thresh’i banlarsanız çok daha iyi bir seçim yapmış olursunuz. Kendisi destek şampiyonları arasında en çok kazanma oranına ve en çok seçilme oranına sahip. Thresh kazanmaya yatkın bir destek çünkü şampiyon tam anlamıyla bir İsviçre çakısı gibi. Kendisini tanklaştıracak eşyalar satın alabilir, Ölüm Cezası ile kendi başına takım savaşları çıkartabilir, feneri sayesinde savaşın tam ortasında kalmış bir takım arkadaşını çıkarabilir, derisini yüz ile rakibiyle başa çıkabilir ve Hücre yeteneği sayesinde takımını savaştan çıkartabilir. QWE yeteneklerinin birden fazla kullanımı olmasına rağmen, kaderin bir cilvesi olarak R yeteneği en az zorlayıcı olan yeteneği. Eğer bir destek şampiyonunda ustalaşmak istiyorsanız, Thresh bunun için harika bir seçim.

Warchief Garrosh, Heroes of The Storm’a Giriş Yaptı!