- 57PAYLAŞIM
- 17Facebook
- 15Twitter
- 12WhatsApp
- 13LinkedIn
Büyük yayın anlaşmaları, üzülen taraftarlar. DMCA ile yayından kaldırma. Geçen hafta gerçekleşen turnuva büyük bir ikilemi ateşlemiş durumda.
Öncelikle yazıya başlamadan önce bilmeniz gerekenler:
- ESL, 23 – 28 Şubat tarihleri arasında 400.000 dolar ödüllü ESL One Genting Minor’ü duyurmuştu.
- ESL daha önceden Facebook ile yaptığı yayın anlaşmasının bu etkinlikte sürdürüleceğini ve turnuvanın yayınlarının sadece Facebook Live üstünden yayınlanacağını açıkladı.
- Birçok hayran bu değişikliğin ani olmasından ve yayın kalitesinin kötülüğünden dolayı hoş karşılamadı. Hatta bazıları etkinliği Twitch üstünden kendileri yayınladı.
- Twitch vasıtasıyla ESL, bu kanallara DMCA (Digital Millennium Copyright Act) yasasını göstererek telif hakkı ihlalinde bulunduklarını söyleyip kapattırdı.
- Valve, kendini oyunun ve yayınların ana düzenleyicisi olduğunu açıkladığı bir açıklamayla ESL’i gerçekleştirdiği aksiyonlardan dolayı cezalandırdı ve bu tartışmaya son verdi.
Ancak asıl sorun şimdi başlıyor. Bu yayın haklarının uygulanması bir sonraki turnuvalarda nasıl olacak? Oyuna ve espor sektörünün dışında diğer oyunlara ve yayıncılık sektörüne olan etkileri nasıl olacak?
Asıl Yayın hakkı sahibi Valve’ın Açısından Yasal Analiz
Başlamadan önce konu hakkında daha öncelerden yapılmış bazı yasal analizlerin olduğunu hatırlatalım. Espor avukatı Bryce Blum ve Avukat Lior Leser’in yaptığı açıklamalar bu yazıda okuyacağınıza benzer olacak.
İki tarafında kendi argümanlarını özetlersek; Valve, tüm Dota 2 oyunlarındaki içeriğin yayın haklarının sahibi durumunda. ESL ise kendi yayınladıkları oyunların yayın haklarına sahip olmakta.
İşte bu noktada olayı ateşlendiren DotaTV servisi ortaya çıkıyor. DotaTV oyuncuların oynanan profesyonel maçları Dota 2 içinden canlı izlemesine olanak sağlıyor. ESL’in DMCA ile kapattırdığı kanallar ise bu oyun fonksiyonunu kullanıp yayın yapıyordu.
Olayın teknik kısmına gelelim. Source 2 motoruyla idare edilen Dota 2’nin çoklu oyuncu ağ yapılanması oyuncuların oyun içinde yaptıklarını Valve’a göndermesini zorunlu kılıyor. Valve ise bu bilgileri işleyip oyun durumunu diğer oyunculara geri bildiriyor.
Bu işlemeden dolayı Valve oyun içindeki tüm aksiyonlara ana fonkisyon olarak ulaşımı var. DotaTV ise bu alınmış bilgileri aynı şekilde kendi bilgisayarında tekrarlatmak isteyen kullanıcılara bilgileri yolluyor.
Lior Leser’in bakış açısından baktığımızda oynanan spor müsabakaları bir yayın hakkına tabi değil. Bir Süper lig maçını stada gidip telefonunuzda kaydettiğinizde yayın hakkı çiğnemiyorsunuz, hakkını çiğnediğiniz şey oyuna girişte aldığınız bilet hakkınız aslında.
Yukarıdaki paragrafa bağlı kalırsak sadece Valve DotaTV üstünden dağıtılan içeriğe telif hakkı ihlali gönderebilir. Oyuncuların buna bir hakkı yok. Ancak ESL oyunun oynandığı ekipmanları sağlıyor bu gerekçeye bağlı olarak DotaTV üstünden telif hakkı ihlali yollayabiliyor. Bu aynı bir futbol sahasının sahibinin veya futbol topu üreticisinin oynanan Süper Lig maçının telif hakkı ihlali gönderebilmesi gibi bir şeye dönüşüyor.
Genele baktığımızda -Valve’ın da dediği gibi- yayıncıları DMCA ile telif hakkı ihlali yapabilecek tek taraf Valve ancak bu durum daha büyük problemin kapısını açıyor.
Valve’ın DotaTV yayınlarını denetleme açıklaması yetersiz
Valve açıklamada 2 çok açık noktaya değindi.
- “Eğer yayıncının özel içeriğini kullanmıyorsa (kamera hareketleri, sesler v.b.) Valve dışında hiç kimse DotaTV üstünden yayınlanan oyunlara DMCA gönderemez.”
Bu gerçekten çok açık bir şey. Valve eğer diğer yayıncıların özel içeriklerini kullanıyorsan DMCA kapsamındasın diyor. Ancak kullanmıyorsan bir sıkıntı yok.
- “Herkesin DotaTV üstünden kendi kitlesine bir maçın yayınını yapabilmesine inanmaktayız. Ancak, bunun bir ticari amaç veya diğer turnuva organizatörleriyle yarış haline getirici şekilde yapmaması gerektiğini düşünmekteyiz. Bunun anlamı reklam veya çerçevelendirme olmayacak ve bir sponsor olmayacak. Aynı zamanda organizasyonun resmi yayınından ses, kamera hareketi, çerçeveler, benzer içeriklerin kullanımı olmayacak. Son olarak bu diğer stüdyoların birbirlerinin etkinliklerini sunmasına izin olarak kullanılamaz.
Biz DotaTV’yi BSJ veya Bulldog gibi topluluk figürlerinin veya parlamak isteyen yayıncıların oraya çıkması ve topluluğun izleyebilmesi için geliştirdik. BTS gibi kurumsal organizasyonların diğer yayınlarla yarışmasına müsaade edilmemektedir. Kimlerin bu yönergeleri ihlal ettiğini belirlemek sadece bizim kararımızdadır. Bir üçüncü partinin değil.”
Bu yönergelerin amacı apaçık ortada, turnuva organizatörlerine etkinliklerinin izlenmelerinin DotaTV yayınlarında gitmemesi. Ancak gerçekte bu durum ESL One Genting ile sarsılmış durumda.
Facebook anlaşması ESL için büyük bir önem taşıyor. Firma Facebook yayınlarını agresif DMCA ihlalleriyle desteklemesinin yanında Kıdemli Yönetici Yardımcısı Ulrich Schulze ve Başkan Yardımcısı Johannes Schiefer’i konu hakkında Reddit’te yönlendirmişti.
Dahası bu yayınlar ESL’in iş yapısına zarar vermekte. Facebook Live üstünden yapılan yayınların ulaşım ve kalite sorunları bulunmakta. PCGamesN’e göre bu Twitch üstünden yapılan yayınlar ESL’in Facebook üstünden yaptığı yayınlardan 10 kat daha fazla izleyici toplamış.
Valve bu yönergeleri uymayanları nasıl belirleyecek? Bunu ESL’in iş modelini korumak için yapabilecek mi? Bunu zamanında yapıp oluşabilecek zararın önüne geçebilecek mi?
Yukarıdaki soruların cevabını kimse bilmiyor. Ancak ortada belirgin iki şey var. Valve’ın açıklaması yetersiz. ESL ise kazanamayacağı bir pozisyona soktu kendini. İlerleyen zamanlarda yayınlarını korumak için ya DMCA ihaline başvuracak ve hayranlardan bir yumruk yiyecek ya da bu konuda bir şey yapmayıp rahat rahat duran Valve’ın bu konuda aksiyon almasını umacak. İlerleyen turnuvalarda iki tarafında ne yapacağını göreceğiz.
Kaynak: https://esportsobserver.com/dota-2-streaming-controversy/