Son yapılan araştırmalara göre birinci sınıf turnuvalarda yarışan e-spor oyuncuları, fiziksel sporcularla aynı miktarda strese maruz kalıyor.

Chichester Üniversitesinden bir grup araştırmacı, profesyonel e-spor oyuncularının yapılan büyük turnuvalarda karşı karşıya kaldığı baskıyı araştırdı. Araştırmacılar tarafından söylendiği üzere bu, e-spor psikolojisini ele alan ilk yazılı araştırma.

Araştırmacılar e-sporcuların da, rugby oyuncuları ve futbolcuların da dahil olduğu fiziksel sporcuların turnuvalar esnasında karşılaştığı 51 farklı stres faktörüyle karşı karşıya kaldığını belirtti. Bu stres faktörlerinden başlıcaları iletişim sorunları ve canlı izleyici önünde rekabet etme kaygısı.

Baskıya maruz kalınan ortamlarda bulunulduğunda takım üyeleri arasında yaşanan iletişim kopuklukları e-sporcuların ana stres kaynaklarından. Araştırmacılar e-sporcuların bu durumun üstesinden gelebilmek için takım üyelerinin birbirlerine karşı agresif tutumlar sergilediğini veya iletişimi tamamen kestiğini bunun sonucunda da performanslarının negatif yönde etkilendiğini aktardı.

Bu araştırma, yüksek rütbeli CS:GO oyuncularıyla yapılan röportajlar sonucunda Uluslararası Oyun ve Bilgisayar Aracılı Simülasyon Dergisinde (International Journal of Gaming and Computer-Mediated Simulations) yayınlandı.

Araştırmacılar üst düzey oyunculara, yüksek seviyeli maçlarda baskının yarattığı stresle daha etkili başa çıkma tekniklerinin öğretileceği bir psikolojik eğitim verilmesini tavsiye etti.

Araştırma Chichester Üniversitesinde espor alanlarında akademik uzmanlık üstüne yeni başlatılan lisans programı kapsamında yapıldı.

Öğrenciler 3 yıllık öğrenimlerini üniversitenin Sussex Dük ve Düşesi tarafından yeni açılan, 35 milyon pound değerindeki Teknoloji Parkında görecekler. Lisans programı esporun oyuncular üzerindeki fiziksel ve psikolojik etkileri üzerinde dururken aynı zamanda koçluk ve strateji terimleri üzerinde de duruyor.

Chichester Üniversitesine geçtiğimiz sene katılan ve aynı zamanda eski bir Avrupa e-spor şampiyonu olan bölüm başkanı Rams Singh lisans programıyla ilgili “E-spor gelişmekte olan bir alan ancak bunun zihin ve beden üstündeki etkisini anlayabilmemiz için geleneksel akademi oluşumunun yardımına ihtiyacımız var.

“Bu çalışmalar endüstri için büyük önem arz ediyor. Tıpkı fiziksel sporcular gibi biz de kendi oyuncularımızın sağlığını ve psikolojisini nasıl en iyi şekilde destekleyebileceğimizi anlayabilmeli ve performanslarını en yüksek seviyede tutmalıyız.”

Chicester Üniversitesinde spor ve egzersiz psikolojisi hocası Dr. Phil Birch de programla ilgili bazı açıklamalarda bulundu: “Espor dünya çapında birçok insanın ve yatırımcının dikkatini çeken milyarlarca poundun döndüğü bir sektör halini aldı. Ancak oyuncuların performansını etkileyen psikolojik faktörler hakkında çok az araştırma var.

Oyuncuların birinci sınıf turnuvalarda mücadele verirken yükse bir baskı ve strese maruz kaldığını saptadık. Bu stres faktörlerini izole ederek espor oyuncularının stresle daha etkili başa çıkma yöntemleri geliştirmesini sağlayıp oyunlarını en yüksek performansta oynamalarını sağlayabiliriz.”

ESL’de Baş İşletme Görevlisi Rob Black de konu hakkında “Espor uzun süredir takip ettiğimiz bir endüstri olduğu için stres faktörlerinin oyuncuları çok yüksek seviyelerde etkilediğini rahatlıkla söyleyebilirim. Bu araştırma da bunu kanıtlıyor ve senelerdir söylüyor olduğumuz şeyleri destekliyor. Bu alanda daha başka yeniliklere de ihtiyacımız var. Bu da profesyonel oyuncu sayısının dünya genelinde büyümeye devam etmesini sağlamada kilit bir nokta olarak büyük bir öneme sahip olacak.” Yorumunda bulundu.

Araştırmanın yazarları ise Dr. Matthew Smith, Dr. Phil Birch ve Dr. Dave Bright.