Cloud9 oyuncularla sözleşme imzalarken Riot’un koyduğu çalışanları bağlayan hisse senedi planına aykırı hareket ederek yedi League of Legends Championship Series oyuncusuna hisse senedi verdi.

Riot Games yaptığı resmi açıklamada Cloud9’ın takımın yedi oyuncusuna sözleşme imzalanırken hisse verdiği için League of Legends League Championship Series tarafından oyuncu başı 25.000 dolar olmak üzere 175.000 dolar ceza verildiğini bildirdi.

2017 yılında Riot Games tarafından getirilen kurala göre takım oyuncuları, League of Legends League Championship Series’teki herhangi bir takımın hissedarı olamıyor. Cloud9 ise Riot Games’in iddia ettiğine göre bu kural 2 seneyi aşan uzun bir süredir var olmasına rağmen oyuncularına sözleşme sırasında para yerine hisse önermeyi sürdürüyor.

League of Legends League Championship Series’ten görevlendirilen bir ekip araştırma için önceden imzalanan kontratları görmek istediğinde karşı taraf belgeleri sunmaktan geri durdu. League ekibi eksik evrakların farkına vardığında tüm takımlara belgeleri teslim etmeleri için 21 Haziran 2019’a kadar zaman verdi.

Takımlardan belgeler gelmeye başlayınca Cloud9 hiçbir oyuncu veya takımla hisse vermek suretiyle anlaşma yapmadıklarını beyan eden bir belge paylaştı. Bu belge gönderildikten sonra Cloud9 içinden çalışanlar kural ihlalinin olduğunu kanıtlayan belgeler yolladı.

Cloud9 görevlileri tarafından gönderilen belgenin ardından yapılan ihlaller kesinleşti ve Cloud9 hakkında soruşturma başlatıldı. İhlaller hakkında soru sorulduğunda ise kural değişikliğinden haberlerinin olmadığını eğer haberleri olsaydı oyunculara böyle bir teklifte bulunmayacaklarını söylediler. Tüm bunların sebebini de organizasyon içindeki iletişim kopukluğuna bağladı.

Soruşturma sonucundan 175.000 dolar ceza kesilen Cloud9 önceden sattığı hisseleri geri almak zorunda olduğu için hali hazırda takımda bulunan ve eskiden takımda yer alan oyunculara toplamda en az 330.000 dolar daha ödemek zorunda kalacak.

Riot Games ise cezadan gelecek 175.000 doları bir hayır kurumuna bağışlayacağını açıkladı.