ESL, 15 Şubat 2015 öncesi, kesinliği belli olmayan, oyuncuların aldıkları şike cezalarını kaldıracağını açıkladı. Bahsedilen oyuncuların arasında eski IBUYPOWER ekibi de bulunmakta.

Bu kararın akabinde, ESL, eSpor Bütünlük Koalisyonu(ESIC)’nun danışmanlığında, mevcut turnuva kurallarını güncelleme kararı aldı. 7000’i aşkın katılımcı ile eSpor camiasının hile, şike ve doping üzerinde fikirlerini alan ESL, yönetmeliği değiştirirken, eSpor camiasının görüşlerini değerlendirerek kararlar verecek. Ayrıca sürecin bir parçası olarak ESL, ESL One Cologne turnuvasına katılan profesyonel oyuncularla görüşüp, onların fikirlerini de aldı.

ESL ve ESEA turnuvaları, ESL Profesyonel ligi, IEM ve amatör karşılaşmaların kuralları, 1 Ağustos tarihinde güncellenecek. 15 Şubat 2015 öncesi, şike yüzünden alınan cezalar askıya alınacak. Bu durum en çok eski iBUYPOWER ve Epsilon takımlarını ilgilendiriyor.

“Oyuncular açık olarak suçlu oldukları halde suçlarının ne olduklarını bilmemesinin sebebi, zamanında koyulmuş kuralların yeterince açık olmamasından ve oyuncuların bu kurallar hakkında hiçbir eğitim almamasından kaynaklıdır. Uygulanan prosedür ve verilen cezalar yeterince şeffaf olmamakla birlikte doğal adalet kanunlarına uymamaktadır.” (ESIC notları)

ESL’nin kıdemli başkanı Ulrich Schulze yaptığı açıklamada, ESL Minor veya Major gibi Valve ile birlikte düzenlenen turnuvalara ev sahipliği yapması durumunda, bu kuralların uygulanacağını belirtti.

1 Ağustos’tan itibaren ESL ve ESEA belirtilen kuralları uygulayacaklar ;

  • Hile : Turnuvadan diskalifiye edilme, sonuçların geçersiz sayılması, ödülden para kaybı, oyuncuların yaşı, turnuvanın niteliği ve hilenin boyutuna göre iki yıl ile ömür boyu arası turnuvalardan men edilmesi. Amatör seviyenin üzerinde oynanan müsabakalarda (belirli bir ödül havuzu ve profesyonel düzenlenmiş bir etkinlikte hile söz konusuysa) hile yapmak, normal şartlar altında 5 yıl müsabakalardan men ile sonuçlanacaktır. Ancak ağırlaştırıcı koşullarda, bu ceza ömür boyu turnuvalardan men ile sonuçlanabilir.
  • Şike ve Bahis Dolandırıcılığı: Sonuçlar geçersiz sayılacak. ESIC Yolsuzlukla Mücadele Yasası doğrultusunda hafifletici faktörler olmadıkça veya ağırlaştırılmış koşulların varlığında ödül paraları ve parasal cezanın yasaklanmasına ve 5 yıl boyunca turnuvalardan men cezasına sebep olacaktır.
  • Performans arttırıcı madde kullanımı ve doping: Sonuçlar geçersiz sayılacak, 1 veya 2 yıl arası müsabakalardan men cezası ve ödülden alınacak paranın yok sayılması ile sonuçlanacaktır.(turnuva esnasında fark edilmesi halinde, diskalifiye ile sonuçlanacaktır.)
  • Rekabet Manipülasyonu ve rüşvet: Sonuçlar geçersiz sayılacak, 1 veya 2 yıl arası müsabakalardan men cezası ve ödülden alınacak paranın yok sayılması ile sonuçlanacaktır.( Turnuva esnasında fark edilmesi halinde, diskalifiye ile sonuçlanacaktır.)

ESL, “Tekrarlayan suçlar için, oyuncular daha ağır cezalarla karşı karşıya kalmalı, hile ve şike gibi durumlarla karşılaşıldığında, ömür boyu eSpor müsabakalarından men edilmelidir.” diye ekledi.

Türkiye Overwatch Şampiyonası | Şampiyon Belli Oldu!