Geçtiğimiz günlerde Ben Brode Hearthstone Youtube kanalında yapımcılar ile oyuncular arasındaki ilişki üzerine kısa bir konuşma yaptı. Konuşmayı aşağıdaki videoda izleyebilirsiniz.

Konuşmanın genel hatlarına bakacak olursak; oyuncular, zaman zaman yapımcıların oyun topluluğuna yönelik sessiz kaldıkları dönemlerde oyunla ilgili çok çalışmadıklarını ve yeni içerik üretiminde yavaş kaldıklarını düşünüyorlar. Yapımcılar aslında oyuncuların bu şekilde hissetmelerinin gayet doğal olduğunu ve doğan bu iletişimsizliğin nedeninin büyük oranda kendi taraflarında olduğunu kabul ediyorlar. Fakat bunun kaçınılmaz olduğu ile ilgili de fikirleri var.

Yapımcıların oyun ile ilgili sessiz kaldıkları dönemde aslında oyunla ilgili bir çok geliştirmeyi yürüttüklerini belirtiyorlar. Buna bir örnek olarak verdikleri Tavern Brawl aslında oyunun Beta’ya girmeden yapılmadan önce bile üzerinde çalıştıklarını ve iteratif olarak en iyi deneyimin oyuncuya nasıl sunulabileceğini bulabilmek için zamana ihtiyaçlarını olduğunu belirtiyorlar. Bu dönemde akıllarına gelen her fikrin oyuncuyla paylaşılması doğru bulunmuyor. Community’i heyecanlandırabilecek fakat uygulanması hack’e veya exploit’e yol açabilecek bir fikrin yapımcılar arasında kalmasının, oyuncuları hayal kırıklığına uğratmamak için gerekli olduğunu belirtiyor.

Öte yandan yeni gelecek olan özelliklerin duyurularının da tam zamanında yapılması gerektiği ile ilgili görüş belirtiyorlar. Curse of Naxxramas adventure’ında bu tip bir sorunun yaşandığını duyuru tarihinden çok sonra açılan bu adventure’ın oyuncuların heyecanını bir nebze olsun düşürdüğünü belirtiyor. Dolayısıyla duyuruların zamanında yapılması önlenemez bir sessizlik doğuruyor yapımcı ve oyuncular arasında. Eğer yapımcıların sessiz kaldıkları dönemde size hiçbir iş yapmıyorlarmış gibi görünüyorsalar bilin ki çok fazla fikir üzerinde çok fazla çalışıyoruzdur diye ekliyor Ben Brode.

Açıkçası bu kadar açık bir dil ile kendilerini ifade etmelerini ve bu konuda atılacak adımların community’e çok büyük faydalar içereceğini düşünüyoruz.