Washington D.C. için sadece Birleşik Devletlerin başkenti olmak yetmiyor. Şehir kendine tamamen başka bir başkent olma yolu çizmiş, ve o yolun sonunda eSpor var.

Başkent, Kuzey Amerika’dan çıkan NRG Esports ile yeni bir anlaşmaya imza attı. Şehrin spor ve konferanslar ile ilgili birimi Events D.C.’nin açıklamasına göre Washington artık NRG’nin sponsoru. Bu olay, sponsorluk tarihinde bir ilk olmasının yanında, D.C.’nin profesyonel rekabetçi oyunlar piyasasına resmi olarak girmesi demek.

Overwatch, CS:GO, Hearthstone, Super Smash Bros. Rocket League ve bir çok oyunda profesyonel oyuncuları kadrosunda barındıran NRG Esports, Sacramento Kings’in ortak sahiplerinden Andy Miller ve Mark Mastrov tarafından kuruldu. Yatırımcıları arasında 4 kez NBA şampiyonu olmuş Shaquille O’Neal ve MLB yıldızı dünya şampiyonu Alex Rodriguez ve Jimmy Rollins gibi isimler bulunuyor. Washington D.C. oyuncuların formalarında, yayın ekranlarında ve NRG Esports web sitesinde logolarını bulunduracak. D.C., NRG antrenman kamplarına da ev sahipliği yapacak.

Events D.C.‘nin yöneticilerinden Max Brown‘a göre böyle bir takımın sponsoru olmak Washington D.C.’nin eSpor’u benimsediğini göstermesi demek. Bu hareket, ileride eSpor için önemli bir merkez olma yolunda ilerlemek için olumlu bir gelişme.

Max Brown ayrıca bu fırsatı: “Bu adım D.C.’yi yaşamak, çalışmak ve eğlenmek için mükemmel bir yer haline getirme çalışmalarımıza yansıttığımız stratejik bakış açımızın bir adımı.” sözleriyle değerlendirdi.

D.C.’nin değişim içinde olduğunu belirten Brown, şehrin ayda 1000 yeni yerleşen kazandığını söylüyor. Bu insan akımını ise Washington’u hükümetin merkezi olan bir şehir olmaktan çıkarıp daha geniş ve kapsamlı bir ekonomi haline getiren bir unsur olarak tanımlıyor.

Brown, Washington’da bir sürü üniversite olduğunun altını çizerken, şehrin genç nüfusunun artışına dikkat çekiyor ve bu yüzden de eSpor’u şehre getirmenin, ve gelecekte Washington’u eSpor’un başkenti yapmanın çok anlamlı olacağından bahsediyor.

Espor’a demografik olarak bakarsak genç kesime hitap ettiğini görebiliriz. D.C. ise bu genç kesimi kendine çekmek için onlara eğlenceli bir ortam sunmak durumunda.

Washıngton hatırı sayılır büyüklükteki espor organizasyonlarına ev sahipliği yapabilecek kapasitede yeni bir Stadyum inşaatı planlıyor. 

D.C.’nin espor piyasasında kendini göstermesi sadece NRG Esports’un bulunduğu ortamlarda logosunu var etmekle sınırlı olmayacak. Şehir yepyeni bir eSpor stadyumu için inşaat planlarına başlamış bile.

Brown’a göre bu stadyum, 65 milyon dolarlık, 4200 kişi kapasiteli, son teknoloji ürünü bir arena olacak, ve 2018 sonu, 2019 başında eSpor’a hizmete açılacak.

Bu arena aynı zamanda WNBA takımlarından Washington Mystics‘in yeni evi olacak. Espor odaklı yapılacak olsa da, yeni stadyum boks maçları veya konserler gibi eğlence platformları için de uygun bir bina olacak.

NRG Esports kurucu ortağı Andy Miller’e göre D.C.’ye gelecek olan eSpor furyası yerli taraftarlar için çok büyük bir fırsat. Eskiden New York, Los Angeles, Atlanta ve Seattle gibi büyük şehirlere gitmek zorunda kalan taraftarlar, evlerinde eSpor heyecanını yaşayabilecekler.

Miller eSpor organizasyonlarını:” Bu tip organizasyonların biletleri 2 saniyede biter. Alabildiyseniz büyük miktarda para ödemişsiniz ve uzaklara seyahat edeceksiniz demektir. Çok büyüktürler, çok eğlencelidirler, çok “cool”‘durlar. Ama insanın içinde hadi bu hafta sonu gidip favori takımımı izleyeyim, arenaya bir bakayım ne maç varmış hissi uyandırmazlar. Espor içinde organizasyon ve oyuncularla gerçek bir bağ kurmak için gerekli, ama eksik olan bir duygu da budur.” sözleriyle özetledi.

Espor organizasyonlarına ev sahipliği yapmak, Washington’un zaten yılda 20 milyon olan ziyaretçi sayısını da daha yukarılara çekebilir.

Bu 20 milyon uluslararası ziyaretçinin çok büyük bir kısmı Asyalılar, ve onların da çoğunluğu Çinliler. D.C.’den Brown: “Washington’a yurt dışından gelen insanlar hem daha uzun kalırlar, hem de daha çok harcarlar. Biz de hem Washington, hem de Events D.C. olarak markalarımızı ülkemizde ve dünyada en iyi şekilde temsil etmeye önem veriyoruz. NRG’ye sponsor olarak içerikleri, formaları, ve bulundukları başka ortamlar aracılığıyla markalarımızı toplumla buluşturuyoruz ve bu bize çok anlamlı geliyor” sözleriyle bu atılımın önemine parmak basıyor.

NRG Esports’a göre ise bu sadece takımın değil, eSpor’un toplum tarafından tanınması ve onaylanması anlamına geliyor. NRG’den Miller, D.C.’nin sponsorluğunu çok heyecan verici olarak tanımladı.

“Bu durumdan çok heyecan duyuyoruz. Espor için bir ilk olan bu anlaşma, NRG’nin ve eSpor arenasının tanınması anlamında büyük bir adım. Events D.C. gibi ileri görüşlü grupların ise bu piyasaya zaman ve para harcamaları ise durumun ne kadar büyüdüğünü ve önem kazandığını gösteriyor” diyor Miller.

Bu sponsorluk anlaşması NRG’nin Washington’a bildiğimiz geleneksel sporlardaki şehir takımları gibi bir bağla bağlandığı anlamına gelmiyor tabi ki.

Miller kendilerinin “D.C. NRG” takımı olmadığını ancak D.C.’de bir sürü zaman geçireceklerini, kamplar yapacaklarını söylüyor. Ve bir süre sonra ise şehre büyük organizasyonları getirebileceklerini, birden çok oyun ve ligin Washington’da kendine yer bulacağını ve insanların gidip onları izleyebileceğini söylüyor.

Espor organizasyonları şu ana kadar geleneksel şekillerde spesifik şehirlerin çatısı altına girmemişti. Bazı oyunlar ve yayımcılar ise bu yolu izlememeyi seçebilir, ancak Miller’e göre takımların bazı oyunlarda yerel bağlantılarının olması iyi bir şey.

Miller Washington D.C. ile New York’un, Boston ile LA’in arasında geçebilecek ezeli rekabetlere sıcak baktığını, halihazırda birçok organizasyonun oynadığı oyunlarda rekabet içinde olduğunu, ancak bunun yerel bazda olmasının çok daha “şekil” olabileceğini söylüyor.

Overwatch yapımcısı Blizzard Entertainment geçenlerde Overwatch Ligi’ni duyurmuştu. Planları arasında ise dünyanın farklı şehirlerinde takımların rekabet edeceği ortamlar hazırlamak var. NRG, lig 2017 sonu ya da 2018 başında başladığında, katılan takımlardan biri olabilir.

D.C.’nin sponsorluğu hakkında NRG’ye, Overwatch Liginde Washington’u temsil edip etmeyecekleri ile ilgili sorulan soruya Miller, durumun öyle işlemeyeceğini söyleyerek cevap verdi.

Diğer takımların daha karar vermemiş olmalarının aksine NRG Overwatch Ligi’nde kesinlikle yer almak istiyor. Bu ligin Washington D.C.’de olması onlar için çok daha iyi olacak. Miller, ellerinde fevkalade heyecan verici bir takım olduğunu, ve onları bir arada tutarak büyümek istediklerini, hatrı sayılır bir taraftar toplulukları olduğunu, ve uzun zamandır Overwatch arenasında meşaleyi taşıdıklarını belirtiyor. Ayrıca Miller, başarılarının katkılarıyla gerçekleşen bu sponsorluğun, Washington’un şehir temelli bakış açısınının geçerliliğini onadığını düşünüyor.

Miller Overrwatch ekibini şu sözlerle tarif ediyor: “Gerçekten çok popüler bir Overwatch takımımız, ve çok meşhur bir oyuncumuz var. Brandon “Seagull” Larned her idman yaptığında onu 20.000, 30.000 kişi izliyor, ve eminim ki bu insanlar onu canlı izleme, onunla tanışma fırsatı elde edebilirlerse çok mutlu olacaklar. Bu fırsatı yaratırsak, piyasayı temelden değiştirir, eSpor’u gelecek seviyeye taşıyabiliriz.”

Seagull’un kendisi ise bu sözleri tekrarlar nitelikte bir açıklama yaptı ve sponsorluğun eSpor için olumlu bir adım olduğundan bahsetti:

“Espor’a ne zaman yeni bir ortak katılsa, bu piyasa dışından çok daha fazla ilgi çekiyor, ve bu durum da piyasa için çok iyi bir durum, Washington’da gerçekleştireceğimiz antrenman kamplarını iple çekiyorum.”

Events D.C.’nin NRG Esports’a sponsor oluşu 13 Mart’ta WeDC House’da gerçekleşecek SXSW’de, WDCEP’nin Valilik ve Events D.C. ile ortak gerçekleştireceği tanıtımla açıklanacak.

DreamHack Austin’in İlk Davetli Takımı Belli Oldu