- 35PAYLAŞIM
- 13Facebook
- 8Twitter
- 7WhatsApp
- 7LinkedIn
Elon Musk’un 2015 yılında destek verdiği 1 milyar dolar tutarında olan ve kar amacı gütmeyen OpenAI, yapay zeka araştırma şirketi Dota 2 için oluşturduğu yapay zeka ile profesyonel elektronik spor arenasına giriş yaptı.
Dün gece , Valve ile ortak düzenlenen ve her yıl gittikçe büyüyüp, en büyük ödül havuzuna sahip olan profesyonel eSpor turnuvası The International 2017‘de OpenAI yapay zekası Dota 2‘nin en iyi oyuncularından Danil “Dendi” Ishutin ile 1’e 1 gösteri maçı gerçekleştirdi. Maç sonucunda OpenAI yapay zekasına karşı mağlup olan Dendi, “insan ile rekabet etme hissiyatı gibi ama farklı bir şey” açıklamasında bulunurken Twitter hesabından da geleceğin müthiş bir teknoloji ile geleceği ve heyecanlı olduğunu vurguladı.
Maç esnasında, yapay zekanın yaptığı hareketlerin bazıları ürkütücü olduğunu söylemek mümkün öte yandan Dendi’yi ardı ardına 2 kez yenmeyi başaran OpenAI botu son maç Dendi’yi pes ettirmeyi başardı. OpenAI, (Youtube videosunda gördüğünüz gibi) maç öncesinde de Dota 2 profesyonelleri tarafından denendi. OpenAI mühendisleri, sadece iki haftalık gerçek zamanlı öğrenme eğitiminden geçerek oyunu çözdüğünü ve deneyimlerini biriktiren, analiz eden bir sinir ağına sahip olduğu bildirdi.
OpenAI first ever to defeat world's best players in competitive eSports. Vastly more complex than traditional board games like chess & Go.
— Elon Musk (@elonmusk) August 12, 2017
@elonmusk: “OpenAI, Dünya’nın rekabetçi espor alanındaki en iyi oyuncularını ilk defa yendi. Bu alan, Satranç & Go gibi geleneksel masa oyunlarından daha kompleks bir yapıya sahip.”
Elon Musk ise OpenAI girişimi ile yapay zekanın rekabetçi eSpor dallarında mücadele etme konusunda diğer geleneksel oyunlara kısayla karmaşık ve bir hayli işlem gücü gerektirdiğini ve bu konuda bulut bilgi işlem platformu olan Microsoft Azure‘ye sağladığı işleme gücü için teşekkür ettiğini söyledi.
Dendi vs OpenAI
OpenAI şuan için tek yapay zeka botu ile sınırlı görünüyor ancak bir sonraki Dota 2 serüveni ve planlanan hedefi arasında gelecek yıl düzenlenecek olan turnuvaya 5 yapay zeka botu ile katılım sağlamak ve mücadele etmek olacak.
Dijital Sporlar Notu: Yapay Zeka tanımına baktığımızda bir bilgisayarın veya bilgisayar kontrolündeki bir robotun çeşitli faaliyetleri zeki canlılara benzer şekilde yerine getirme kabiliyeti olduğunu biliyoruz. Günümüz ve gelecek teknolojisinde oyunlara kısayla rekabet ortamında örneklendirecek olursak; önce 11 Mayıs 1997 tarihinde IBM şirketinin DeepBlue yapay zekasının Dünya satranç şampiyonu Garry Kasparov yenmesi, ardından 2016 tarihinde Google’ın AlphaGo yapay zekasının Dünya GO şampiyonunu mağlup etmesi, şaşkınlıkla gündemde takip edildi. Bu durumdan sonra Elon Musk’ın OpenAI yapay zekası ise gelecekte aktif ve zorlayıcı bir rekabetçi spor dalında büyük bir başarı sağlaması mümkün görünüyor. Diğer taraftan yapay zekaların gerçek zamanlı öğrenme ve insan sınırları ötesinde sahip olduğu sinir ağları ve işlem kabiliyeti, masa oyunları ve eSpor’un gelecekte ilginç bir hal almasını sağlayacak.