eSpor kullanıcıları farklı kültürlerden genç ve teknoloji meraklısı olmalarının yanı sıra, aynı zamanda çoğunlukla; kadınlardır.
Nielsen Games, eSpor kitlesinin %80’lik kısmını erkeklerin oluşturduğunu belirtirken, PwC araştırmacıları gelişmekte olan eSpor tablosuna farklı bir pencereden baktı. Son kullanıcı anketlerine göre kadınların %22‘si eSpor ile ilgilendiklerini söylerken, erkeklerin sadece %18‘i bu ilgiye sahip.
“Fark kısmen ufak olsa da kadınlar arasında eSpor ilgisinin erkeklerden daha fazla olduğu görüyoruz. Görüş ve oynanış olarak karşılaştırırsak; erkekler kadınlara kıyasla sadece biraz daha fazla oynuyorlar, ayrıca erkekler daha rekabetçi bir objektifle oynarlarken kadınların eğlenerek ve hissederek oynadıklarını söyleyebiliriz.” diyor PwC.
Erkek veya kadın fark etmiyor, %68‘lik kısım 35 yaşın altında olduğu için, eSpor kitlesinin genç bir kesimden oluştuğunu görüyoruz. “eSpordaki popüler gelişmeler tüm iş dünyasının ilgisini çekmeye başladı, özellikle de 1980-1999 Y kuşağı kitlesine ulaşmak için can atıyorlar. Bu kuşağa televizyon gibi ortamlardan erişmek artık zorlaştığı için, şirketler eSpor kitlesinin yoğun ilgisini bir fırsat olarak görmeye başladılar.” diye ekliyor PwC.
Bir sektör olarak eSpor daha fazla yaygınlaşacaksa, daha çok mesafe katetmeli. Şu anda, anket katılımcılarının sadece %15‘lik kısmı eSporların varlığından haberdar. Fakat onlara eSpor’un ne demek olduğunu sorduğumuzda ise, rekabetçi oyun zihniyetinin farkındalığı %30‘a fırlıyor.
Aynı zamanda eSpora ilgilisi olanlar çoğu zaman etkinlikleri de takip ediyorlar. “Oyuncular kadar izleyiciler de bu yarışmaların bir parçası oluyorlar. Anketteki sonuca göre 5 izleyiciden 1‘i haftalık olarak bu etkinlikleri takip ediyor ve izliyor. Genel olarak eSpor kitlesine baktığımızda ise yılda 19 gün izleme olarak ortalamasını alabiliriz. Asya (27 gün) ve İspanya (23 gün) kökenli izleyiciler daha sık oranda izliyor, çok sağlam bir oyuncu kitleleri var, neredeyse yılda 32 günlük bir izleme ortalamasına sahipler. Bir belirleme yöntemi olarak bu anket ile katılımcıların %57‘sinin dizüstü ya da masaüstü bilgisayar ile etkinlikleri izlediklerini saptadık. En çok tercih edilen ve izlenen oyun türünün ise %63 oranla FPS oyunları olduğunu gördük. Bunu da %37 oran ile MOBA oyunları takip ediyor.” diye PwC tarafından rapor edildi.
Kaynak: http://www.gamesindustry.biz/