Son haftalarda ve birkaç aydır karşımıza çıkan Fornite, devletlerin ve ana akım medyanın dikkatini üstüne çekmiş durumda.

Dün The Daily Telegraph gazetesinde Fortnite üstüne “Fortnite ve diğer video oyunları çocukların hayatlarına “hasar veriyor”, Kültür Bakanlığı uyarıyor” adlı başlıkla bir haber paylaşıldı.

Hikayenin dediği ise Epic Games’in bir olağan üstü bir biçimde popüler olan battle royal oyunu Fortnite’ın “aşırı bağımlılık” yaratacak etkenlere ve çocukların hayatlarına “zarar verecek” şekilde olduğu belirtilmekte.

Bu haberin kaynağı ise İngiltere Kültür Bakanı Matt Hancock’un, endişeli ailelerin sorularına verdiği cevaplara dayalı.

Bakanın açıklaması ise: “Çok fazla ekran başında durmak çocuklarımızın hayatlarını zarar verici şekilde etkileyebilir. Sosyal medyada olsun yada video oyunlarında, çocukların yaşam şekilleri onlar için eğlenceli ve güvenli olmalı aynı zamanda içinde egzersiz ve gerçek hayatta sosyalleşmeyi de bulundurmalı.”

Hancock ayrıca bakanlığın oyun geliştiriciyle birlikte çalışarak oyunu çevrimiçi daha güvenli olması için uğraştıklarını doğruladı.

Her şey buraya kadar normal mantık çevresinde gidiyor ancak bu Daily Mail sitesinin haberi alıp “Fortnite gibi bağımlılık yapıcı çevrimiçi nişancı oyunları çocukların hayatlarında “zarar verici” etkilere sahip, Kültür Bakanı uyarıyor.” Adlı başlıkla yayınladı.

Birleşik Krallık Ticari Oyun Birliği (UKIE) patronu Jo Twist ise Eurogamer’a konu hakkında: “Kültür Bakanı Matt Hancock’un ekran başında fazla durmayla ilgili olan geniş açıklamasını alıp bazı medya kuruluşlarının video oyunlarını karalayacak şekilde göstermesi üzgünlük verici.

Arkadaşlarınızla çevrimiçi güvenli ve dengeli bir şekilde oyun oynayarak eğlenmek 21. Yüzyıl yaşantımızın bir parçası. Oyunları bağımlılığa sürüklediğini kesin olarak gösteren bir kanıt yok. Bunun yerine oyunları şeytanlaştırmayıp, ailelere ve bakıcılara çocukların ekran başında geçirdikleri süreleri nasıl dengelemeleri gerektiğini göstermeliyiz. Böylece gençler ve yetişkinler ekran başında geçirdikleri zamanı dengeli ve aktif bir yaşam biçimine entegre edebilir.”

Telegraph’ın makalesinin altına gelen yorumlar ise Fortnite’ı korur nitelikteydi ve birçok kişi gazetenin oyunları ve genel oyunculuğu yanlış anlamasını eleştirdi.

Odd Cod adlı kullanıcı durum hakkında şu yorumu yapmış: “Eğer başlığı Pong, Pac-Man, Super Mario Bros. veya benzerleriyle değiştirirseniz bu durum 40 yıllık bir süreye uzuyor.”

Phil Page adındanki başka bir kullanıcı ise “Beklenildiği üzere haber konu hakkında herhangi bir anlayışı içermiyor. Habere bakıldığında belirtilen problem bu oyunun oynaması çok eğlenceli olması ve ebeveynlerin çocuklarına belli kuralları öğretmede aşırı derecede zayıf olduğu. Oyun geliştiricilerinin işleri oyunculara oynarken eğlenecekleri oyun sunabilmek, bu kadar. Ayrıca haber çocukların bu oyunları oynarken hangi yetenekleri kazandığını içermiyor. Oyun oynarken ne kadar bir organizasyon gerektiğini, istatiksel analiz ve strateji gerektiğini görünce şaşırıyorsunuz.”

Aynı zamanda Anthony Clarke isimli kullanıcının dikkatini çeken şey ise The Daily Telegraph’ta aynı gün Fortnite için bir kılavuz hazırlanması olmuş.

Şaka bir yana oyunlarla haşır neşir olmayan ebeveynler için Fortnite ve diğer oyunlar bir endişe kaynağı çünkü çocukları bunları aşırı miktarda oynamaya meyilli. Çoğu çocuk okuldan geldikten sonra direk bilgisayar başına geçip bütün akşamı odasında geçiriyor.

Birleşik Krallıktaki yayın organları ise bu endişeye tutunmuş durumda. Bunun asıl besin kaynağı ise Fortnite’ın ve diğer oyunların, oyunları bilmeyen ebeveynlere yanlış anlatılması. Aşağıdaki gazete haberinde dikkat çekici fotoğraflarda endişeli ebeveynler ve kol ile güreşen çocukları görebiliyorsunuz.

The Sun gazetesinden olan bu sayfada başlık oyuncuları “Fortnite Canavarları” olarak adlandırıyor ve bilgisiz anneleri “aşırı bağımlı” olan Fortnite için asıl “bedel ödeyen” kişiler olarak gösteriyor.

Aynı zamanda The Sun gazetesi Fortnite ile ilgili içeriği aslında Dele Alli’nin Watford maçında Floss Dance’i yaparak sevinmesinden sonra çıktığı gözüküyor. Aynı zamanda gazetenin Nisan ayında Eurogamer’ın yayınladığı futbolcuların Fortnite’a olan ilgilerine dair raporunu görmemiş gözüküyor.

The Sun’ın yazdığına göre Fortnite Battle Royale ücretsiz indirile bilen ama micro-ödemelerle desteklenen bir oyun.

“Ebeveynler için daha az ilgi çekici durum ise oyunun kendisinin ücretsiz olması ama ek silah, yeni kıyafet yada ek dans hareketi almak için ödeme yapmanız ve böylece yüzlerce pound para ödenmesi.”

Aynı zamanda Fortnite’ın çocukları küçük bir canavara dönüştürdüğü de bu yazıdaki bilgiler arasında. Dul bir anne olan Shirley McKenzie 12 ve 9 yaşındaki oğullarının oyundaki bir tartışma sonrası televizyonu kırmalarından sonra konsolları için bir projektör alması gerektiğini söylüyor. Shirley’nin açıklaması ise; “Fortnite iğrenç bir oyun. Oğullarım bağımlı olmuş durumda.”

Çağrı merkezi çalışanı Kelly ise 12 yaşındaki oğlu Tyler’ın son 3 ayda cebinde 400 pound alarak oyuna bağımlı olduğunu söylemekte.

“Geçen gün karakteri bir dansı yapsın diye 8£ ödedim. Tyler’a 15£ haftalık harçlık veriyorum bazense direk Xbox hesabına yüklüyorum. Ama her zaman 3£ veya 4£ daha ekstradan istiyor. Problem ise tüm arkadaşlarının, kuzenlerinin ve abimin bile oynaması. Oyunu birlikte oynayıp bir bağ kurmaları çok güzel ama o kadar takıntılı oldu ki uyumuyor bazen. Çoğu zaman gecenin geç saatlere kalma planlarını duyuyorum. Hatta Tyler’ı benim uyuduğumu düşünerek alt kata oyun oynamaya inerken yakaladım. Bir sonraki gün ise aksi ve huysuz bir şekildeydi. Sadece oyun hakkında konuşuyor.

Sevdiği bir hobiye sahip olması çok güzel ama bu bağımlılık yapıcı. Yasaklama hakkında onunla konuştum ama yasaklarsak arkadaşlarıyla sosyalleşemeyeceğinden korktum. Tahminimce bu çağda ve yaşta Fortnite eskiden arkadaşlarınla parka gitmenin eşiti.”

Eğer buna benzer haber okuduğunuzu hissediyorsanız, doğru hissediyorsunuz. Basın tarafının bu tip içeriklerle endişeli ebeveynleri çılgınlar gibi kendilerine çekmekte. Aynı zamanda video oyunlarını ana akım medyada kötü bir şekilde görmek üzücü. Ayrıca The Sun’ın Fortnite üstüne bir kılavuz yayınladığını unutmayalım.

Asıl düşünmemiz gereken kötü haberciliğin ana konulardan bizleri saptırması. Küçük oyuncuların oyunlarda farklı karşılanması, oyun içindeki cinsiyetçilik ve toksiklik hatta ölüm tehtitlerini düzeltmeye bunun sebebini öğrenmeye çalışmamız gerekli. Ayrıca loot box’lar hala çocuklara nasıl kumar oynanır öğretmiyor mu?

Kötü habercilik bir yana ebeveynler kendi çocukları ve oyunlar hakkında bilgilenmek zorunda. Bunlara platformlarda karşılaşıldığında nasıl cevap verilmesini bilmeli. Özellikle cihazlarda bulunan Aile Korumaları ve Çocuk yönetimleri hakkında bilinçlenmeli.

Kaynak: https://www.eurogamer.net/articles/2018-05-02-uk-government-and-media-turns-its-attention-to-addictive-fortnite (Bazı kısımlar okunurluluğu arttırmak adına düzenlenmiştir.)