12 ülkeden espor federasyonları Avrupa düzeyinde bağımsız bir espor federasyonu kurma konusunda anlaştı. Avrupa Espor Federasyonu, hükümet organından ziyade ülkeler için ortak çalışmayı amaçlamaktadır.

Lausanne, Paris ve son zamanlarda Berlin‘de gerçekleşen toplantılardan sonra, 12 ulusal espor federasyonu bu yılın sonunda kurulacak Avrupa Espor Federasyonu konusunda anlaşmaya vardılar.

Kurucu federasyonların desteklediği bir belge olan ”Berlin Deklarasyonu” kar amacı gütmeyen bu kuruluşun üçüncü şahıs ve özel kurumlardan bağımsız olacağını belirtti.

Federasyonun ilk üyeleri İngiltere, Belçika, Almanya, Avusturya, Macaristan, Fransa, Rusya, Slovenya, Sırbistan, İsveç, Türkiye ve Ukrayna olacak.

Geçtiğimiz hafta Berlin toplantısında bulunan İsviçre Espor Federasyonu‘na yakın bir kaynaktan alınan bilgilere göre, kuruluşun herhangi bir bildiri imzalamadan önce genel bir toplantıda üyelerine danışması gerekli. İsviçre Espor Federasyonu bir sonraki federasyon toplantısına 28 Mayıs‘ta Lausanne‘de ev sahipliği yapacak.

Berlin buluşmasında aynı zamanda Avrupa’nın İnteraktif Yazılım Federasyonu, Alman Oyun Endüstrisi Topluluğu, ESL, StarLadder ve Freaks 4U Gaming‘de yer aldı. Alman Oyun Federasyonu başkanı Hans Jagnow, genel fikir birliğinin oyun yayıncılarının, etkinlik organizatörlerinin gözetmen ve oy hakkı olmayan üyeler olarak katılabileceği yönünde olduğunu söyledi ve ekledi ”Nihayetinde, Alman Espor Federasyonu olarak tüm ekosistemi Avrupa Federasyonu‘na dahil etmek, farklı bakış açıları ve konumları tek bir sesle konuşmak istiyoruz.”

Berlin Deklarasyonu‘nda aynı zamanda, federasyonun kendi yarışma ve yapılarını yöneteceği ve imzalayanların ise, hükümet organı değil federasyon ortağı gibi görüleceği belirtildi.

Jagnow aynı zamanda şunlara değindi; ”Espor’da birçok çeşit düzenleme görüyoruz: oyun mekaniği bireysel geliştirmecilerin emrinde, turnuva düzenlemeleri çoğunlukla özel şirketlerin elinde vs.” , ”Alman Espor Federasyonu olarak farklı düzenlemelerin böylesine karmaşık bir ekosisteminde, diğer federasyonların yaptığı gibi detaylı düzenlemeler yerine federasyonu düzenleme ortağı olarak görüyoruz.”

Avrupa Espor Federasyonu‘nun, Uluslararası Espor Federasyonu ile herhangi bir ortaklığı bulunup bulunmadığı sorulduğunda, Jagnow İngiltere ve Fransa derneğinin bu federasyona bağlı olmadığını ve sadece Almanya‘nın bu federasyonun bir üyesi olduğunu belirtti.

”Tartışmanın gösterdiğine göre birçok ülke şu an, Uluslararası Espor Federasyonu gibi bağlantıları önemli görmüyor. Yine de, bu projede bir yerlerde IOC, GAISF, diğer bölgesel federasyonlar gibi uluslararası organizasyonlarla resmi ilişkiler kurma seçeneğimiz olabilir.”