Uluslararası e-sporcuların, ABD’de yarışmaları için gereken işlemler yakın gelecekte kolaylaşmayacak.

Birleşik Devletler Vatandaşlık ve Göçmen Bürosu (USCIS), e-sporcular için vize işlemlerinde değişiklik yapmayı pazartesi günü reddetti. Açıklama, Beyaz Saray’ın e-sporcuların da normal atletlerle aynı vize işlemlerinin uygulanması için başlatılmış olan sanal bir dilekçeye verdiği cevabın bir parçası olarak yapıldı. “Leffen’i Serbest Bırak” dilekçesi nisan ayının sonlarında İsveçli SuperSmashBros. Melee oyuncusu William ‘Leffen’ Hjelte’nin P-1A vizesinin reddedilmesi ile başladı. Bu tip vizeler ‘Uluslararası tanınmış bir atlet’in ‘uluslararası düzeyde tanınmış olan belirli bir yarışmada tek başına ya da bir takımın parçası olarak yer almak’ amacıyla Amerika Birleşik Devletleri’ne geçici bir süre girişini sağlıyor.

Leffen’in P-1A vizesi için ikinci başvurusu, ilkinin reddedilmesinden 2 haftadan daha kısa bir süre geçmişken, mayısın başlarında onaylandı.

P-1A vizesinin resmi kılavuzu, e-sporcuları açıkça yetersiz bulmasa da başvuru için gereken kuralların çoğu geleneksel sporlar düşünülerek yazılmış.

Obama yönetimi, whitehouse.gov sitesinden yapılan ve bir ay içinde an azından 100 bin imza toplayan bütün dilekçelere 60 gün içinde resmi bir yanıt verileceğini garantiliyor. Ama cevap verilmesi herhangi bir yaptırım olacağını garanti etmiyor. “Leffen’i Serbest Bırak” dilekçesi bu sınırı 23 Mayıs tarihinde geçti.

Beyaz Saray buna karşılık olarak ‘Şu anda e-sporun bir atletizm yarışması olarak sayılmasını engelleyen hiçbir kural yok’ açıklamasını yaptı. ‘Hatta, USCIS e-spor yarışmalarına katılmak isteyen atletlerin P-1A vize isteklerini onayladı.’

E-sporcuların P-A1 vize başvuruları da dahil bütün vize başvuruları konsolosluk memurları tarafından teker teker kabul ediliyor. Vize başvuruları reddedilmiş olan bireylerin yeniden başvurmasına izin veriliyor ve genellikle başka bir memur tarafından değerlendiriliyorlar.

Beyaz Saray; ‘Bu teker teker değerlendirme, belirli bir reddin ya da onayın kesin olarak daha geniş çaplı bir politikada ya da kurallarda bir değişikliğe gidildiğini göstermez.’ açıklamasında bulundu.

Beyaz Saray politikası gereğince yapılan açıklama Leffen’in durumu ile ilgili herhangi bir konuya dair özel bir detay içermedi.

E-spor konusunda uzmanlaşmış olan ve aynı zamanda da Interactive Media & Entertainment Law avukatlık bürosunun kurucu ortağı olan avukat Bryce Blum bu karar ile ilgili olarak hayal kırıklığını ifade etti. Verilen cevabın bir ekran görüntüsü içeren attığı tweet’te yapılan açıklama için ‘eşit olarak öngörülebilir ve hayal kırıklığı yaratan bir durum’ açıklamasını yaptı ve verilen cevap için ‘Konuyu tamamen yanlış anladı’ yorumunda bulundu.

Blum, e-spor yarışmacılarının P-1A vizesi için değerlendirmeye alınabileceklerini belirten bir politik beyan olmadan konsolosluk memurlarının kişisel hoşgörülerinin Amerika’ya gelmeyi umut eden oyuncular için işleri zorlaştırabileceğine inanıyor.

Blum, tweetinde ‘Diğer sporları aynı önyargılarla karşılamıyorlar ve konsolosluk memuru tenis müsabakalarını izlemiyor olsa bile bunun bir spor olup olmadığını sorgulayamaz.’

Leffen’in şu andaki vizesi temmuz ayının sonuna kadar Amerika Birleşik Devletleri’nde yarışmalara katılabilmesini sağlıyor. Bu da Evo’da yani gezegendeki en büyük dövüş oyunları turnuvasında yarışabileceği anlamına geliyor. Kendisine ait olan CEO ünvanını geçtiğimiz hafta sonu korumayı planlıyordu ancak turnuvanın başlamasına günler kala müsabakadan geri çekildi.