Beyaz Saray’a internet üzerinden çeşitli isteklerde bulunup, yeterli imzayı topladığınızda cevap alabileceğiniz bir sayfası olduğunu biliyor muydunuz? Bu platform şimdi de eSpor katılımcılarını da ilgilendiren bir konu ile gündemde.

Resmi Beyaz Saray sitesinde, Birleşik Devletler’in eSpor katılımcılarına yönelik, sporcu vizesi vermesi yönünde bir istek formu açıldı. Yetkililer tarafından cevap verilebilmesi için ihtiyaç duyulan 100,000 imzaya, dün gece itibariyle ulaşıldı. Bunun anlamı, Beyaz Saray’ın bu istek hakkında, 60 gün içerisinde, resmi bir cevap yazması gerektiği oluyor. Tabi ki bu cevabın olumlu ya da olumsuz olabilmesi ihtimali bulunuyor.

Bahsi geçen vize, P-1A olarak adlandırılan ve geleneksel spor dallarında “uluslararası seviyede performans gösteren” yabancı sporculara verilen türden. P-1A başvuruları tek tek incelenip karar verilse de, eSpor oyuncuları genellikle bu vizeyi alamıyorlar. Bunun sebebi ise, P-1A standartlarına uymuyor olmaları. Eğer eSpor kategorisi de standartlar içine eklenirse, düzenlenen turnuvalara katılacaklar için büyük bir kolaylık olacaktır.

Gerekli sayıda imzaya ulaşabilmek için, Reddit üzerinde bulunan r/GlobalOffensive, r/Dota2, ve r/StreetFighter gibi bir çok alt bölümden destek geldi. Özellikle Dota 2 ve CS:Global Offensive bölümlerindeki konular ana sayfaya kadar ulaştı. Bunun sonucu olarak, whitehouse.gov sitesindeki istek formu, 12 saat içerisinde yaklaşık 30,000 imza toplamayı başardı.

Bu istek formu aslında geçtiğimiz ay Red Bull ve Team SoloMid tarafından başlatılan #FreeLeffen kampyasının bir parçası. İsveçli Super Smash Bros. Melee oyuncusu William “Leffen” Hjelte, Birleşik Devletler içerisinde gerçekleştirilen turnuvalara katılmak istediği zaman bir çok sorun ile karşılaştı.

Leffen geçtiğimiz Ekim ayında, Michigan’da gerçekleştirilen The Big House 5 Smash turnuvasına katılmak istemiş, ülkeye girişine izin verilmemişti. Daha önce turist vizesi ile giriş yapabilmiş olan Leffen, vizenin devlet tarafından uygun görülmemesi sebebiyle turnuvaya katılamamıştı. Birleşik Devletler çıkışlı bir takım olan Team SoloMid’in oyuncusu olması, takımın bir çalışanı olarak kabul edilmesine yol açmıştı ve bu yüzden farklı bir vize alması gerekliydi. Nisan ayında P-1A vizesine başvurmak istemiş olsa da bu talebi geri çevirilmişti. Daha sonra tekrar yaptığı başvuru ise kabul edildi.

Aldığı geçici vize sayesinde Temmuz sonuna kadar Birleşik Devletler’e giriş yapabilecek olan Leffen hem Haziran ayında gerçekleşecek olan CEO hem de Temmuz ortalarında düzenlenecek Evo etkinliklerinde mücadele edebilecek.

Beyaz Saray’ın resmi cevabının ise Temmuz sona ermeden önce açıklanması bekleniyor.