Blizzard’ın yeni Overwatch Ligini duyurmasından neredeyse 4 ay geçmiş durumda ama detayları yeni yeni ortaya çıkmaya başladı. SportsBusiness Daily tarafından yapılan haberde ligin işleyişi ve daha da önemlisi, ligin değeri göz önüne çıkıyor.

Overwatch Ligi, bağımsız bölgesel temsilciliklerin kendi coğrafyalarında organize ettiği global bir lig olacak. Ligin Eylül ayında başlaması planlanıyordu ve bu süre içerisinde de sürekli potansiyel alıcıların ilgisini çekmesi bekleniyordu.

Ancak habere göre potansiyel alıcıların aranmasına daha yeni başlanmış durumda. Blizzard’ın Overwatch eSpor bölümünün yöneticisi Nate Nanzer ise şirketin zaman çizgisinden çıkmadığını belirtmekte.

“Plana kesinlikle uygun gitmekteyiz. Ligin temel taşları ve içerik üretimi konusunda bir gecikme bulunmamakta. Blizzcon’dan bu ana kadar geçen süre anlayacağınız üzere tamamen yasal prosedürlerin gerçekleştirilmesi için harcandı.”

Bu açıklama hala yatırımcıları sakinleştirmemiş durumda. compLexity Gaming’in kurucusu Jason Lake’in açıklamasına göre birkaç yatırımcı kendisine konuyla ilgili gelmiş ancak Blizzard’dan tam bir cevap almadıkları sürece daha fazla adım atmayacaklarını bildirmişler. Bunun yanında çoğu takım şuan yapılan farklı Overwatch turnuvalarında yer almakta. Ligin bu platformlarda mücadele eden takımların dağılmasına sebep olması ve istikrarsız bir ortam yaratması çok muhtemel.

Haberin en ilginç yanı ise Blizzard’ın potansiyel alıcılara önerdiği satış fiyatı.

“Öncelikle birden fazla kaynaktan alınan bilgiye göre Activision Blizzard’ın üst yetkilileri ana pazarlarda kendilerine birden fazla teklif gelmiş olmasını umuyordu. Küçük pazarlarda Lige 2 milyon dolar ile 5 milyon dolar arası bir fiyat biçildiği ancak büyük pazar olarak değerlendirilen Los Angeles gibi bölgelerde bu fiyatın 3 katı miktarların istendiği gözükmekte. Nanzer ise konuyla ilgili bir açıklama yapmayı reddetmekte.”

Espor sektörü ise yatırımcıların pazara girebilmesi için bir ücret belirleme fikrine daha çok yeni. Ancak en büyük eSpor oyunlarından biri olan League of Legends’da bu durum tam tersi bir halde. Riot Games ve takım sahipleri, Riot’un takımların karlılığının devamı için onlara vermesi gereken finansman üzerinde hala anlaşamamış durumdalar.

Çok popüler ve karlı olan Overwatch için takım sahiplerinin daha fazla para ödemesi pek olası gibi durmuyor. Ayrıca Reddit’te yapılan Blizzard’ın soru cevap başlığında Ligin iş planı biraz gözükmekte ve nelerin içinde olduğu belirtilmekte.

Soru: Oyun içi içeriklerin satış gelirlerini takımlarla paylaşmayı düşünüyor musunuz?

Cevap: Şuan için oyuncu tabanlı ödemenin daha karlı olacağına karar vermiş bulunmaktayız. Bu yüzden iş modelimizi bilet satışları, ürün satışları, yayın haklarının satışları ve benzeri durumların üstüne kurmaktayız.

Oyun içinde satılan içeriklerden gelen gelirin paylaşılması konusunda bir karar verilmiş durumda değil ama ciddi bir şekilde düşünülüyor. Sezonsal eSpor eşyalarının satışlarından kazanılan gelirin ve takımlarla ilgili ürünlerin satışından takımlara gelir aktarımı yapılması mümkün durumda ama bir karara varılmış değil.

Endüstrinin parasallaştırılması konusunda gidilmesi gereken daha çok yol var. Yayın haklarının satılması bile sektörün yeni gördüğü konseptler. Eğer doğru yapılırsa büyük markaların ve büyük takımların olacağı bir lig olacak gibi tabi bunun yapılması için Blizzard’ın arka planda çok fazla çalışması gerekiyor.