Call of Duty: Black Ops 4, 12 Ekimdeki çıkışından bu yana Twitch izlenme sıralamalarında ilk sıraya oturdu. 12-16 Ekim tarihleri arasındaki dönemde 21.93 milyon saat izlenerek platformda en çok izlenen oyun olurken aynı süreçte gerçekleşen League of Legends Dünya Şampiyonası‘nın 18.5 milyon saatlik izlenme oranını geride bıraktı. 2018 yılı boyunca ilk sıralardan inmeyen Fortnite ise 13.37 milyon saatle üçüncü oldu.

Şubat ayının başında Twitch’te birinciliği PlayerUnknown’s Battlegrounds‘ın elinden alan Fortnite, League of Legends playoff’ları ve Dota 2 The Invitational turnuvası gibi büyük espor etkinlikleri dışında çoğunlukla ilk iki sırada yer aldı. Peki CoD’un izleyenlerin ilgisini bu kadar çekmesinin sebebi ne? Oyun cidden de Fortnite’ın yayınlardaki egemenliğine tehdit mi?

Call of Duty günümüzde uzun süredir devam eden ve aktif varlığını koruyan shooter’lardan biri. Yayıncı Activision Blizzard oyunun kendi espor ligleri ve turnuvalarına aktif bir şekilde destek veriyor. Counter Strike ve Overwatch gibi diğer competitive shooter’lar PC pazarını domine ederken CoD konsol oyuncularına bir dayanak olarak markasının önemini korudu.

Seriye katılan yeni oyun herkes tarafından bilinen oynayışı ve yapısını korurken Fortnite benzeri bir oynayış biçimi kazandıran kendi battle royale moduyla piyasaya sürüldü. Blackout olarak adlandırılan battle royale modu Tyler “Ninja” Blevins gibi en çok izlenen Fortnite yayıncısının ilgisini çekti. Blevins ve 100 Thieves‘in pro oyuncusu Nick “NICKMERCS” Kolcheff gibi diğer çok izlenen yayıncılar geçtiğimiz günlerde yayın sürelerini Fortnite ve Blackout olarak ayırdı.

Popüler bir markadan gelen yeni bir oyunun heyecanı peşine en çok izlenen yayıncıları da takınca çıktığı ilk günden 6.02 milyon saatlik izlenme oranıyla CoD’un Fortnite’ı aniden geçmesine neden oldu.

Activision Blizzard, Blackout için espor planları duyurmamasına rağmen CoD markasının kendine ait bir Call of Duty World League isimli hali hazırda bir profesyonel ligi mevcut. Geliştiricinin oyun modunun izlenirliğini ve insanların ilgisini doğru yönlendirdiği takdirde CoD’un battle royale esporlarında öncülüğü Fortnite’tan alması mümkün.

CoD’un espor izlenme şampiyonuna karşı uzun dönemde ayakta kalabilmesinin analizini yaparken göz önünde bulundurulması gereken birkaç faktör var. Fortnite’ın tek competitive oyun modu battle royale formatındayken CoD’un belli bir süredir devam eden ve asıl espor odağı olan ayrı bir oyun modu mevcut. Yeni Blackout modu sadece mevcut olan güçlü competitive odağa katkı sağlıyor.

İzlenme oranları geleneksel Call of Duty modlarını ve Blackout’u izleyenler arasında değişiklik göstermiyor. Ancak, ortalama eşzamanlı izleyici (CCV) oranlarına bakıldığında iki oyunda da aşağı yukarı bir eşitlik var. CoD bir kanalda ortalama 277 izleyiciye sahipken Fortnite için bu 273. Asıl fark özgün kanal sayısı ve yayın sürelerinde gerçekleşiyor. Çıktığından bu yana CoD 5320 özgün kanalda 63940 saat yayınlanırken Fortnite ise 4390 özgün kanalda 46250 saat yayınlandı. Eklenen yeni oyun modundan dolayı şu anda CoD’un Twitch’e sunduğu içerik çeşitliliği daha fazla. Bu yüzden gelen yeni içeriğin heyecanı bu tarihi markayı desteklese de Blackout’un Fornite’dan daha az veya fazla popüler söylemek  mümkün değil.

Fortnite uzun dönemde ayakta kalmasına yardımcı olacak iki avantaja sahip; erişilebilirlik ve competitive teşvik. Oyun mobil dahil tüm platformlarda ücretsiz olarak bulunuyor. Buna rağmen CoD Blackout moduna 60$‘lık ana oyun satın alındığında erişilebiliyor. Ek olarak Epic Games, Fortnite’ın ilk sezonu boyunca 100 milyon $‘lık para ödülü temin ediyor.

Uzun dönemde bu iki avantajdan dolayı şu anda CoD’da takılan üst düzey Fortnite prolarının kendilerine ün kazandıran oyuna geri döneceklerini ve Fortnite’ın zamanla kendine daha çok yeni oyuncu çekeceğini söylenebilir. Activision Blizzard Blackout modunu ücretsiz yapıp oyuna Epic Games’in sahip olduğundan daha güçlü bir espor yapısı getirerek Fortnite’ın sahip olduğu avantajların önüne geçebilir ancak bunlarla ilgili herhangi bir plan açıklanmadı. Sonuç olarak Call of Duty’nin yakaladığı hızı koruyabilip Fortnite’ı tahtından indirip indiremeyeceğini zaman gösterecek.