Geçtiğimiz saatlerde Reddit’e düşen bir görsel, bir kurumun yapacağı duyuru sırasında arka plan olarak hazırlanmış gibi duruyordu. Görseli Reddit’e koyan kullanıcı hesabını hemen silmiş olsa da, görüldüğü kadarıyla görsel WESA‘ya (Dünya Espor Birliği) ait. Duyurudan önce paylaşılmaması gereken görsel, onu basmakla görevli özalitçi tarafından, muhtemelen fazla heyecandan dolayı sızdırıldı ve eSpor dünyasında büyük yankı uyandırdı.

WESA’nın neler yapacağı, ya da nasıl bir etki alanına sahip olacağı daha kesin olmasa dahi, gözüken o ki eSpor’un ağır topları tarafından desteklenen oluşum elinde büyük bir güç bulunduracak.

Dünya Espor Birliği

İsimden de anlaşılabileceği gibi, bu birlik “insanlar veya organizasyonlar arasındaki işbirliğine dayanan bağlantı” üzerine kuruluyor. Kısacası eSpor dünyasındaki bir grup insan, ortak amaçlar için bir araya geliyor. WESA’nın amacı organizasyonlarla, şirketlerle, katılımla ve sponsorlarla ilgili düzenlemeler yapmak olabilir. WESA ayrıca ortak noktada buluştukları anda, veya birbirleri ile aynı fikirde bulundukları anda, statüleri gereği başka yerlerde iş yürütmeleri mümkün olmayacak bir grup birey olarak tanımlanabilir.

Görselden çıkarabileceğimiz gibi, WESA’nın içinde dünyanın en büyük espor organizasyonlarından olan ESL, Fnatic, Na’vi, Virtus.Pro, Hellraisers, mousesports, Ninjas in Pyjamas ve EnVyUs bulunuyor. Henüz bilinmeyen nedenlerden dolayı Astralis bu ağır topların arasında yer almıyor. Astralis’in kurucusu Byskov, Twitter’da sitem dolu bir mesaj yayınladı. Mesaja https://twitter.com/fbyskov adresinden ulaşabilirsiniz.

WESA’nın rolü ne olabilir ki?

Destekçilerinin bu kadar güçlü ve büyük olduğu bir birliğin otoritesinin çok fazla olacağını tahmin etmek zor değil. Bu birliğin bir temsilcisinin her türlü karar alma yetkisi olacaktır. Mesela ESL sadece WESA üyelerine özel bir organizasyon yaptığında, WESA bünyesinde olmayan takımlar o organizasyona kesinlikle katılamayacak. Aynı durum tam tersi koşullarda da geçerli olacak. WESA bünyesindeki takımların ESL dışındaki organizatörlerin düzenlediği programlara da katılmaları engellenebilecek.

Bu tarz bir engeller zinciri ve keskin hatlarla belirlenecek kararlar, toplulukları belirli sınırlar içine hapsedecek ve bu sınırları WESA yönetiyor olacak. Valve’in katkısı ve topluluk tartışmalarından gelen bildirimler artık etkilerini kaybedeceğinden, WESA’nın kurallarını koyan mevkiler bütün katılımcılar üzerinde, karşılıklı anlaşma temeliyle, kontrol sahibi olacaklar.

Utanç verici ve etik dışı bir oluşum

@Thorin’in konuyla ilgili görüşü başlıktaki düşünceyi yansıtıyor. https://twitter.com/Thooorin adresinden Duncan Shields’in yorumlarına ulaşabilirsiniz.

Duruma tepki sadece Reddit forumlarında değil, toplulukların ağır topları tarafında da patlak veriyor. Beklentiler geleceği karanlık, eSpor için sağlıklı olmayacağı düşünülen, WESA’nın tekelinde dönen bir piyasaya işaret ediyor. Başka deyişle oyunlar, organizatörler ve katılımcılar WESA adındaki birliğin kontrolü altındaki bir politik oluşumun bünyesine katılacak, ve en önemlisi de oyunun yapımcısı Valve karar sahibi olamayacak.

WESA’nın tepkisi

Bu duruma sessiz kalmayan WESA, yeni açılan https://twitter.com/WESAofficial hesabından yavaş yavaş duyurulara başladı. Spekülasyonlarla ilgili olarak verdikleri mesaj şu: “WESA üyelere özel bir lig olmayacak, aksine takımların ve oyuncuların önemli ölçüde söz sahibi olduğu bir oluşum olacak.” Bir başka mesajda ise çekincelerin Cuma günü yapılacak basın toplantısındaki duyurudan sonra açıklığa kavuşacağı bildiriliyor.