The Verge’un haberine göre Facebook yeni aboneliğe bağlı grup özelliğini test etmeye başladı.

Aylık 4.99$ ve 29.99$ arasında değişen fiyatlara bağlı olarak belli gruplara abone olabileceğiniz bir sistem başlıyor. Facebook bunu geçen günlerde yayınladığı blog gönderisinde bizlerle paylaşmıştı. Şu an için özellik “Ebeveynlik, yeme-içme ve ev bakımı” üstüne olan gruplarda deneniyor.

Bu ek özellik şu an olan Facebook’un bizlere sağladığı ücretsiz grup kurma ve katılma özelliğinin kalktığı anlamına gelmiyor ama bu grupların alt grubu olarak özel bir ek getiriyorlar. Örnek olarak yaşam blogger’ı Sarah Muller’in “Evimi Düzenleyin” adlı grubun altına 14.99$ aylık ödeme ile özel bir grup açabilmesini verebiliriz. Aynı zamanda “Grown and Flown Parents (Büyüyüp Evden Ayrılmış Ebeveynler)” grubu ise kendi altlarında “Üniversite Kabulü” adı altında 29.99$ aylık aboneliğe sahip ek grup açarak ebeveynleri üniversite temsilcileri ile buluşturuyor.

Şu an bulunduğumuz durumda Facebook grupları bedavaya yaratılıp, katılınabiliyordu. Yeni paralı abonelik sistemi kişileri daha özel hissettirip aynı zamanda grubu açık gruba kıyasla bir üst seviyeye getirebilir durumda. Ama aynı zamanda bir ödeme duvarının birçok insanı konudan uzaklaştıracağı gerçeği de var.

Facebook grup yöneticileri tarafından baktığımızda özenle büyüttükleri grupları ve bu grubun moderasyonunda ciddi emek ile zaman harcamalarının bir bedeli olmalı. Bu bedel ile onların grup katılımcılarına özel içerikler üretip, kullanıcılarla daha fazla iletişime geçilebilir.

The Verge’den aldığımız bilgi bu kadardı yazının bundan sonrası benim şahsi görüşüm ve düşüncelerimi içerecektir.

Facebook’un ücretli grup olanağı yeni kuşağın aslında uzun zamandır aşina olduğu bir durum. Ancak fark etmediğimiz ya da fark etmek istemediğimiz çoğumuzun bu tip grupların moderasyonunun ne kadar zor olduğu gerçeği. Binlerce kişiyi yönetmek, gönderileri belirli kurallara uygun olması, yaşanan tartışmaların çözülmesi vb. durumdalar ciddi emek ve zaman alıyor. Bu kişilere ek gelir kaynağı olması güzel bir durum. Aynı zamanda espor takımları için mükemmel bir ek gelir kaynağı olacak. Takım ile özel iletişim bulunması, kullanıcıların takım oyuncularına özel soru vb. içerikler kullanıcıları çekebilir.

Genel kullanıma açılınca takımların ve organizasyonların nasıl bu yeniliğe ayak uyduracağını görebileceğiz.