Blizzard‘ın profesyonel Hearthstone oyuncusu Ng Wai “blitzchung” Chung’u resmi Blizzard röportajı esnasında Hong Kong’un özgürleştirilmesi konusundaki desteğini açıkça belirtmesi sebebiyle Hearthstone’dan uzaklaştırma kararının ardından hayranları hayli öfkeli ve sosyal medyada #BoycottBlizzard trendi yaratıyorlar.

Eski bir Blizzard çalışanı olan Kevin Hovdestad, Blizzard merkezinin önündeki heykelin bulunduğu alandan bir fotoğraf paylaştı ve çalışanların firmaya ait sekiz değerden ikisi olan ‘Küresel Düşün’ ve ‘Her Düşünce Önemlidir’ kısımlarını kapatarak Blizzard’ın kararına tepkili olduklarını gösterdi. Hovdestad aynı zamanda fanların boykot hakkını desteklemekle birlikte Blizzard’a karşı herhangi bir şiddet çağrısında bulunmamalarının önemli olduğunu da hatırlattı.

Fanlar boykot için farklı yollara başvuruyor. Bunların arasında Battle.Net hesaplarını kapatmak, #BoycottBlizzard hashtag’i altında endişelerini dile getirmek, ve doğal olarak Hong Kong yanlısı protestolar ile Blizzard karşıtı içerikler bulunuyor.

Bu boykotun ortasında, bir Blizzard subreddit moderatörü sayfayı geçici olarak gizli konuma aldı ve modlar daha sonra boykot üzerine bir bildiri yayınlayarak ‘Cadı avı başlatmak, insanların gerçek bilgilerini ifşa etmek, şahsi tehditlerde bulunmak site kurallarına aykırıdır ve yaptırımları olan eylemlerdir. Kurallara uygun davranan ve kuralları bozan paylaşımları rapor eden tüm kullanıcılarımıza minnettarız.’ şeklinde bir açıklama yaptılar.

Bu konudaki memnuniyetsizliğini belirten tek zümre yalnızca fanlar değil, aynı zamanda iki Amerika Birleşmiş Devletler senatörü de firmanın kararını kınadı.

Oregon Senatörü Ron Wyden, Twitter’da bir açıklama yaparak ‘Blizzard göstermiştir ki, kendileri Çin Komünist Partisi’ni memnun etmek için itibarlarından vazgeçmeye hazırlar. Hiçbir Amerikan firması kolay para için özgürlük çağrılarını sansürlememelidir.’ dedi.

Florida Senatörü Marco Rubio da Twitter’dan düşüncelerini dile getirerek ‘Burada olanları iyi görün. Çin’de yaşamayan insanlar ya kendilerini sansürlemek ya da uzaklaştırma ve cezalarla karşı karşıya kalmak zorundalar. Çin, pazara olan erişimini bir koz gibi kullanarak küresel çapta özgür düşünceyi ezmeye çalışıyor. Bunün etkileri, bugün Amerika politikasında olan insanlar tarih olduktan çok sonra hissedilecek.’ şeklinde bir açıklama yaptı.

Diğer sansür haberlerinde, Tayvanlı bir korku oyunu da Çin devlet başkanı Xi Jinping hakkında şaka içerdiği gerekçesiyle yayından kaldırıldı, ayrıca South Park’ın da yakın zamanda Çin sansürünü eleştiren bir bölüm üzerine Çin hükümetince yasaklandığı iddialarıyla gündemde.