Dreamhack Austin, Hearthstone turnuvaları için yeni bir format belirledi. 1 Deste Banlı Last Hero Standing (Son Ayakta Kalan Kahraman – kısaltması LHS) ile Swiss Bracket sonrası tek eleme usulü top 16 maçları ile yeni formatı oluşturdular. Başta Tidesodftime olmak üzere diğer oyuncular bu formatın çok daha iyi bir format olduğu ve daha çekişmeli maçlara sahne olacağı görüşünde birleştiler. Gelecekte düzenlenecek turnuvalar, Dreamhack turnuvasında kullanılan formatın iyi ve kötü yönlerini analiz edeceklerdir.
Deckin seçimi için kullanılan formata göz atacak olursak format 1 banlı LHS formatı. Bu formatta daha önce hazırlanmış desteler arasından 1 deste rakip tarafından ban ediliyor ve kalan destelerde ise galibiyet kazanan deste oyunda kalabiliyor. Aslında Hearthstone’un ilk zamanlarında kullanılan bu model deste çeşitliliğinin az olması yüzünden kaldırılmıştı. Standard Format’tan önce diğer tüm desteleri domine eden tek bir deste ile bir çok maç oynayabilen oyuncuların oynadığı oyunlar heyecan verici olmadığı düşünülüyordu. (Özellikle face hunter ve zoo oynayan destelerde)
Daha sonra conquest formatına geçildi. Bu formatta kazanan deste farklı bir deste ile değiştirilmek zorunda bırakıldı. Fakat bunun daha kötü bir yanı açığa çıktı ki maçların büyük bir çoğunluğunda farklı decklerin rastgele karşılaşması gibi bir durum söz konusu oldu ki bu da iyi oyunculuğu ayırt ettirmeyen bir etki oluşturmuş oldu. Ayrıca conquest formatı her türlü desteye karşı koyabilecek desteler arasından seçilmek zorunda bırakıldığı için turnuvaya götürülen desteler neredeyse birebir aynı olmaya başladı.
Tekrar LHS’ye geçiş ise özellikle Standard Format ile gelen çeşitliliğin bir sonucu olarak görülüyor. Oyunculuğun ve deste çeşitliliğin ön planda olduğu bu formatta, banlanılmsına izin verilen destenin elimine edilmesi ile daha verimli maçlar görülüyor.
Ayrıca maçların tek eliminasyon sisteminden Swiss Bracket’a geçmesi de olumlu karşılanan yenilikler arasında. Swiss Bracket bildiğiniz gibi oyuncuların birbirleriyle maç yapıp yeterli maç sayısı sonrasında top 16’ya kalan oyuncuların tek maçlı eleminasyon sistemine dönmesini sağlıyor. Tıpkı futbol maçlarındaki önce grup maçları ve sonrasında yapılan eleme maçları gibi. Swiss Bracket iyi oyucuların şanssız bir şekilde elenmelerinin önünü kesiyor, ayrıca oyuncuların oyunlarındaki istatistiği de tutarak diğer swiss bracket sağlanması da top 16’ya gelen oyuncuların gerçekten güçlü oyuncular olmasına fırsat veriyor. Magic: The Gathering’de kullanılan format da bu format bu arada.
Tabi Swiss Bracket biraz da yayıncıların işlerini zorlaştırmış durumda. Maç sayısının daha fazla olması ve maç aralarının daha uzun tutuluyor olması canlı yayın sunumlarının da daha zorlu ve seyircinin ilgisini çekecek şekilde ayarlanmasını gerektiriyor. Daha önce kayıt altına alınmış oyuncu röportajları ve oyuncların kendi destelerini anlattığı ara sunumlar ile izleyicinin ilgilisinin çekilmesi gerektiği konusunda organizatörler görüş bildiriyorlar.