Blizzard HotS için Global Championship turlarını iptal ettikten sonra profesyonel topluluk adeta boşluğa düştü.

Kore-Amerikan takımı Gen.G geçtiğimiz sene Blizzcon’da Heroes of the Storm Global Championship (HGC) kupasını bir konfeti yağmuru altında kaldırmıştı. Açılış seremonisi öncesinde de yeni gelecek olan kahraman duyurulmuştu. O anda HotS’un geleceği 2019 profesyonel sezonu yaklaşırken gayet parlak görünüyordu. Ardından bir aylık sessizlik geldi. Blizzard bir sonraki rekabet sezonuna dair hiçbir şey söylememişti. Profesyonel HotS oyuncuları, çoğu halihazırda bir sonraki sezonun şampiyonasına hazırlanmakta iken şüphelenmeye başlamışlardı.

13 Aralık’ta hiçbir uyarı veya bildirim olmaksızın 2019 HGC sezonu iptal edildi. Muhabirler ve yorumcular o sabah profesyonellerin sadece dakikalar öncesinden bu durumu e-mail üzerinden öğrendiğini haber aldılar. Bazıları bu duyuru açıktan yapılana kadar durumun farkında bile değildi. Ama mesaj açıktı: HotS için profesyonel bir sahne artık yoktu.

“Kalbim paramparça oldu. Hayalimdeki hayatı yaşıyor ve aşık olduğum işi yapıyordum, ama bir gecede bu sona erdi. İhanete uğramış hissettim.” dedi Filip “SmX” Liljeström, İsveçli eski Fnatic oyuncusu.

Wade “Dreadnaught” Penfold, emekli bir profesyonel oyuncudan spikerliğe geçiş yapmıştı. “İlk hissettiğimiz duygu çoğumuz için öfkeydi. Son birkaç yıllık sıkı çalışma ve adanmışlık aniden durmuştu. HGC sezonuna bir ay kala ancak Blizzard’dan bir haber alabildik. Ve bütün bunların artık bir kayıp olması sebebiyle öfkeliydik. Hayatlarını etrafında kurdukları şey artık yoktu” diyordu.

Hayalin Peşinden Koşmak

Penfold, profesyonel bir HotS oyuncusu olmak için üniversiteyi bırakmıştı. Riskin farkındaydı, ancak dönüp hayatına baktığında elinden kaçan fırsatlar yüzünden pişmanlık yaşamak istemiyordu. Ve bir süre boyunca Penfold kesinlikle pişman değildi. En yüksek çıtada rekabet etti, dünyayı gördü, ömürlük arkadaşlıklar edindi. Ardından üç yıl önce Tempo Storm‘un kaptanlığından ve profesyonel oyunculuktan emekli olmaya karar verdi. Çok geçmeden aynı sahnede spikerliğin tadını çıkarmaya başladı. California’ya, HGC stüdyosunun konumlandığı yere taşındı.

Blizzard 2019 HGC sezonunu iptal ettiğinde Penfold yıkılmıştı. “Şimdi sahip olmadığım bir iş için ülkenin en pahalı yerlerinden birinde yaşıyorum. Ailemde finansal karışıklık hep vardı ve bu durum beni halihazırda finansal açıdan riskli kararlarla karşı karşıya bırakmıştı. Şimdi ise hep karşılaşmaktan kaçındığım ve bunun için çokça savaştığım durumlardan biriyle karşılaşmaya zorlandığımı hissediyorum.” diyerek durumun ne kadar vahim olduğunu anlattı.

HotS’un en büyük şampiyonasının iptaliyle birlikte ortada kalan tek kişi Penfold değildi. Tüm arkadaşları ve akranları şaşkınlık içindelerdi. “Tek yapabildiğimiz onların yayınlarını izlemek ve onlarla ağlamaktı.”

Şimdilerde Penfold parçaları toplayarak yayın ve spikerlik hayatına Rocket League ve Apex Legends üzerinden devam etmeye çalışıyor.

Diğer oyunlarda bir kariyer yükseltmeye çalışan tek kişi o değil. Birçok kişi, HotS ve diğer MOBA’lar arasındaki benzerliklerin bu geçişte onlara yardımcı olmasını umuyor. Ancak bu da söz konusu sahnelerin halihazırda ne kadar büyük ve zorlu olduğu düşünülürse bir hayli güç olacak.

Oyun değiştirmek imkansız değil, bunu Vilhelm “POILK” Flennmark gayet iyi biliyor. Dünyaca ünlü Team Dignitas‘ın menzilli taşıyıcısı bundan 3 sene evvel League of Legends’tan HotS’a geçiş yapmıştı. Şimdi o da Blizzard’ın ölmekte olan MOBA’sından bir mülteci gibi geri dönüyor. “LoL’den gerçekten çok keyif almamıştım, oyun beni bir hayli hayal kırıklığına uğratmıştı ve sonunda bırakmak zorunda kalmıştım.” diyor Flennmark. “Şimdi süper bağımlı bir halde saatlerce oynuyorum ve tekrar bu işte yükselmeye çalışıyorum.”

Flennmark LoL için tekrar alevlenen sevgisini en son oynadığı günden bu yana gerçekleşen maç tempolarının gelişimi ve bireysel yetenekler üzerine yoğunlaşan odağa borçlu olduğunu belirtiyor. Ancak tam zamanlı bir LoL profesyoneli olmak dışında bir B planı yok. Neyse ki, Penfold’un aksine Flennmark için zaman bir sorun değil ve para kazanma konusunda acelesi yok.

LoL’ü bıraktığında dengesini kaybetmemişti ve artık elinde birden fazla MOBA için edindiği profesyonel deneyim var, şu an tekrar bu basamakları çıkabileceğine olan inancı tam. Bu düşüncesinde haksız olduğunu da söyleyemeyiz. Şu an The Final Tribe adlı İsveç takımı için oynuyor, ve yakın zamanda Swedish Esports League Season 2: Division 1 turnuvasında 2. oldular. “Tek özleyeceğim şey HotS oynarken tanıştığım insanlar ve tekrar önlerinde oynayamayacağım hayran kitlesi.” diyor.

HotS için olan tutkusunun adeta sökülüp alındığını söyleyen Flennmark, “League’de başarılı olamasam bile Heroes’a dönmezdim. Pişman değilim. Heroes ağzımda kötü bir tat bıraktı.” dedi.

Eski Fnatic’li Filip “SmX” Liljeström, şansını başka bir noktada deniyor: Smite. Bu seçimi de hesaplayarak yapmış durumda. Keyif alıyor olması bir yana, sahne stabilitesini ve boyutlarını hesaba katarak büyük bir MOBA sahnesine giriş yapmaktan daha kolay olacağını düşünüyor. Zirveye ulaşmanın nispeten daha çabuk olacağını ummakla birlikte, HotS’ta geçirdiği yılların ardından Smite kariyerine bunun katkısının ne kadar olacağını söylemek için erken olduğunu belirtiyor.

Daha kısa süren oyunları, harita havuzundaki çeşitliliği ve HotS’ta geri planda tutulan koridor aşamasını özlüyor olsa da bu geçişten pişmanlık duymuyor. “HotS batan bir gemi” diyen Liljeström, “Smite’ta profesyonel olma kararının yanlış olup olmadığı beni endişelendirmiyor.” diyor. Eğer Smite kararı tutmazsa okula dönüp “normal” bir işte de çalışabileceğini söylemekle birlikte hangi alanda olacağı konusunda bir yorumda bulunmuş değil.

Çizgide Kalmak

Zirvedeki oyuncuların küçük bir kısmı ise şaşırtıcı şekilde HotS’a bağlı kalmaya kararlı. Yine eski bir Fnatic oyuncusu olan Thomas “Méné” Cailleux da onlardan biri. Tom Brady her ne kadar altıncı Super Bowl yüzüğünü 41 yaşında aldıysa da espor gençlerin sahası. 2018’de ESPN ortalama profesyonel oyuncu yaşlarına dair veriler toplayarak onları geleneksel sporlardaki atletlerle karşılaştırdı. Ortalama Major League Baseball oyuncularının ortalaması 29.2 iken Counter-Strike: Global Offensive‘de bu rakam 23.4’e, LoL’de ise 21.2’ye iniyor.

Flennmark’ın aksine, Cailleux zamanın onun lehine aktığını düşünmüyor. 26 yaşında bir başka oyuna geçiş yapma lüksüne sahip değil. Eğer birkaç yaş daha genç olsaydı başka bir MOBA’ya olmasa da bir FPS’ye geçiş yapabileceğini belirtiyor.

“Ailemi en azından bir turnuvaya getirebilme ve 2019’da anneme bir araba alabilme hayalim vardı. Tahmin edebileceğiniz üzere bu artık mümkün değil.” diyor. “Tüm oyuncuların tepkilerini bilmeme imkan yok, ancak bu benim için sırtıma vurulan büyük bir hançerdi.” Yine de oyunu sevdiğini ve bu oyundaki topluluğun kendisini oyunu “kurtarmaya” itmeye yetecek kadar şekillendiğini söylüyor. Belki yanlış bir karar, ama Cailleux başka bir seçeneğinin olmadığını düşünüyor.

Blizzard’ın resmi desteği olmasa da Penfold ve Cailleux gibi oyuncular HotS’un tamamen oyuncular tarafından götürülen bir rekabet sahnesinin olabileceğinden umutlu. “Bence HotS halen taban sahnede devam edecek kadar umut vaat ediyor.” diyor Penfold. “Oyun hala birçok tutkulu oyuncuya sahip ve ne olursa olsun bırakmayacak insanlar var. Bu insanlar sahneyi daha ileri götürecekler, ama bir araya gelirlerse insanların rekabete devam etmesi muhtemel ve seyirciler de bu etkinlikleri izlemeye gelecekler.”

Zor bir ihtimal olduğunun farkında, ancak hala umudu olanlar için ellerindeki tek şans da bu.