Kuzey Ren-Vestfalya eyalet spor federasyonuna göre eSpor aslında bir spor değil.

Bu, Kuzey Rhine-Westphalia (NRW) eyalet spor federasyonunun görüşü. Bu eyaletten kısaca bahsetmek gerekirse, Almanya’nın en kalabalık eyaleti olmakla birlikte, ESL gibi bir oluşuma sahip Turtle Enternainment’ın da merkez ofisinin yer aldığı ve Gamescom’un düzenlendiği Köln şehri bu eyaletin en büyük kenti olarak geçiyor. 

Alman Video Oyunları Endüstrisi Derneği yöneticisi Felix Falk’a göre federasyonun bu tutumu akıl alır gibi değil: “Counter-Strike gibi eSpor yapımlarında takımların ve oyuncuların kazanmak için ‘rakibin yok edilmesi’ şartı eskrim ve boksla benzerlik gösteriyor. Hepsinde savaş sadece bir araç. Bu nedenden dolayı birçok ülkede olduğu gibi bize ve spor bilimcilerine göre eSpor da bir spordur. Ayrıca Gamescom’un anavatanı olarak, bu durum eyalet spor federasyonu için de geçerli olmalı.

Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinin en büyük kenti Köln’de düzenlenen ESL One Cologne 2017 turnuvasından bir kare.

Federasyon, bilgisayar oyunlarındaki “karşı gelinmez hareket dizelerini” rekabetçi spor olarak tanımak istiyor, fakat onlara göre eksik olan bazı hususlar var.

Karar metninde dört önemli madde bulunuyor:

  1. eSpor bir spor değildir
  2. eSpor modern gençlik kültürünün bir parçasıdır
  3. FPS oyunları spor değerleriyle örtüşmüyor
  4. eSpor daha çok ticari bir oluşum

Komiteye göre e-atletlerin hassas motor hareketleri ve stres profilleri geleneksel atlet olmanın gereksinimleriyle benzerlik gösteriyor. Fakat, federasyonun kurul üyesi Ilja Waßenhoven’a göre eSporda “sporla ilişkilendirilen belirli bir fiziksel aktivite” bulunmuyormuş.

Fakat federasyonun görüşü bununla sınırlı değil. Hatta FPS oyunlarına karşı şu görüşüyle kırmızı çizgiyi biraz aştı dememiz mümkün: “Hiç şüphesiz FPS oyunları eSpor oyunları arasında çok popüler. Call of Duty: Black Ops 4 gibi yapımlar da oluşan yüksek talebi karşılamaya devam edecektir. Bu oyunlarda, “stratejik oyun hedefine ulaşmak için rakibin yok edilmesi kritik rol oynuyor.” “İnsan veya insansı figürlere karşı acımasız ve açık bir şekilde öldürücü bir güç kullanmak” organize sporlardaki temel etik değerleriyle çelişmektedir.

Almanya eSpor Federasyonu (ESBD) NRW’nin Bu Kararına İçerledi

ESBD Başkanı Hans Jagnow ise NRW eyalet spor federasyonun alışılagelmedik açıklamasını “idrak eksikliği” olarak değerlendirdi.

NRW eyalet spor federasyonunun açıklamaları önemli, çünkü bu kuruluş nüfusun en yoğun olduğu federal eyaletlerden birindeki en büyük kuruluşlardan biri. Bünyesinde 125 üye organizasyon, 18,000’den fazla spor kulübü ve 5 milyondan fazla üye bulunuyor.

NRW aynı zamanda Federal Cumhuriyet’in espor merkez üssü olarak Berlin’in hemen yanı başında. Eyalet Başbakanlık şefi Nathanael Liminski, turnuva organizasyon şirketi Turtle Entertainment’ın (ESL, ESL One) Köln’deki yeni ofisinin açılış törenindeydi ve bu hareketiyle de eSporların olimpik dal olmasıyla ilgili desteği de tekrar teyit edilmiş oldu. Buna ek olarak, Schalke 04 kendi eSpor takımı olan ilk Bundesliga kulübü. Köln Spor Akademisi’nde eSpor üzerine araştırmalar yapılmakla beraber, bilim insanı Ingo Froböse dijital sporlarda hem zihinsel hem de fiziksel egzersize tanık olduğuna dair bir atıfta bulundu.

Herhangi bir karardan bağımsız olarak, eyalet spor federasyonu kendi eSpor çalışma grubunu kuran Alman Olimpik Spor Konfederasyonu (DOSB) ile diyaloğunu sürdürmek istiyor. Komisyon sonbaharda tavsiyelerde bulunacak.