Dünya’nın ilk elektrikli yarış serisi Formula E, Las Vegas‘ta sanal bir yarış düzenlemek için kollarını sıvadı. Önümüzdeki Ocak ayında yapılması planlanan yarışın ödülünün ise 1 milyon $ olması dikkatleri üzerine çekti.

Formula E, 2014 yılında Pekin’de ilk kez sahne aldı. Araçlar tamamen elektrik gücü ile çalışıyor, her hangi içten yanmalı bir motora sahip değiller. Pistler ise caddelerin geçici bir süre kapatılmasıyla oluşuyor. Yani yıl içerisinde sabit bir pist koşulu olmuyor. Araçlar sadece elektrik gücüyle çalıştığı için elektrik motorunun kısık sesi dışında başka bir ses duyamıyorsunuz. Özellikle Formula 1’in yanında oldukça sessiz ve oldukça güçsüz bir seri olarak kalıyor. Bu sayede caddeler kapatılıp pistlere çevrilebilyor ve bu yarışlar orada bulunan insanları rahatsız etmiyor. Formula E’nin gelecek vaat ettiğini söylememiz gerek. Araçlar henüz tek batarya ile bir yarış bitiremiyor olsalar da önümüzdeki yıllarda popülerliğinin arttığına şahit olacağız.

Formula E serisinden sorumlu Alejandro Agag, Reuters’a verdiği demeçte sanal yarışların normal sezonun bir parçası olabileceğinden bahsetti. Önümüzdeki hafta sonu gerçekleştirilecek olan Londra’da ki final yarışından öncesi “Bize göre elektronik sporlar büyük bir fırsat ve bu işe tamamen giren ilklerden biri olmak istiyoruz.” açıklamalarında bulundu. Sözlerine “Bu 20 sürücünün şampiyonanın bir ayağı olarak büyük bir sahnede ve bu kadar büyük bir ödül için yarışacağı ilk sanal yarış olacak.” devam eden Agag, etkinliğin 5-8 Ocak tarihleri arasında yapılacak olan Consumer Electronics Show‘da gerçekeleşeceğini belirtti.

Agag ayrıca bunun bir nevi deney olduğunu ve ileride sanal yarışlar ile şampiyonaya puan verilip verilmemesini konusunda karar vermelerini sağlayacak önemli bir fırsat olduğundan bahsetti. Formula E yönetmi yapılacak olan sanal bir yarışla Formula E’nin gerçek anlamına ulaşacaklarına inanıyorlar. Elektrik üzerine dayalı bir serinin sanal yarışlara ev sahipliği yapması gerektiği düşünülüyor. Ayrıca olumsuz hava şartlarından dolayı kış ayları yarış dünyası için tatil ve geliştirme anlamına geliyor. Sanal yarışlarla birlikte kış aylarında simülasyon üzerinden yapılan sanal yarışlar görmeye başlayabiliriz. Formula E’de mücadele eden yarışçıların çoğu Formula 1‘de bulunmuş, yarışmış isimler. Pilotluk eğitimi gereği bu sürücüler simülasyonlarda saatlerini harcayan insanlar. Onlara sanal bir yarış ortamı sunmak, onları evlerindeymiş gibi hissettirecektir.