Bu yılın başlarında eSpor tarihinin en büyük disiplin olayına tanık olmuştuk. Renegades, League of Legends haklarını satmıştı ve 3 aya yakın bir süre sonra mağdur taraf kendi öyküsünü anlatmaya karar verdi.

Riot Games’in talebiyle beraber Renegades’in yeni sahibi Christopher “MonteCristo” Mykles takımının 8 Mayıs’ta LCS’deki yerini satmak zorunda kalmıştı. Bunun sebebi ise takımın yeni sahibinin, bir yıl boyunca LCS‘ten takım alma yasağı bulunan Renegades’in eski sahibiyle gizli işler çevirmesi. Açıklamaya göre takımın eski sahibi kendisine verilen belirsiz yasaklamasının kalkar diye takımdan hisse aldığı belirtildi. Riot ayrıca takımın oyuncular için uygunsuz bir çevrede yaratıldığını iddia etti. Bununla kalmayıp Riot games, takımın Challenger’da mücadele eden Team Dragon Knights (TDK) ile Bahar Mevsimi’nin sonlarına doğru oyuncu ticareti yaşandığını öne sürdü.

26 Temmuz’da ESPN raporuyla takımla iletişime geçilerek soruşturma hakkında yönetim ve oyuncularla ilgili bizlere daha detaylı bilgiler verildi. Bir sonraki gün Renegades’in kurucusu ve eski sahibi Chris Badawi Reddit’te açıklamalarda bulundu.

MonteCristio, onun açısından kararın nasıl verildiğine ve soruşturma esnasında Riot’un büyük kusurlarına  ilişkin dün bir saatlik bir video yayınladı. Videoya ek olarak bir de Riot ile aralarında geçen iletişimin detayları ve belgeleri dokuman şekilde yayınlandı.

renegades

Kanıtlar ESPN‘nin detaylı durum raporunu onaylıyor. Buna göre MonteCristio takımın yegane sahibi, oyuncu ticareti denilen de transfer zamanında olduğu ancak bu süreçte Badawi ve oyuncu Maria “Remilia” Creveling arasında bir münakaşa yaşandığı , bu yüzden de oyuncunun takımdan ayrılmasından sonra oyun evinde 2 hafta kalmak için izin istediği, bu durumun Riot‘un “oyuncular için uygunsuz ev” iddiasını n doğru olmadığını gösteriyor. Durumun yanlış anlaşıldığı belirtildi.

MonteCristio aynı zamanda kendisi ve Renegades ile TDK arasındaki oyuncu ticareti soruşturmasında görevli olan Riot Lig Koordinatörüyle aralarında geçen email yazışmalarını dahil etti. MonteCristio tartışmaya avukatını getirdiğinde Riot’un defansif olması,  sorgulamayı açıkça endişe verici hale getirdi. Bir ay sonra 8 Mayıs’ta MonteCristio Riot’un eSpor Müdürüyle Skype’tan iletişime geçti ve Renegades’e ilişkin sorularını sordu.

İşin ilginç tarafı ise Renegades takımın satılma kararı verilene kadar MonteCristio’nun işin hep karanlık tarafında bulunması ve hiçbir şeyden haberi olmamasıydı. Takımını geri kazanamadı. Takım haklarını EnVyUs‘a sattı. Zaten yasal işlemleri araştırmıştı ancak Riot ile imzaladığı gizlilik sözleşmesinden dolayı açacağı dava hiçbir şeye yaramayacaktı. Hatta kendi kariyerine dahi zarar verebilirdi. MonteCristio sadece Riot için değil, eSpor alanındaki tüm taraflar için disiplin sürecinde kullanılan şeffaflık ile üçüncü parti soruşturmaları sağlamak için ” etik yükümlülük ” talep ediyor.

MonteCrisito: “Bu tür kazançların çok değerli olduğu ve insanların profesyonelce yatırım yaptığı bir yerde böyle bir iş yaparken Bu tür iddialar kabul edilemez.” dedi.

Değişikliklerin yaşanıp yaşanmayacağı ise belli değil. Riot’un böyle bir konuda topladıkları kanıtları yayımlamadan ceza vermesi, büyüyen bu sektörde yatırımcıları korkutan türden. Hala hazırda Riot’un böyle davranmasının sebeplerini bilmiyoruz ve muhtemelen bilemeyeceğiz. Şu an medyada geçen bilgilere göre Riot’un MonteCrisito’ya karşı tavrı özellikle bu süreçte hiçbir bilgisinin olmamasından dolayı hiç adilce değil.

Bu yargı süreci kesinlikle değişmelidir ve belki de MonteCrisito’nun bu çabası, eSpor arenasında bazı şeyleri değiştirebilir.
Aşağıdan MonteCrisito’nun konuya ilişkin videosunu izleyebilirsiniz.