Dün, Riot Games eSpor ekosistemine iyi geleceğini düşündüğü birkaç yeni girişimde bulunduğunu açıkladı. Buna göre, yeni ceza endeksi ve ceza takipçileri profesyonel League of Legends arenasına daha çok saydamlık getirecek. Peki bu girişimler işe yarayacak mı?

Tutarlılık ve Saydamlık İçin Gerekenler

Yeni ceza endeksi ve takipçileri sadece topluluğu cezalar hakkında bildirmekle kalmayacak. ayrıca birlikte çalışarak oyuncuların kendilerini de bilgilendirecek. Geçmişte, Riot’un kural ihlalleri ile ilgilenme yöntemi çok değişkendi. Örneğin, Chris Badawi‘nin rüşvetten dolayı yıllarca aldığı ban, Martin “Deficio” Lynge ve Karl “Dentist” Krey’in aldığı birkaç haftalık banlarla karşılaştırılırsa bu yöntemin değişkenliğini ve kararsızlığını direkt gözler önüne seriyor. Üstelik bu cezaların hepsi aynı sebepten dolayı verilmişti.

Aslında, Badawi’nin ban süreci, birkaç rüşvet olayına daha karıştığı gerekçesiyle kızışmaya başlamıştı. Ama tartışmalar daha kurallara karşı gelindiği kesinleşmeden hesaplarının tutarsızlığı yüzünden tartışılmaya başlanmıştı.

Sonuç olarak, belli olan tek şey netliğin ve tutarlılığın eksik olması, sonu gelmeyen tartışmalara ve gereksiz bir karışıklığa yol açıyor ve sonunda kazanan hiç kimse oluyor.

Çözüm

Peki yeni ceza sistemi bu olayları nasıl çözecek? Cevap basit. Tutarlılık ve saydamlık. Basitçe anlatmak gerekirse ceza endeksi, uzaklaştırma sürelerini ve ceza miktarını çok açık bir şekilde belirtiyor. Ceza sürelerinin nereden geldiği belirsiz gibi görünmesi yerine, insanların bütün ceza sistemlerini gözden geçirebilecekleri bir şekilde açık, net ve saydam. Ek olarak, izleyiciler ve oyuncular artık hangi kural ihlalinin nelere yol açabileceğini biliyor olacaklar. Bu yapılanma, kuralları anlamak için mükemmel bir fırsat sunuyor.

Ceza takipçisi bir adım daha ileride çalışıyor. Bütün cezaları belgeleyerek, herkes Riot’un bu cezaları nasıl ve neden yavaş yavaş verdiğini daha iyi anlıyor olacak. Bir başka artısı ise, şirketin en düşük cezayla en yüksek cezayı nasıl belirlediklerini kendi gözleriyle görmüş olacaklar.

Özetle, eğer düzgün uygulanırsa bu sistem izleyicilerin ve oyuncuların kafasında daha çok netlik ve şeffaflık oluşturup, kitlenin yararına olacak. Ayrıca yine düzgün kullanılırsa, Riot’ın bu sisteme geçmekte ne kadar haklı olduğunu görmüş olacağız.

Artık Riot olaya tam olarak hakim olmaya başlıyor. Hem de kendi kurallarına uyarak. Bir hakem olarak Riot hala yargı, jüri ve cellat. En azından artık ne düşündüğünü biliyoruz.

Kaynak: http://www.lolesports.com/en_US/articles/rulesets-within-lcs-and-global-leagues