11Lucas “Tactics” Schmiegelow, Riot Games Türkiye’nin yüksek seviyedeki oyuncuları yasakladığına dair bir iddiada bulundu. BPI Gaming’in Danimarkalı eski oyuncusunun başı oldukça yanmış durumda. Türkiye ofisinden tutun, Avrupa hatta Amerika ofisine kadar sesini duyurmaya çalışmış ama kimseden olumlu bir cevap gelmemiş. En büyük sorunu ise Riot Türkiye ofisi ile yaşadığı iletişim eksikliği.

Anlaşıldığı üzere son zamanlarda artan drop hack sorunlarına Riot Games, oyuncuları oyundan uzaklaştırarak çözüm bulmaya çalışmış durumda. Bu uygulamanın son kurbanı ise Lucas “Tactics” Schmiegelow olmuş. Lucas, BPI takımı ile birlikte Challanger Series turnuvasında mücadele etmiş bir oyuncu. Asıl hesabı şu an Türkiye sunucusunda Şampiyonluk seviyesinde 4. sırada yer almakta. Türkiye sunucusundaki yan hesabı ise Elmas I aşamasındaymış. Fakat geçtiğimiz günlerde Riot Games ekibi yan hesabını kalıcı olarak engellemiş. Bunun üzerine sebebini araştıran Lucas’ın karşılaştığı sonuç 3. parti bir yazılımla oyunun dosyalarını ve akışını etkileyerek haksız bir kazanç sağlamak olarak yorumlanmış.

Yoksa Adalet Meydanları'nda adalet yok mu?
Yoksa Adalet Meydanları’nda adalet yok mu?

Tabi ki bu profesyonel oyuncu olarak kariyer yapmak isteyen bir oyuncunun karşılaşmak istemeyeceği türden bir engelleme çeşidi. Hiç bir sporcu/eSporcu hile yaptığï şeklinde bir yargı ile karşı karşıya kalmak istemez. Bunun böyle olmadığını, bir hata yapıldığını anlatmak için Riot Türkiye destek hattına arkadaşlarının da yardımıyla Türkçe’ye çevrilmiş bir mesaj bırakmış. Fakat olumlu bir geri dönüş alamamış, Riot Games destek hattı bunun bir haksız kazanç sebebiyle olduğunu yinelemiş. Lucas’ın dediğine göre yan hesabındaki maçların %80’ini yayında oynamış ve bunun yeterli bir kanıt olduğunu düşünüyor. Fakat Riot Games Türkiye’nin oralı olmadığı kesin.

Riot Games Türkiye ile bir yere varamayacağını anladıktan sonra derdini daha rahat olarak İngilizce anlatabileceği Avrupa ve Kuzey Amerika destek hatlarına durumdan bahsetmiş. Tabi oradaki görevliler de sorunun Türk sunucusuyla ilgisinin olduğunu ve ellerinden bir şey gelemeyeceğini açıklamışlar. Lucas da son çare olarak Reddit’te bir konu açarak daha çok insanın bundan haberdar olmasını istemiş.

Riot Games’in drop hack gibi hile odaklı girişimlerde sistemdeki açıkları kapatmak yerine oyuncuları oyundan uzaklaştırarak bir çözüm bulmaya çalışması oldukça mantıksız. Çünkü hesabı engellenen oyuncu başka bir hesap ile yine aynı davranışı gerçekleştirebilir. Neden Riot Games sorunun üstüne gitmek yerine onu geçiştirmeye çalıştığını anlamış değilim. Lucas’ın düşüncesi ise Riot’un 3.000’e yakın miktarda hesap yasakladığı ve bunların belki de 100-200 tanesinin hack olduğunu düşünüyor. Pire için yorgan yakmanın hem oyunculara, hem oyuncuların emeklerine hem de bizim sunucumuza zarar verdiğini söylemek gerek.

Son zamanlarda sunucuda yaşanan sıkıntılar, oyun keyfini baltalıyor.
Son zamanlarda sunucuda yaşanan sıkıntılar, oyun keyfini baltalıyor.

Öte yandan bu sene itibariyle sunucumuz yabancı oyunculara daha açık hale geldi. Lucas gibi Türkiye sunucusu üzerinden profesyonel bir kariyer oluşturmak isteyen oyuncular varken destek hattının sadece Türkçe hizmet veriyor olması başka akıl almaz bir nokta. Türkiye sunucusunda az da olsa oynayan yabancı oyuncuları göz ardı etmemek gerek ve onların da sorunlarını en azından İngilizce olarak çözülmesi gerek. Özellikle de Lucas gibi profesyonel oyunculuk yapmış ve yapmakta olan kişiler için.

Lucas’ın açıklamalarında Türkiye sunucusunda oynayan birçok profesyonel oyuncunun aynı şekilde engellendiğini, hatta yüksek seviyeli oyuncular arasında espri amacıyla dereceli maç oynamanın engellenme sebebi olduğu muhabbetleri dönüyormuş. Riot’un kendisinin oyunculara verdiği hesapları yüksek Galibiyet/Mağlubiyet oranından dolayı yasaklaması oldukça mantık dışı. Dilerim ki yakın zamanda bu tür haksız engellenmelerin önüne geçilir ve oyunculara Türkiye sunucusunda daha iyi bir bireysel antrenman imkanı sağlanır. Çünkü antrenmanlar için Avrupa sunucularının seçildiği her an, Türkiye Sunucusu için geriye atılmış bir adımdır.

Tactics’in Reddit’te açtığı BAŞLIK.