Shanghai Dragons resmi olarak olabilecek en kötü profesyonel espor sezonunu son maçlarını da kaybederek toplamda 40 mağlubiyetle yeni bir rekora imza atıp sezonu kapattı.

Bu derece kabiliyetsizlik profesyonel seviyede gözükmemişti. Overwatch League kadar uzun süren sezonlara sahip büyük profesyonel spor liglerinde hiçbir takım bu seviyeye ulaşamamıştı. Amerikan futbolunda 12 takım bu durumla karşı karşıya geldi ama hiçbirinin elinde Shanghai Dragons’un 1 galibiyet alabilmesi kadar şansı bulunmuyordu.

Sezonun final maçında, Dragons serilerini bozmayarak San Francisco Shock’a 4-0 kaybederek sahneden ayrıldı.

Sezonun tamamına baktığımızda Dragons -120 harita farkıyla kendisinin bir sıra üstünde olan takımdan 42 harita daha fazla kaybetmiş durumda. Dragons toplamda 21 haritada kazanıp, 141 haritada kaybetmiş ve 2 haritada berabere kalmış. Kendisinin üstünde olan Florida Mayhem ise 7 galibiyet 33 mağlubiyet ve 42 haritada kazanma, 5 haritada beraberlik, 120 haritada kaybetme ile sezonu tamamlamış.

Bu tarihi başarısızlık Overwatch League için büyük bir sorunu ortaya çıkartıyor. Eğer OWL seyirciler gözünde profesyonel bir lig olarak gözükmek istiyorsa daha fazla rekabetçi olmalı. Shanghai Dragons ise bu seviyeye yakışmıyor. Takım Overwatch’u en yüksek düzeyde oynayacak bir kadroyu hazırlayamamış ve OWL gibi bir ligde bunun olmaması lazım.

Dragons, Çin merkezli olan tek takım ve sezon başında tüm takım Çinli olarak başladılar. Bu bir noktada anlaşılabilir bir durum. Takım içi taktiklerin konuşulması, oyun içi daha iyi anlaşma vb. durumlardan dolayı aynı dili konuşabilen oyuncular daha çok tercih ediliyor. Ama takım kurulurken hata yapıldı ve en iyi Çinlilerden oluşturulmadı. Örnek verecek olursak Miraculous Youngster’ın kadrosunda bulunan bir oyuncu kadroya katılmadı. Miraculous Youngsters APAC Premier Ekim 2017’de 4. olarak tamamlamıştı ve Koreli Kongdoo Uncia ile Runway’i Nexus Cup’da yenmişti. Çinli yeteneklerin en azından bu sezon Florida Mayhem’i yenebilecek kapasitede olduklarını biliyoruz. Ama güçlü bir takım kurmak ya da New York Excelsior gibi Kore’nin en iyi takımlarından birini kendine toptan katmak yerine Dragons rekabetçi platforma yakışmayan bir takım topladı. Ortalama seviyede saldırı oyuncuları bulunmasına rağmen güçsüz bir tank oyuncusuyla, kötü oynayan bir destek oyuncusu kadrosunda bulundu.

Takımı sezonun ortasına doğru bakış açılarını biraz değiştirerek Koreli 3 oyuncuyu kendi bünyesine kattı. Ama kattıkları 3 oyuncu “OWL dışındaki yetenek” olarak adlandırabileceğimiz durumda değildi. Kağıt üstünde güçlü gözükse bile takım gerçek hayatta öyle olmadı. Stage 4’de yani sezonun son çeyreğinde ise takım sadece 4 harita kazanabildi. Koreli oyuncular gelmeden Stage 1’deki performanslarından daha da kötüleşmişti.

https://twitter.com/overwatchleague/status/1008131659214934016

Sadece takım oyuncularını suçlamamamız da lazım, çünkü onlar bu kötü durum içinde ellerinden gelenleri yaptı. Dragons’un sorunları kadrosundan da derinlerde yatıyor, asıl sorun kadroyu kuran kişiler. Takımın kadrosunu, koçlarını ve yönetimini değiştirmesi lazım ki 2019’daki ligde aynısı başlarına gelmesin. Aynı zamanda Overwatch League’in kendi kurallarını genişletip takım sahiplerine ve lige girecek takımlara belirli profesyonellik standardı uygulamalı.

Shanghai Dragons ilerde gelecek takımlara ders niteliğindeki bir örnek. Herkes onları zayıf bir takım olmalarından dolayı ve özellikle ölümüne destekleyen Çinli hayran kitleleri bu zayıf görüntüsünün etkisiyle daha bağlandı. Aynı zamanda ligde oynayan ilk kadın oyuncu Kim “Geguri” Se-yeon ile birlikte hayranların sezon boyunca göz bebeğiydi. Herkes onların bir şeref en azından bir zafer kazanabileceklerine inanmıştı. Shanghai Dragons’ın destekleyenleri bir olmuş onların tek zaferini bekliyordu. Kendilerini iyileştiriyorlar ve kazanmak için geliyorlardı ama sonunda beklenilen olmadı. Sezonu bir hikâyenin mutlu sonu gibi bitmedi. Mirasları bir zayıf görülen takımdan daha çok kaybedenler olarak tarihe geçti. Ve bu herhangi bir espor oyuncusunun kariyerinde başına gelmemesi gereken bir olaydı.

Kaynak: https://dotesports.com/overwatch/news/shanghai-dragons-complete-winless-owl-season-24928