Yine uykusuz kaldığım bir Şangay DotA turnuvasının özetine hoş geldiniz. 🙁 3 gün çabuk geçmiş olabilir, fakat gelin bir de bana sorun; Şangay’da 4. güne giriyoruz ve toplamda 12 saatlik uykuyla ayakta kalmaya çabalıyoruz. Bu kadar ağladığım yeter, biraz da turnuvaya odaklanalım.
28 Şubat – D Grubu Maçları #4
D Grubu‘nda: Evil Geniuses, compLexity Gaming, Virtus.Pro, Team Liquid
Günün ilk maçı, EG – coL arasında başladı. The International’ın son şampiyonu EG aslında birçok DotA oyuncusunun bu turnuvadaki favorilerinin başında geliyor. Türkiye saatiyle sabaha karşı 03:29‘da başlayan mücadelede, ilk maçı coL kazandı. İlk maç için benim dikkatimi çeken şu oldu: EG, MVP Phoenix’in oynayışından mı etkilendi bilemiyorum, fakat ilk dakikalarda agresif bir tavır ile coL’u zorlamaya çalıştı. Açıkçası yüzüne gözüne bulaştırdı. IO-Tiny ikilisi ile coL, EG’yi zorladı. EG, her ne kadar Clinkz-Lion ikilisiyle cevap vermeye de çalışsa, coL; ilk oyunu 42 dakikalık bir oyunla kazanmayı bildi.
İkinci maçta ise, Arteezy’nin ilk maçta Clinkz ile yapamadıklarının bir intikamımı desek veya Fear‘ın o Enigma’yla muhteşem BLACK HOOOOLE‘u mu desek bilemedik. 22 dakika süren oyunda hem Clinkz dikkatleri çekti hem de o Enigma’nın harika Black Hole’u:
Açıkçası 3. maçta beklemediğim pick’ler geldi desem yeridir. Zira EG, oyun mentalitesini tamamen değiştiren bir çizgi izledi hep. Bu turnuvada da daha şimdiden bunu gösterdiğine inancım da tam. EG’nin en genç oyuncusu, 17 yaşındaki SumaiL, Lina ile her ne kadar 10 kill almış da olsa, Sven ve Void’in rollerini unutmamak gerekiyor bu oyunda. 34 dakika süren bu maçta, Beastmaster tek başına yetersiz kalması, Morphling’in istediği takım savaşlara katılamaması ve Winter Wyern’in de Witch Doctor’a karşı zayıf düşmesi oyunu, EG’nin kazanmasına yol açtı ve böylelikle skor 2-1 oldu.
Grubun bir diğer maçı ise VP – Liquid arasında oynandı. İlk maç Liquid’in Gyro’su ve Phoenix ile adeta karnavala döndü. 24 dakika süren ilk oyunu Liquid alarak skoru 1-0 yaptı.
İkinci oyun ise her ne kadar 37 dakika da sürse, seyir zevki yüksek bir karşılaşma izledik. Hem VP hem de Liquid, karşılıklı olarak bütün hero’ları ile iyi bir iş çıkarttı diyebilirim. Aman aman bir takım savaşları görmesek de VP’nin Templar Assassin’i sadece 6 kill ile takımını farm konusunda sırtladı. Chaos Knight ve IO’nun desteğini de es geçmemek gerekiyor. Skor 1-1 olmuş iken, üçüncü ve son maça turnuvanın bildiğimiz pick’leriyle girdik. Turnuvada kaç defa Sven pick’lendiğini rakam olarak tam bilmiyor olsam da oyunu tek başına taşıması yetiyor bazen. 20. dakikadan sonra farm yapmış bir Sven’i, karşısında Ursa bile olsa maalesef durduramıyor bazen. Liquid’in 35 dakika dayanabildiği bu oyunun galibi de VP oldu ve EG ile eşleşmiş oldu.
Kaybedenlerin maçında EG’ye kaybeden coL ile VP’ye kaybeden Liquid karşı karşıya geldi. İlk oyun, Anti-Mage farmını bitirene kadar herşey coL’un istediği gibi gidiyordu. Hem zamanın geçmesi hem de Anti-Mage’in farmını bitirmesi derken bir ara Bounty Hunter’a karşı alınan GEM’lerden iki tane görür olduk. Her ne kadar Furion, lane’leri push’lasada takım savaşlarında hep 1 kişi eksik oynayan futbol takımı çizgisi çizen bir coL izlemek zorunda kaldık. Aynı anda hem Anti-Mage’i hem de Death Prophet’i durdurabilecek hero’larının olduğunu düşünmüyorum. Bu yüzden de “1 kişi eksik oynuyorlar.” deyimini kullanmak zorunda kaldım. Liquid karşısında 40 dakika dayanabilen coL, ilk oyunu verdi ve skor 1-0 oldu.
İkinci oyunda ise, bir önceki yenilgiyi atlatamayan bir coL izlediğimi söyleyebilirim. Pick seçimleri bana göre early game için çok yanlıştı. Fakat Lone Druid ve Legion Commander pickleri gelince adeta çıldırdım diyebilirim. OD karşısında bir Puck neler yapabilir? Veya Void’in ultisiyle beraber Phoenix; Legion veya Druid’e nasıl kaybedebilir? Oyunu türlü türlü soru işaretleriyle izlerken Liquid beni şaşırtmadı, hemen hemen 28 dakika süren oyunu toplamda 5 defa ölerek 25-5’lik bir skorla kazandı ve durumu 2-0‘a getirerek coL’u geride bıraktı.
Gelelim kazananlara; VP – EG
Analizi buraya kadar okudunuz mu bilmiyorum, fakat sizlere Sven’i kim durdurabilir ve hemen hemen kaç kere pick’lendiğini hatırlamıyorum demiştim. Hem Sven’i hem de Invoker’ı durduran ve yine EG için dediğim gibi turnuvaya ayrı bir hava katan çizgilerini kaybetmediler. İlk maçta EG’deki herkes üstüne düşen görevi yerine getirse de bir kritik yapmamız gerekecekse o da MVP olan Furion olmalı. Gerek gank’leri gerek ise kuleleri pushlaması oyunu büyük ölçüde EG lehine çevirmiş oldu. Ve ilk maç EG galibiyetiyle başladı: 1-0.
İkinci maç ise beni tamamen The International 3‘e götürdü diyebilirim. Zira takım savaşları öylesine kaliteli ve heyecanlı ki oturduğunuz koltuktan fırlayıp, tamamen monitöre odaklanıp neler olup bittiğini caster’ın da heyecanlı anlatışı ile adeta kendinizden geçiyorsunuz. EG, takım savaşlarında Enigma ve Earthshaker’a karşı pek bir şey yapamasa da VP‘nin barakalarını alt üst etmek, EG için en büyük avantajdı. Her ne kadar EG, solo kill’ler de vermiş olsa en sonki takım savaşlarını çok iyi domine etti ve 45 dakika süren oyunu kazanarak 2-0 ile yoluna devam etti.
Qualification’da ise grupta da karşı karşıya gelen ve VP‘nin 2-1 ile geçtiği Liquid tekrar karşılaştı. İlk maçta aslında Liquid, çok da zorlanmadan 15 dakikada bitirebileceği bir maç izleyecektik. Fakat Liquid, adeta kendine işkence yaptı diyebilirim. Her ne kadar takım savaşlarında üstün olan taraf Liquid de olsa ve oyun başında rahatladıktan sonra ilerleyen bölümlerde biraz ipleri genişletse, bu maçı bu kadar kolay kazanamazdı. Zira VP’nin base’inde 2 takım savaşı kaybettiler ve BuyBack sıkıntıları da vardı. Vici Gaming – Fnatic maçını izlemiş olacaklar ki çok da fazla maçı uzatmadan galip gelmeyi bildiler ve skoru 1-0 yaptılar.
İkinci maçta ise beni hayal kırıklığına uğratan bir VP izledik. Liquid’in pick’leri karşısına kötü hero’lar ile çıkmadılar. Karşılık verebilecekleri hero’ları ve oyunu kazanabilecek stratejiyi geliştirebileceklerini geçmiş turnuvalarından örneklerle hatırlıyoruz.(The Summit 2015)
Furion’dan vazgeçmeyen bir Liquid izledik. Ve Liquid’in alışkın olduğu Void – Phoenix ikilisinin muazzam takım savaşlarını da. Aslında ilk dakikalarda VP, oyunda varlığını hissetirmiş olsa da maalesef Liquid, geçtiğimiz oyun gibi bir şans tanımadı onlara. 38 dakika süren oyunun galibi Team Liquid oldu ve VP’ye 2. yenilgisini 2-0‘lık skorla tekrar yaşattı.
Günün sonuçlarına gelince:
Böylelikle turnuvanın 4. gününde de grup maçlarını tamamlamış olduk. A, B, C ve D grubunda alınan sonuçarl ise genel olarak şöyle oldu:
Grup maçları tamamlandığı için 2 – 6 Mart arasında mesaiye, playoff’larla devam ediyor olacağım.
2 Mart’ta tekrar görüşmek üzere! 😉