Organizasyonda yer almak için seyahat eden profesyonel HearthstoneStarcraft 2 ve FIFA 15  oyuncuları, kazançlarının çoğunu hala tahsil edememiş durumda. Bazıları beş kuruş bile para alamadıklarını belirtiyor.

WSVG’den paralarını alamayan oyuncular farklı eSpor oyunlardan geliyor. Geçen Ekim’den beri ödeme bekleyen oyuncuların alacağı toplam ödül 50,000$ olarak açıklanmıştı. Bu ödülün 32,000$’lık kısmı hâlâ ortada yok. Ödemeler için son tarih olarak belirlenen Ocak ayının üzerinden de 3 ay geçmesine rağmen, organizatörler tarafında bir hareket gözlenmiyor.

Genç eSpor tutkunları için WSVG pek birşey ifade etmeyebilir, ama eski topraklar tarafından, 1997-2007 arası Kuzey Amerika’da yapılmış CPL’in (siber atlet profesyonel ligi) bıraktığı yerden ortamı devralan bir organizasyon olarak hatırlanıyor. WSVG’nin ilk adımları kısa olsa da (ilk yıllarının sonunda kapanmak zorunda kaldılar) 2014 yılında, tam 8 yıl sonra, World Series Corporation adı altında tekrar hayata geçtiler. İlk turnuvaları ise WSVG 2015 idi.

Ödemeler hakkındaki haberler çıkmadan bile WSVG en iyi yönetilen turnuvalardan olmadığının belirtilerini gösteriyordu. Mekân olarak Maldivler’in seçilmesinden tutun, organizasyon başlayana kadar kimsenin doğru düzgün bilgilendirilmemesine, organizatörlerin hiç bir eSpor organizasyon yönetim geçmişi olmamasına kadar, hatta saatler süren gecikmelerden sonra gelen açılış töreninde yaşanan 17 dakikalık teknik arızaya kadar her şey olayın yanlış ellerde olduğunu gösterir gibiydi. Sonuç olarak bir eSpor muhabirinin haberinde kullandığı kalıp; “WSVG eSpor içinde, tek başına en kötüsü oldu” idi.

Her ne kadar kesin bir yargı gibi gözükse de, tepki haksız değildi. Efsanevi şekilde başarısız olan Gaming Paradise ile karşılaştırılamasa dahi, WSVG’nin koşulları ideal olmaktan çok uzaktı. StarCraft 2 turnuvası iki ana organizasyonun arasına denk gelecek şekilde planlanmış olmasına rağmen, kötü yapımcılık ve katılımcıların fazla tanınmış olmaması gibi etkenler dolayısıyla taraftar topluluğunun ilgisini organizasyon üzerinde tutmak çok zor bir hal almıştı. Hearthstone turnuvası ise daha kötü bir kaderle baş başa kaldı. Turnuva tarihleri Avrupa ve Kuzey Amerika’daki dünya şampiyonası turnuvalarıyla çatıştığı için Maldivler’deki WSVG tamamen arka planda kaldı.

Bir katılımcıya göre ödeme sorunları Ocak 2016 sonuna doğru ortaya çıkmaya başladı. WSVG sorumluları şüpheleri en kısa zamanda ödeme yapacaklarına dair beyanatlar vererek gidermeye çalışsa da, ödemeler Ocak sonunda da gerçekleşmeyince ve WSVG daha fazla söz verip, Şubat ayı içinde o sözleri de tutmayınca, son olarak da bir oyuncuya her an ödeme yapılabileceğine dair son bir söz daha verilince, ipler kopma noktasına geldi.

WSVG’nin CEO’su Luis Prata, yorumları istenince, şirketin ödül havuzunun 32,000$ civarı olan büyük bir kısmını ödemediğini onaylayan bir konuşma yaptı. Prata’ya göre gecikmeler ana sponsorlardan 2 tanesinin WSVG’ye ödeme yapmaması idi. Söz konusu sponsorlardan biri olan Maldivler Devletini, kendilerine verilen sözleri tutmamakla itham eden Prata, bu sözler arasında ödül parası, ithalat vergisinden muafiyet, ve organizasyonu gerçekleştirmek için gerekli muhtelif ekipmanlar bulunduğunu söyledi.

“Ana sponsor olan Maldivler Devleti anlaşmamıza henüz tamamiyle uymamıştır. Devlet tarafından karşılanmasını beklediğimiz bir sürü harcamayı kendi cebimizden yapmak durumunda kaldık. Maldivler ile Aralık 2014’de yaptığımız anlaşmaya göre devletin bu organizasyon hakkında sorumluluklarını belirlemiştik. Bu anlaşmaya göre organizasyonu Maldivler’de yapmayı kabul ettik. Organizasyon için gerekli ekipmanı Maldivler’e taşıdığımızda bizden alınmayacak olan ithalat vergisi gibi basit bir durumu bile halâ çözmediler. Bu yüzden de bazı ekipmanlarımız havaalanında kaldı ve yayın konusunda sıkıntılar çektik. Hatta bazı ekipmanlar için, sanki Maldivler’de satacakmışız gibi ithalat vergisi ödemek zorunda kaldık. Bütün bu harcamaların tarafımıza yapılmasını bekliyoruz. Sadece bu geri ödemeler bile ödül havuzunu tamamen karşılayacak miktardadır.”

Yukarıdaki sözlerle durumu özetleyen Prata, ayrıca Maldivler tarafından kendilerine söylenen gecikme nedenlerinden birinin de WSVG’den sorumlu olacak devlet görevlisinin, organizasyon öncesi ülkede yaşanan ciddi bir terör saldırısında yaralanmış olması olduğunu belirtti. Söz konusu saldırı, Maldivler Devlet Başkanı Yameen Abdul Gayoom’un özel teknesinde, 28 Eylül tarihinde yaşanan, başkanın eşinin, bir korumasının ve bir kişinin daha yaralandığı bir patlama olarak bildirildi. Patlamanın Avustralya, Suudi Arabistan, Hindistan ve Sri Lanka gibi bir çok ülke tarafından araştırıldığı, ama hala net bir sonuca ulaşılamadığı biliniyor.

wsvg maldives finals

Prata şimdilik ikinci sponsoru dillendirmek istemese de, bir oyuncunun ve bir WSVG sorumlusunun, GosuGamers tarafından keşfedilen ortak noktalarından birinin, on-line oyun satış platformu olan G2A olduğu gözlerden kaçmadı. Söz konusu sorumluya göre Mart ayında bile 4 ay ödeme geciktirmiş olan G2A yüzünden sıkıntılar yaşandı. Prata, dillendirmeden de olsa GosuGamers’e ikinci sponsorlarının 22 Mart’tan itibaren 60 gün içerisinde kendilerine ödeme yapacaklarını garanti ettiğini belirtti.

Eğer haberler doğru ise, bu G2A’nın böyle bir konu ile ilk defa itham edilişi olmayacak. Geçtiğimiz Şubat ayında, Breitbart tarafından kaleme alınan bir yazıda, G2A’nın Complexity ile yaşadığı tahsilat sorunlarını görebiliyoruz.

Oyuncular, sponsorlar ve organizatörler arasındaki iletişimin de en iyi seviyede olduğu söylenemez. Bir oyuncu, organizasyon sorumlularıyla sürekli mailleştiğini söylüyor, bir başkası ise GosuGamers’e, WSVG’den konu ile ilgili bilgi almak istediğinde ölüm sessizliği ile karşılaştığını söylüyor. Bir katılımcı ise dizginleri kendi eline alıp direkt G2A ile iletişime geçiyor, G2A da ona konu hakkında Prata’dan bir geri dönüş almadıklarını, kendilerinin gecikmelerle hiç bir alakalarının olmadığını söylüyor.

GosuGamers G2A’ya ulaşmaya, konuyla ilgili bir yorum almaya çalışıyor, ama şu ana kadar bir cevap alabilmiş değiller.

WSVG ise şimdilik banka kredileriyle, ticari ortaklarına güvenerek ve kendi gelir kaynaklarından ayırarak, azar azar da olsa kalan ödülleri ödemeye çalışıyor. Bazı oyuncular kazançlarının bir kısmını elde edebilmiş durumda, ama çoğunun da eline daha beş kuruş bile geçmedi.

Bundan sonraki turnuvaları, sadece ödül havuzunun tamamını önceden tahsil ederler ise yapacaklarını belirtmiş olmalarına rağmen, Prata’ya göre yaşanan bir sürü probleme karşılık kendilerinin eSpor’a olan bağlılığı ve motivasyonu hiç azalmadı. Ayrıca sponsorluklar ile ilgili iç tüzüğün de değiştirildiğini söyleyen Prata, gelecekteki ortaklarının, organizasyonların planlanabilmesi için öncesinde ödemelerin maddi karşılığını garantileyen mali belgelri kendilerine sunmak zorunda olduğunu söyledi.

Güncel bilgi / 10:10 CEST, 14 Nisan: G2A’nın Pazarlama Müdürü GosuGamers’e şu bildiriyi sundu:

“G2A oyuncuların hep destekçisi olmuştur ve onlarla olan ilişkimizi her ne şekilde olursa olsun sürekli geliştirmek için çaba sarf ediyoruz, sponsorluk bu yollardan biri. WSVG konusunda ise, karşılamaları gereken bir kontratı karşılamadıkları için aşağıdaki iki noktayı, oyuncuların zihinlerini rahatlatmak için belirtmekte yarar görüyorum.”

  • G2A, WSVG’ye oyunculara ödemelerini yapabilmesi için yardım etmiştir. WSVG halen G2A ile olan kontrat sorumluluklarını gerçekleştirmeye çalışıyor. G2A, oyuncuların, organizatörlerin kontrat sorumluluklarını gerçekleştirememelerinden dolayı ortaya çıkan durumlardan etkilenmemesi gerektiğine inanıyor.
  • Görmek isteyeceğimiz son durum, bir oyuncunun, organizatörün tutamadığı bir söz yüzünden, en iyi deneyimi yaşama fırsatını elde edememesidir.
Kaynak: GosuGamers

Not:  Turnuvanın Türkiye ayağındaki ödüller oyunculara çoktan ulaşmış olup, yaşanan sorun Maldivler’deki finalleri kapsamaktadır.