E-spor’un git gide büyüdüğü herkes tarafından bilinen bir gerçek. Esas soru e-spor’un ne kadar büyüdüğü?
Colin Sebastian yayınladığı “e-spor prime time’a hazırlanıyor” adlı yazısında e-spor’un bu ivmeyle yükselmesi halinde 2020 yılında yıllık 1.8 milyar dolarlık bir piyasa olacağını yazdı. E-spor hızla büyüyor ancak Sebastian hala e-spor’un erken aşamalarında olduğunu ve medya ve eğlence sektörünün bir sonraki göz bebeği olacağını söylüyor.
VentureBeat, bu sayılarla bu kadar ilgili olmasını ise 12-13 Ekim’de düzenleyecek oldukları GamesBeat 2015 etkinliğine bağlıyor. Bu etkinlik bir kaç panelden oluşacak. İlk olarak Martin Rae tarafından başkanlık edilecek panelde “e-spor’a yapılan yatırımlar” konusu konuşulacak. Sonraki panel ise “e-spor firmalarının gelişimi” konusunda olacak ve Jeff Grubb tarafından başkanlığı yapılacak. Başkanlığı Mitch Dyer tarafından yapılacak son panelde ise “e-spor camiasının gelişimi” üzerine konuşulacak. Ayrıca Coca-Cola’dan Matt Wolf ve Twitch’ten Jonathan Simpson-Bint de bu etkinlikte yer alacak.
2014 senesi itibari ile e-spor, 200 milyon dolarlık bir endüstri halini almış bulunmakta. Bu endüstrinin geliri ise turnuvalar, reklamlar, sponsorluk anlaşmaları, yayınlar, bahis ve fantazi e-spor’dan sağlanmakta. Twitch ise şimdiden aylık 100 milyon gibi aktif bir seyirci kapasitesine sahip. Ayrıca ESPN ve TBS gibi büyük spor kanalları da yavaş yavaş e-spor’a yönelmeye başlıyor.
Geçen yılın toplam seyirci sayısının yaklaşık 100 milyon olduğunu söyleyen Colin Sebastian, bu rakamın 2018 yılında 250 milyona, 2020 yılında ise 350 milyona ulaşacağını öngörüyor. “Oyun geliştiricilerinin popüler oyunlara, e-spor özellikleri koyması durumunda tahmin ettiğimiz sayıların tutarlı olacağını düşünüyoruz” diyor Sebastian ve ekliyor “En nihayetinde, yeni çıkacak olan oyunların da e-spor özellikleri olacağını düşünüyoruz”
Sebastian ayrıca e-spor’un hala oyun camiasından dışarı çıkamadığını dolayısı ile hala çok bilinmediğini düşünüyor. Geçtiğimiz 18 ay içinde e-spor’a yapılan maddi yatırım ise 175 milyon dolar olduğunu söylüyor. Zaman içinde bu işten esas kazançlı çıkacak olanların ise oyun firmaları, donanım platformları ve online yayın yapan kanallar olacağı beklentisi içinde. E-spor’un ise sadece oyunlara daha fazla dikkat çekeceğini değil, aynı zamanda bu piyasayı maddi olarak daha da büyüteceğini öngörüyor.