Eskiden genç olsun yaşlı olsun herkesin en büyük tutkusu olan Futbol, Basketbol ve benzeri sporlara ek olarak günümüzde artık eSpor çok önemli bir rol oynuyor. Hatırlarsınız eskiden otobüste, dolmuşta, en iyi furbolcu tartışması yapan gençler şimdilerde eSpor’un en gözde isimlerini tartışıyorlar.

eSpor endistürisi 90’lardan beridir aktif olmasına rağmen ülkemizde daha yeni yeni gün yüzü görmeye başlayan bir sektör haline geldi, aslında yeni yeni demek pek doğru olmaz bundan bir kaç ay öncesinde Beşiktaş Spor Kulübü’nün de eSpor takımı kurması ile eSpor artık ülkemizde iyice gün ışığına çıkmış oldu da diyebilirim, ama size bu yazımda anlatacaklarım eSpor’un ülkemizde nasıl geliştiği değil eSpor’dan Para Kazanmak üzerine olacak.

Gelelim eSpor’dan Para Kazanmak konusuna, öncelikle belirtmemde yarar var eSpor’dan para kazanmak dışarıdan bakıldığında kolay gibi görünebilir, şu sıralar her oyun oynayan genç kapağı eSpor sektörüne atmak için can atıyor, “Üniversiteyi ne bitireceğim, eSporcu olurum para akar” diye konuşuyorlar, üzgünüm gençler size kötü bir haberim var o kadar kolay eSporcu olamıyorsunuz. Hemen hevesiniz kırılmasın, her iş gibi bu işi de yaparken gerçekten çaba göstermeli, çalışmalısınız, yorulmalısınız ve fedakarlıklarda bulunmalısınız. Ayrıntılara geleceğim.

sos_topearner_01

Hadi biraz yurt dışına çıkalım hatta bu işin kalbi olan Güney Kore’ye gidelim. Profesyonel oyun endüstürisinin herhalde kalbi sayılabilecek bu ülkeden eSpor konusunda inanılmaz güzel yatırımlar yapılıyor, oyuncular inanılmaz çabalar gösteriyorlar, bizde daha eSpor adı gün yüzü görmemişken Kore, 2000’de KeSPA isimli federasyonu kurmuştu, bizden ne kadar önde olduklarını neden “Kore’liler çok iyi abi” diye muhabbet edildiğini daha iyi anlamışsınızdır sanırım.

Kore’de StarCraft ve Warcraft III’ün 2000 yılından beridir profesyonel olarak kayıtlı lisansları bulunan oyuncular var, oynanan maçlar ülke televizyonlarında Ongamenet ve MBCGame gibi kablolu kanallarda 24 saat boyunca yayınlanıyor. Haliyle bu kadar uzun zamandır bu işin içerisinde olan bir ülkenin oyuncularının da iyi olması kaçınılmaz bir gerçek. Para kazanma konusuna girdin paradan halen bahsetmedin dediğinizi duyar gibiyim, geliyorum az kaldı 🙂

Peki eSpor konusuna hangi oyunlar dahil derseniz aslında en büyük isimleri saymak gerekiyor, StarCraft II, Dota 2, League of Legends, Counter-Strike: GO, Call of Duty, Hearthstone en bilindik oyunlar, son zamanlarda Heroes of the Storm da bu furyaya ufak ufak dahil olmaya başladı aslında.

En basitinden Dota 2 için Valve tarafından düzenlenen The International’a bir bakalım, dağıtılan ödülün büyüklüğü dudak uçurtacak cinsten, milyon dolarlar.

Dota-main_tcm25-328859

Son dönemde en çok dikkat çeken olay zannedersem Riot’un Ülker Spor Salonunu kapatıp League of Legends finali için oturacak yer kalmayacak şekilde bilet satması diyebiliriz. Şimdi bu noktadan baktığımızda eSpor’dan para kazanabileceğiniz gerçeği yüzünüze bir tokat gibi çarpıyor, fakat yazımın başında dediğim gibi bu hiç de kolay değil.

Bilgisayar oyunlarına bu kadar tutkun olan bizlerin profesyonel oyunculuk kariyerine adım atmak istemesi artık şaşılacak bir durum değil, eh iş profesyonele dönüşünce artık para da kazanılmaya başlanılıyor, fakat bu süreçte aileler birçok endişe yaşıyor ve gençler bu uğurda çok şeyden feragat ediyor. Her sporda olduğu gibi eSpor’da da süreç bu şekilde işliyor, eğer eSporcu olacak ve para kazanacaksanız bu işe “ben oyun oynayacağım para kazanacağım” diye değil profesyonel bir gözle bakmalısınız, tpkı bir fulbolcunun futbola, bir basketbolcunun basketbola baktığı gibi.

Profesyonel bir oyuncu tıpkı bir futbol, basketbol yıldızı gibi antrenman yapmak zorunda, sadece bir oyunu iyi oynadığı için o takıma alınmıyor, disiplinli olması, başarı göstermesi, takım oyuncusu olması, diğer takım arkadaşlarına yada onu seven onu takip eden hayranlarına doğru örnek olması, etrafındakilere destek olması gerekmekte. Oyuncu eSpor ahlakını iyi anlamış, herşeyden önce insani ahlakını iyi anlamış olmalı, yeteri kadar uyumalı, yeteri kadar spor yapmalı, evet spordan kastım fiziksel spor, doğru beslenmeli, unutmayın bu sporun dijital olması bunları yapmayacağınız anlamına gelmiyor, bir yandan da okuduğunuz okulu devam ettirmek zorundasınız.

Tek başına yada beş kişilik (hatta daha çok) takımı ile turnuvayı yazanıp milyon dolarları evine götüren, elde ettiği başarı ile ülkesini de gururlandıran oyunculardan bahsediyoruz.

Gece – gündüz ekranları başında gözleri kızarana kadar, bıkmadan usanmadan saatlerce süren taktiksel çalışmalar, bir an bile sıkılmadan hep aynı şeyleri tekrar edip gereken taktiği en doğru zamanda en doğru şekilde yapmaya çalışmak, takım arkadaşları ile yaşanan münakaşalar, aile ile yaşanan sorunlar, okulda yaşanan sıkıntılar derslerden alınan zayıf notlar (evet belki bazı oyuncular için durum bu olabilir ama, derslerine halen iyi olan oyucular da tanıyorum) sosyal hayatı kesintiye uğratan bir olgu gibi görünebilir eSpor. eSpor da diğer sporlar gibi fedakarlıklar gerektiriyor. eSpor’u bırakmanıza sebep olabilecek en ufak neden bir anda ortada kalmanıza sebep olabilir, bütün sporlarda olduğu gibi eSpor’da da bu gerçek halen var.

fnatic-win-katowice

Dışarıdan “oyun oynuyor para kazanıyor” diye basitleştirilen bu olgu aslında dikenli teller ile çevrili, o kadar da basit değil.

Özetle evet eSpordan para kazanabilirsiniz, ama ülkemizde henüz takım sayısı çok az, az derken takım çok tabii ki ama göz önünde bulunan ve gerçekten size para kazandırabilecek, sizi daha ileriye taşıyabilecek takım sayısı az. Bu az sayıdaki takımlarda yer almak için de kendinizi öne çıkartabilmek zorundasınız, bunun için iyi oynadığınız kadar iyi de bir çevre edinmek durumundasınız, ayrıca ülkemizde hakem, antrenör, organizatör gibi yan dallara olan talep henüz az ama ilerleyen dönemlerde şimdilerde yurt dışında olduğu gibi oyunculuğu bırakıp yan dallara geçiş yapan eski oyuncuların da birikmesi ile birlikte hakem, antrenör ve organizatörlerin sayısı da artacaktır.

Ülke olarak artık eSpor’un çok başındayız demek biraz haksızlık olur, geçtiğimiz senelere göre oldukça ilerleme kaydeildi. Türkiye’de artık yavaş yavaş bir spor dalına dönüşen ve para da kazandıran eSpor’u, Türkiye’deki oyuncular şimdi olmasa bile önümüzdeki yıllarda profesyonel bir kariyer olarak görebilirler.

Bir de sizlere eğer takip etmek incelemek isterseniz diye http://www.esportsearnings.com/players adresini veriyorum buradan oyuncuların kazançlarını inceleyebilirsiniz, ama unutmayın ülkemizde henüz bu kadar yüksek rakamlara ulaşmak için erken 🙂