Dijital Sporlar ekibi olarak ESWC’de oynamış bir kadın oyuncu olan Yaren Cirit ile tatlı bir röportaj gerçekleştirdik. Kendisinden başarılarını, oyunla ilgili görüşlerini ve sektör hakkındaki görüşlerini dinleyelim.

Dijital Sporlar: Öncelikle Yaren Cirit kimdir? Kendini bizlere kısa bir tanıtır mısın?

Yaren Cirit: 20 yaşında Yaşar Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı öğrencisiyim, İzmir’de yaşıyorum, Counter Strike Global Offensive oyuncusuyum daha önceden Counter Strike 1.6 oynadım. FPS oyunlarını 2010’dan beri oynuyorum. Daha önceden Team 11 female, BPI Ladies, Vination eSports e.V. Female, Team Property gibi takımlarda oynadım şuanda Nox Melos e-Sports takımında oynuyorum.

DS: Bu aşamaya gelinceye kadar kat ettiğin yolda seni en çok zorlayan şey neydi?

Y.Ç.: Takım bulma beni en zorlayan süreçti.

DS: CS:GO’nun bulunduğu çizgi konusunda düşüncelerin ne? Oyunun daha casual veya daha hardcore bir yapıda olmasını ister miydin?

Y.Ç.: CS:GO Avrupa’da şuanda üst seviye düzeyde fakat Türkiye’de bunu söylemek zor, hala takımlarımız sponsor bulmakta zorlanıyor ve turnuvalarımız Avrupa’daki seviye değil. Oyuna daha öncede hiç casual amaçlı bakmadım bu yüzden profesyonel olarak düşünüyorum.

DS: Dust2’nin rekabetçi sahneden çıkartılması ile ilgili düşüncelerin ne? Haritada sence neler değişmeli?

Y.Ç.: Bence rekabetçi arenada oynanan bireysel yeteneklerin ön plana çıktığı maplerden biriydi, Valve de takım oyununun ön plana çıkmasını istediği için bu tarz maplerde değişikliğe gidiyor. Dust2 CT side ağırlıklı bir harita olduğu için, T side için  A uzun ve ortaya birtakım değişiklikler gelmesi iyi olabilir.

DS: Kadın eSporculara ön yargılı davranılmasının önüne geçilmesi için bir fikrin var mı?

Y.Ç.: Bu durum bence bakış açısı ile ilgili erkekler bakış açısını değiştirmedikçe ön yargının önüne geçmek zor olacak.

DS: Diğer FPS oyunları (R6: Siege, Overwatch vs) ile aran nasıl? Başka ne türde oyun oynamaktan hoşlanırsın?

Y.Ç.: Diğer FPS oyunlarını da denedim ancak fazla vaktim olmadığından şu sıra CS:GO odaklı oyun oynuyorum. Tek oyunculu, hikayeli, sürükleyici oyunları oynamaktan da hoşlanırım. (Tomb Raider, Witcher)

DS: Türkiye’de eSpor adına atılan adımları nasıl değerlendiriyorsun, daha iyi yapılabilirdi dediğin şeyler neler?

Y.Ç.: League of Legends oyunu ile Türkiye eSporda çok fazla gelişti ancak bu etki CS:GO adına aynı değil bu yüzden de CS:GO için de yatırım yapılmalı.

DS: 7 Şubat itibari ile Team Property hem kadın as takımı hem de kadın 2. takımı ile yollarını ayırdığını açıkladı. 16 Kasım 2016’da “Project X” olarak sizinle anlaştıklarını açıklamışlardı. Bu süreç boyunca herhangi bir offline etkinliğe katılma şansınız olmadı. Bunun nedeni nedir?

Y.Ç.: Öncelikle bizim takımımız “Project X” adı altında ESU RAZER CS:GO LADIES TOURNAMENT online turnuva elemesini geçti ve LAN turnuvasına gitmeye hak kazandı fakat ülkemizde vize engeline takıldığımız için hakkımız bu konuda ne yazık ki yandı.

DS: Her kadın CS oyuncusunun en büyük hayali ESWC’yi kazanmaktır. Türkiye’de yakın gelecekte bu başarıyı yakalayabilecek bir kadro oluşabileceğine inanıyor musunuz?

Y.Ç.: Aslında bakıldığında bireysel yetenek olarak Avrupa’daki bayan oyunculardan üstün olsak da bu konuda daha önce desteklenmediğimizden dolayı LAN ve takım tecrübemiz olmadığı için yakın gelecekte bunu söylemek biraz zor.

DS: Team Property için oynarken takımınızda 4 Türk 1 Belçikalı oyuncu vardı. Chiara “TPQ” Van Imschoot’un takımda bulunması, takım içi iletişim konusunda herhangi bir sıkıntı yaratıyor muydu?

Y.Ç.: Şuan aynı kadro olarak hala birlikte oynamaktayız. Bazı zamanlarda istemsiz call hataları oluyor fakat bir şekilde üstesinden gelmeye çalışıyoruz.

DS: İsveç, Fransa, Amerika ve Kanada gibi ülkelerin kadın CS sahnesinde çok önde olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin bu ülkeler arasında olmamasının nedeni nedir?

Y.Ç.: Türkiye’de birçok kadın oyuncu takım kurup bu konuda ileri gitmek istiyor, çoğu zaman bu istek amacına ulaşmıyor bununda tek nedeni organizasyonlar tarafından desteklenmemek.

DS: Oyuncu ekipmanlarının kadın oyuncular için ve kendisi için kattıkları avantajları nedir? Hangi markaları tercih ediyorsun?

Y.Ç.: CS:GO oyunu için ekipman konusu gerçekten çok önemli belirli markaların ekipmanları oyundan daha fazla verim almamızı sağlıyor. Her marka farklı üründe uzman olduğunu düşündüğüm için ben klavyede Razer Blackwidow Chroma, mouse için Zowie FK2, kulaklıkda HyperX Cloud2 ve mouse pad için Steelseries CSGO Edition tercih ediyorum.

DS: Oyunda kullandığın ayarların nelerdir?

Y.Ç.: Video için kullandığım ayar: 1024×768 stretched. Crosshair için:
cl_crosshairsize 2.5;
cl_crosshairgap -1;
cl_crosshaircolor 1;
cl_crosshairthickness 0.7;
cl_crosshairstyle 4.

Crosshair ayarlarım sabit değil genelde çok sık değişirim.

DS: Son olarak gelecek kadın oyuncularına tavsiyelerin nelerdir?

Y.Ç.: Bu konuda eğer kendilerine güveniyorlarsa azimli olup pes etmemeleri gerek, süreç ne yazık ki zorlu, doğru takımı bulup doğru işleri yapmak gerekiyor.